Тема тарифів і взагалі комунальних послуг останнім часом найпоширеніша серед населення. Надто багато нововведень започатковують наша влада та комунструктури. Газова тема — лідер серед обговорюваних, бо й тарифи захмарні, й надавач послуг змінився. Наразі обговорюють чутки про скасування розрахункових книжок за газ. До редакції надійшов лист від пенсіонера Миколи Бондарчука зі Старокостянтинова:

«Нещодавно на обласному радіомовленні почув про так зване «нововведення» працівників газової служби і на душі стало якось незатишно, навіть важко. А чому так — зараз буду розповідати та пояснювати. Бо мені зовсім не зрозуміло, для чого намагаються відмінити книжки по комунальних платежах, які досить зручні та завжди себе виправдовували. Бо ж у них ведеться всім зрозумілий облік кожного споживача, що користується лічильником. Владні ж структури хочуть позбавити такого достовірного обліку, вносячи своїми змінами хаос, який мотивують тим, що потрібен, крім плати за газ, облік за обслуговування і т. д.
А чому б до цієї книжки не внести рядки з додатковими платежами без усіляких лазівок, які хочуть нав’язати людям, щоб заплутувати достовірний облік згідно з книжкою, де назавжди лишається відповідний запис про платіж?
То яке ж це «реформування», якщо замість того, щоб спрощувати оформлення комунальних платежів, їх сплату намагаються ускладнити. Особливо для людей похилого віку, які звикли до обліку книжками.
Гадаю, що книжка платежів, яку задумали ліквідувати нинішні «реформатори», є еталоном та безпечним засобом платежу. А ті, хто її хоче відмінити, повинні за те нести встановлену законом відповідальність».
Редакція звернулася за коментарем до надавача послуг із проханням відповісти на два запитання. Чи справді скасовують розрахункові книжки? Які способи оплати за спожитий газ існують зараз? «Подільські вісті» отримали відповідь за підписом директора ТОВ «Хмельницькгаз збут» О. Панькевич.
«Дійсно, ТОВ «Хмельницькгаз збут» з 1.07.2015 р., як і всі газопостачальні компанії по всій Україні, розпочало процес переходу з розрахункових книжок на рахунки-платіжки, які споживачі отримують щомісячно за місцем проживання (згідно з договором між ТОВ «Хмельницькгаз збут» і Укрпоштою). Хмельниччина вже однією з останніх областей перейшла на такий сучасний та затребуваний спосіб обміну інформацією зі споживачем, до цього часу десятиліттями використовуючи розрахункові книжки. Проте сьогодні, коли природний газ став надто дорогим енергоносієм та потребує системного обліку та вчасних розрахунків, платіжні квитанції — єдиний прозорий механізм обміну інформацією між постачальником та споживачем. Адже містить усю необхідну інформацію згідно з вимогами законодавства як для самого споживача, так і для постачальника блакитного палива.
Однак у січні 2016 року споживачі Хмельницької області разом із рахунками за спожитий газ отримали і бланки Заяви-приєднання до умов Договору на постачання природного газу та супровідний лист-роз’яснення із коментарями. У цих документах споживачеві надана можливість обирати зручний спосіб оплати за газ.
На сьогодні нами проводиться моніторинг повернутих заяв-приєднання, де споживачі зазначають, який спосіб оплати вони вибирають. На підставі даних моніторингу буде прийнято рішення щодо друку розрахункових книжок. У першу чергу, будуть забезпечені розрахунковими книжками абоненти, яких не обслуговує УДППЗ «Укрпошта», а також абоненти, які проживають у віддалених населених пунктах. Якщо на сьогодні в абонента на руках є розрахункова книжка та йому зручніше проводити розрахунки саме таким способом, то він також може проводити оплати згідно з книжкою. Але щомісяця при цьому обов’язково зазначаючи показання лічильника, зафіксовані станом на 1 число місяця.
Для зручності ж споживачів ТОВ «Хмельницькгаз збут» пропонує сучасний та, на наше переконання, найкращий варіант обміну інформацією зі споживачами — електронний особистий кабінет, зареєструвавшись у якому можна про- тягом доби переглядати стан свого особового рахунку, вносити показання лічильника, розраховуватися за газ, роздруковувати рахунок, ставити питання та отримувати на них відповіді тощо. Зазначимо, що особистим кабінетом споживача користуються і чимало наших споживачів-пенсіонерів. Зареєструватися у кабінеті можна на сайті споживача природного газу України 104.ua за посиланням https:/104.ua/ua/register».
Як бачимо, чутки про скасування розрахункових книжок дещо перебільшені. Так, газівники пропонують використовувати більш сучасні способи оплати — через Інтернет або за допомогою платіжних квитанцій. Але, якщо ви дуже звикли до книжки, то поки вони не під забороною.