Днями на базі ПАТ «Хмельницькобленерго» відбулося спільне розширене засідання Хмельницької спілки промисловців та підприємців (ХСПП) і Об’єднання організацій роботодавців Хмельницької області (ООРХО). Крім членів правління, керівників підприємств і організацій, у ньому взяли голова обласної ради Михайло Загородний, перший заступник голови обласної державної адміністрації Василь Процюк та Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

І не випадково промислово-виробнича еліта краю на чолі з керманичами області та міста зібралася саме на цьому підприємстві. Адже йшлося про надважливе питання — найближчі перспективи реформування та розвитку енергетичного ринку України. А про зміни, що грядуть, детально розповів у своєму виступі в. о. генерального директора ПАТ «Хмельницькобленерго» Олег Козачук. Усвідомлення їх необхідності, звісно, є. Адже вони наблизять нас до прогресивних євростандартів. Та все ж економічний авангард тепер з пересторогою ставиться до більшості нововведень. Бо поки бізнесу в нашій державі не стало легше. А деколи так звані реформи навпаки лише шкодять. І про це директори провідних підприємств краю відверто говорили упродовж засідання.
Зокрема, голова правління ПАТ «Укрелектроапарат» Євгенія Косковецька розповіла про кричущу ситуацію з невідшкодуванням їхньому заводу податку на додану вартість. Борги сягнули десятків мільйонів гривень. Таким чином з підприємства просто вилучаються обігові кошти. Воно не може не те, що розвиватися, — скоро людям нічим буде виплачувати зарплату та, можливо, доведеться скорочувати працівників. А всі звернення керівництва нашого промислового гіганта до відповідних структур та високопосадовців залишаються без відповіді.
Почесний президент ПАТ «Подільський цемент» Семен Дарчук (йому, до речі, за неоціненний внесок у розвиток економіки на зібранні вручили найвищу нагороду від спільноти промисловців та роботодавців України) повідав про інше — проблеми з газопостачальником. Прикро, що виникли вони у чи не найпотужнішого промислового газоспоживача саме після останньої перебудови у цій галузі...
Про наболіле — чергове здорожчання енергоносіїв, підвищення низки податків та орендної плати за землю, перевірки замість обіцяних сервісних послуг з боку фіскальної служби, відсутність підтримки та сприяння від інших організацій, небажання вирішувати питання роботодавців... — йшлося у виступах інших керівників.
І вони, безперечно, мають право не лише озвучувати проблеми, а домагатися їх розв’язання. «Зрештою, чи розуміє українська влада те, що нашу економіку треба негайно виводити з піке, що вітчизняна промисловість і так не може конкурувати на світових ринках, а горе-реформи лише послаблюють конкурентоздатність наших підприємств?» — риторично підсумув сказане колегами очільник ХСПП та ООРХО Іван Дунець.
Відрадно, що хоч місцева влада це добре усвідомлює. Тому й подібні засідання тепер не ігнорує.
Михайло Загородний, в якого за плечима чималий досвід виробничника, наголосив, що, власне, «на отаких підприємствах тримається економічна міць регіону. І бюджет наповнюють саме вони, і зайнятість населення залежить від роботи наших флагманів виробництва, а відтак і соціальний мир...»
«Так, не все поки вдається, — відповідаючи на одне з питань, мовив Василь Процюк. — Очікувалося, що від суттєвого зниження єдиного соціального внеску збільшиться кількість його платників, а згодом вдасться і вивести з тіні бодай частину бізнесу. Аж ні...»
На конструктив налаштований і Олександр Симчишин, аби лише хмельничани мали де працювати, вчасно отримували зарплату і бюджет було кому наповнювати.
Та біда, що більшість порушених промисловцями та підприємцями злободенних питань неможливо вирішити на місцевому рівні — потрібен загальнодержавний. І головне — державницький підхід. А передусім належало б виробити бодай програму, бачення того, куди та як нам слід рухатися. Як приклад чи не першої такої серйозної та грунтовної праці, укладеної визначними економістами світового рівня, у якій якраз і йдеться про модернізацію економіки як основу розвитку держави, презентував присутнім Іван Дунець.
Учасники засідання розглянули також питання щодо стану охорони праці та промислової безпеки на підприємствах, зміни у законодавстві про працю і зайнятість населення, податкові новації. А затим і прийняли відповідні рекомендації, підготували звернення до народних депутатів, листи, що адресують у міністерства та відомства, на які, хочеться вірити, буде належне реагування з боку законотворців та нового уряду.
А на завершення господарі заходу — хмельницькі енергетики — влаштували поважним гостям пізнавальну екскурсію об’єктом справді європейського рівня — нещодавно відкритою підстанцією 110 кВ «Прибузька».
— Об’єкт є унікальним за своїми технічними рішеннями та відповідає рівню XXI століття. Адже ця підстанція дозволить колосально підвищити надійність електропостачання та якість електроенергії в центральній частині міста, мікрорайонах Заріччя, Ближні Гречани та Дубове, скоротить довжину кабельних ліній 10 кВ і, відповідно, знизить втрати електроенергії, а також розвантажить підстанції 110 кВ «Центральна», «Дубово» та «Заріччя». А це сприятиме підвищенню соціальної функції електричної енергії та створенню комфортних умов для життя мешканців міста, — наголосив, розповідаючи про своє дітище, директор з інноваційних проектів та нової техніки ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак.
На підстанції встановлено імпортне обладнання найкращих світових виробників, яке вперше застосовується в Україні — з автоматизованими системами управління, обліку електроенергії тощо. Відтак центр Хмельницького, незважаючи на його інтенсивну забудову багатоповерхівками, не матиме жодних проблем з енергозабезпеченням. Бо ж такі об’єкти надійно служать десяти- ліття.
І якщо вони з’являються у нас, якщо довкола зводяться висотки, то ще не все так погано у нашому домі. А направду краще заживеться і хмельничанам, і жителям області, та й усім українцям, коли держава не заважатиме, а навпаки — зважатиме на тих, хто будує, розвиває, продукує, сплачує податки та наповнює бюджет.