На якому з газових світів ми нині перебуваємо — загадка. Нічого незрозуміло ні з тарифами (чи їх підвищують), ні з абонплатою (чи введуть). До останнього часу не було й визначено, що робити з нормами споживання та оплатою за ними. Нагадаємо, що торішньої весни уряд своєю Постановою № 237 удвічі зменшив захмарні норми споживання газу населенням, яке не має лічильника. І протягом майже року люди сплачували реальні цифри за газ. Аж раптом Вищий адміністративний суд України вирішив:  громадяни замало сплачують та визнав постанову незаконною. Виникло питання: що робити з різницею між старими та новими нормами? А це мільярди гривень! Громадянам навіть почали приходити платіжки із сотнями гривень боргу, які вигадали газівники.

Аби пригасити пристрасті та суперечки у цьому питанні, аби людям не вигадували борги, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 26 квітня надіслав постачальникам природного газу лист № 4125/16/7-16 «Щодо рекомендації постачальникам природного газу утриматись від незаконних дій, пов’язаних із виставлення побутовим споживачам рахунків, у яких вказуються донарахування обсягів спожитого природного газу минулих періодів у зв’язку із скасуванням Постанови Кабінету Міністрів України № 237».
Не будемо голослівними — процитуємо уривок з листа, щоб споживачі знали: боргів за різницею у нормах споживання в них немає!
«…При цьому, ні Кодексом газотранспортної системи, затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2493, а ні Кодексом газорозподільних систем, затвердженим постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2494 не передбачено здійснення постачальниками природного газу відповідних перерахунків обсягів спожитого природного газу та процедури зведення балансів минулих періодів. Така процедура не може бути передбачена чинним законодавством так як вона буде в повній мірі протирічити Третьому енергетичному пакету ЄС.
Враховуючи вищевикладене, НКРЕКП рекомендує постачальникам природного газу утриматись від незаконних дій,  пов’язаних із виставлення побутовим споживачам рахунків, в яких вказуються донарахування обсягів спожитого природного газу минулих періодів у зв’язку із скасуванням Постанови № 237».