Стільки «нововведень» на газовому ринку, як цьогоріч, мабуть, не було ніколи. Це і зміни норм обсягів споживання — спочатку три кубометри на людину, потім шість, наразі — 4,4, і нові ціни, що здатні викликати лише глибоку депресію, особливо в сільських мешканців. А ще — шалені розцінки на вартість газу для котелень, через що  душ стає справжньою розкішшю. Останнім часом ми отримали чергову несподіванку — запровадження «гуртового» обліку газу для багатоквартирних будинків. Останнє ноу-хау газівників викликало особливе обурення у містян. До редакції зверталися із доволі слушними претензіями: ми маємо платити і за самогоноваріння в сусідньому під’їзді? Повинні сплачувати й за споживання п’ятьох мешканців в орендованій квартирі, бо там прописаний лише один господар? Якщо відверто, багато хмельничан негативно сприйняли  ідею встановлення засобів побудинкового обліку газу. Тому редакція вирішила переадресувати всі запитання  заступнику голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Віталію РЕЙДІ.

— Віталію Володимировичу, з якого це дива «Хмельницькгаз» вирішив встановлювати замість індивідуальних лічильників будинкові?
— Ви думаєте, це наша ідея? Аж ніяк! Торік Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, провела зустріч із представниками всіх газопостачальних організацій України; аналізували, як краще виконувати законодавство щодо комерційного обліку газу. Абсолютна більшість облгазів висловилася за продовження встановлення індивідуальних лічильників. Окрім Київгазу, міського, а не обласного підприємства. І знаєте, Нац-комісія дослухалася до їхньої думки — вирішили встановлювати будинкові пристрої. Ось лист НКРЕКП від 26 квітня, адресований нам, а також облдержадміністраціям, де чітко зазначено: газорозподільні підприємства зобов’язані в термін до 1 січня 2018-го «забезпечити встановлення лічильників газу як індивідуальних так і загальнобудинкових, що забезпечить 100-відсотковий облік спожитого природного газу населенням».
— То чому не індивідуальні лічильники, а загальнобудинкові встановлюєте?
— В НКРЕКП підрахували, що фізично не встигне Україна до початку 2018 року облаштувати усі помешкання індивідуальними лічильниками. Не спроможні наявні бригади це зробити. Тим паче немає фінансового ресурсу — потрібно додатково в тариф закласти ще два мільярди гривень на рік. Аби не збільшувати фінансового навантаження на населення, Комісія вирішила піти шляхом будинкового обліку. Вартість загального лічильника на абонента становитиме 345 гривень, замість 1700 гривень у випадку індивідуального. Це 5-6 мільярдів гривень економії буде. Отже, в столиці вирішили йти шляхом побудинкового обліку — ми мусимо виконувати!
— Ще одне звинувачення у ваш бік — газівники встановлюють «фірташівські» лічильники.
— Ні, будинкові лічильники ми закуповували харківського виробництва — «Радміртех», надалі встановлюватимемо німецькі — «Айтрон». І хочу відразу наголосити — для громадян усе безкоштовно. Пам’ятаєте, коли встановлювали в будинках лічильники на тепло, то доводилося збирати на них кошти з кожної квартири? Газові ж прилади обліку — за державний кошт, а обслуговування та повірка — це клопіт Хмельницькгазу. Людям ні за що не доведеться платити.
— Чому ж тоді такий супротив громади? Чому люди масово протестують проти цих лічильників?
— Не будемо перебільшувати. По-перше, у нас лише шість заяв про відмовлення від встановлення, а лічильниками облаштували вже 21 будинок. По-друге, в інших регіонах дуже дивуються хмельницькою ситуацією. Ми спілкуємося з колегами з областей України: лише наші містяни та полтавчани чомусь не хочуть побудинкового обліку. В усіх інших містах громадяни навпаки радіють, що безкоштовно встановлюють будинкові лічильники. І немає клопоту у квартирі з трубами, зварюванням тощо.
— Добре, а що скажете на аргументи людей, що доведеться платити за, скажімо, самогоноваріння у сусідній квартирі, де велике споживання газу?
— Нехай телефонують 102, щоб розв’язати цю проблему.
— А здане квартирантам помешкання, де мешкають непрописані люди; і де витрати газу дуже великі?
— Як відомо, до 1 липня усі багатоквартирні будинки повинні створити ОСББ, інакше їм призначать керуючого. Нехай мешканці звертаються до керуючого, а він наведе лад із кількістю прописаних та фактичною кількістю орендарів. Це все не проблема. Я розумію, проблема в тому, що люди хвилюються — доведеться платити більше!
— А хіба не так?
— Масово почали встановлювати будинкові лічильники лише у травні, тому остаточно сказати важко. Але є будинок, який з грудня облаштований лічильником, — на Львівському шосе, 39/1. Так ось, його мешканці сплачують менше, ніж у сусідніх будинках, які розраховуються за нормами споживання. Наголошу — менше!
— До речі, нагадайте нашим читачам, які зараз норми, бо цьогоріч їх кілька разів змінювали? І яка доля «міфічних» боргів, які утворилися через зміни цих норм?
— Наразі 4,4 метра кубічних на людину для квартир, що мають лише газову плиту. А було три кубометри до лютого. Але, як, мабуть, пам’ятають ваші читачі, Вищий арбітражний суд України скасував постанову уряду, яка зменшила удвічі норми споживання газу населенням — до згаданих 3 кубометрів. Відповідно, за час дії постанови, з минулорічного травня, громадяни недоплатили певні кошти за спожитий газ, і влада ще не вирішила, як вчинити з боргами. Ми чекаємо поки в Києві документально вирішать, що робити з ними. Без остаточного рішення «Хмельницькгаз» не має юридичного права «забути» про ці кошти.
— Скажіть, а як буде обраховуватися газ для квартир, де вже встановлені лічильники?
— Нікому не варто хвилюватися. Мешканці, що мають засоби обліку, платитимуть, як і раніше, за показниками свого лічильника. Спожитий ними газ відніматиметься від показників будинкового лічильника, а залишок — розподілятиметься на інші квартири пропорційно до кількості прописаних людей.
— Віталію Володимировичу, Ви сказали, що вже є шість зареєстрованих відмов від встановлення будинкового лічильника. Ці будинки «залишите у спокої», цікавляться читачі?
— Ще раз підкреслю: ситуація з відмовами унікальна в Україні — лише Хмельницький та Полтава повелися так дивно. Ми передали їхні заяви регулятору — НКРЕКП, він вирішуватиме, що далі робити. Законодавство дозволяє і відключити такий будинок від газопостачання, і застосувати штрафні норми споживання газу. Тобто громадяни сплачуватимуть не за нормою 4,4 кубометра за людину, а у кілька разів більше. Але, наголошу, наразі це не наш клопіт — Нацкомісія вирішуватиме. А Хмельницькгаз облаштовуватиме лічильниками інші будинки — цьогоріч інвестиційна програма передбачає оснащення 634 будинків області лічильниками. Так що роботи в нас достатньо, аби не зважати на шість відмов, — це не наші проблеми. Це у «відмовників» можуть виникнути проблеми з Комісією.