«Наша влада, здається, поставила за мету знищити українців, а на їхнє місце заселити китайців, аби вони працювали на кишені можновладців», — таку доволі різку думку висловила читачка «Подільських вістей», зателефонувавши до редакції. А до такого висновку її спонукала діяльність уряду і зокрема — нові тарифи на тепло, гарячу воду та електроенергію. Читачка не полінувалася й переглянула свої комунальні книжки за останні роки, щоб побачити, наскільки більше доводиться платити. Навіть побіжний аналіз платіжок дозволив їй зробити висновок, що відбувається тарифний геноцид нації.

Отже, знайомтеся: Людмила, пенсіонерка, мешкає в Хмельницькому на вулиці Інститутській у панельці кінця 70-х. Як і багато хто з пенсіонерів, вона акуратно платить за комунпослуги, причому робить це зазвичай наперед. Тобто за червень пані вже розрахувалася з постачальниками і зробила висновок, що її сімейний бюджет нищать «геноцидні» тарифи, які «спускаються», як ланцюгові пси, — з Києва. Візьмімо електроенергію. Людмила розповіла, що за торішній червень вона сплатила за електрику 68,1 гривні. Цьогоріч майже удвічі більше — 124,32 гривні. За гарячу воду оплата відповідно склала 103,53 та 138,04 гривні. Зростання на третину.
Але найбільше її лякають зимові тарифи. Опалення — найваговитіша стаття витрат, тому Людмила проаналізувала, скільки ж вона віддавала за тепло та газ у лютому в останні роки. Маємо доволі промовисту картину: в останній місяць зими 2014-го електрика їй обійшлася у 60,27 гривні, 2015-го — 65,14 гривні, 2016-го — 111,88; газ відповідно — 23,46, 39,03 та 76,17 гривні. Про «теплові цифри» взагалі страшно говорити — 325,87, 483,92 та 721,18 гривні.
Як бачимо, за ці два роки плата за послуги, ціни на які встановлює Нацкомісія державного регулювання, зросла у два-три рази! «За увесь цей час моя пенсія не збільшилася на жодну копійку, — бідкається вона. — Як була 1598 гривень, так і залишилася. Складається враження, що наші урядовці та депутати погано вивчали математику в школі. Або вивчали її дуже специфічно: мільйонами та мільярдами вони навчилися оперувати, розпихаючи їх у кишені, а із сотнями та тисячами вправлятися не вміють. Нехай порахують, як з моєї пенсії розрахуватися за комуналку».
Але найбільше її бентежить нинішня зима. Як відомо, влада збільшила тариф на опалення практично удвічі. Пані Людмила порахувала, що лише за тепло їй доведеться віддавати 1400-1500 гривень. Тобто, усієї пенсії не вистачить навіть на комунальні платежі! Клепка в уряду є?
Містянам цієї зими буде непереливки. А селянам? Так, їм байдуже подорожчання тепла та підігрів води, які відбулися з липня. Але уряд «подбав» і про них, піднявши тарифи у травні і скасувавши пільгові 1200 кубометрів газу на опалювальний період. Цьогорічна зима обіцяє їм газ по 6879 гривень за тисячу кубів замість 3600. Скільки ж доведеться платити? Порахуймо. Антоніна з Черепівки, що в Хмельницькому районі, розповіла, що їхній невеличкий будинок на 50 метрів квадратних потребує близько 300 кубів на місяць: за нинішніх цін на блакитне паливо — віддай дві тисячі лише за газ! Вже переобладнали вони хату, аби не всю опалювати в зимовий період — влада довела до жорсткої економії. А це ж лише п’ятдесят квадратів. А що робити мешканцям більших помешкань?
Валентина з мікрорайону Лезневе розповіла, що її будинок площею лише 70 метрів квадратних потребує триста кубометрів газу на місяць. І це щоб не розкошувати, а підтримувати ледь комфортну температуру в помешканні. Її сусідка, що має будинок 120 квадратів, спалювала минулої зими до 600 кубометрів. За нинішніх цін набігає 4 тисячі гривень на місяць! Також довелося «консервувати» декілька кімнат у холодну пору, аби їх не опалювати та заощадити хоча б двісті кубів газу. Так, багато хто оформив субсидії та отримує певну компенсацію за спалене. А як бути тим подолянам, хто не має можливості або права її оформити? Тисячі гривень за опалення — це нормально??? І доводиться селянам згадувати про дрова та шкандибати до лісу.
Влада подейкує, що в нас — найнижчі тарифи на блакитне паливо в Європі. І мовчить за наші зарплати! Східноєвропейці мають, якщо перерахувати на гривні, 18-25 тисяч гривень; у Центральній та Західній Європі — близько ста тисяч гривень зарплатні; скандинави — до 150 тисяч. Що їм газові тарифи на тлі такого заробітку? І взагалі, чому ми маємо орієнтуватися на європейські тарифи, якщо більше половини спожитого газу — власний видобуток?
Хоча, який вже власний видобуток, якщо ціну українського газу «несподівано» прирівняли до імпортованого. Як вже неодноразово писали «Подільські вісті», ціна вітчизняного палива до останнього часу становила 1590 гривень. Цю інформацію усі охочі могли побачити на офіційному сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Але днями на сторінці сайту з’явився напис — «документ втратив чинність». Скільки ж коштує нині український енергоресурс?
Наприкінці червня прем’єр-міністр Володимир Гройсман поінформував: «Український газ коштує 4849 гривень без ПДВ. І це означає, що 50 відсотків від ціни — державна рента. Це платіж, який сплачує той, хто добуває газ. Це означає, що на нього теж є ринкова ціна. Але те, що зараховується в бюджет, спрямовується і на потреби держави також».
Розшифруймо: український газ несподівано підскочив у ціні більш ніж утричі! Чому? Половина вартості йде в бюджет? Так і скажіть чесно, що ввели новий комунальний податок — на користування газом! Бо платежі за новою вигаданою ціною більші, ніж усілякі податки з доходів і єдині соціальні внески! Не треба ховатися за мудрим словом «рента». Визнайте — грабуємо своє населення, аби наповнити бюджет, а потім розподілити кошти, як буде потрібно «потрібним» людям!
Інший аспект: половина в бюджет, значить інша половина — 2,4 тисячі за куб надходить до ПАТ «Укргазвидобування». Чому раніше було менше 1,6 тисячі, а нині у півтора раза дорожче? Аби зарплату мільйон гривень (про це в інтернеті і на шпальтах «ПВ» була вже інформація) платити керівнику видобувника і його заступникам? Або його секретарці? Бо в мережі є дані, що вона отримує більше сорока тисяч на місяць. За такі гроші вона може найняти й собі особисту секретарку, а на додачу помічника та водія. Влада обіцяє, що такі захмарні ціни на вітчизняний газ допоможуть стрімко наростити видобуток, і за кілька років Україна стане енергонезалежною державою. Мрія гарна. Але чи потрібен нам взагалі вітчизняний газ за такою ціною??? Може, нехай собі лежить у землі, поки не прийдуть нормальні очільники, які продаватимуть український продукт українцям же за реальною ціною? Нехай вдують той газ назад під землю, якщо за таку саму ціну ми купимо його в Європі! Грабувати власний народ газовими та тепловими тарифами — справжнє знущання над нацією.
P. S. Коли ціни на нафту в світі були високими, уряд Росії увесь надприбуток нафтових компаній забирав у бюджет. Це називалося «ножицями Кудрина». В Україні утворили штучний прибуток від продажу вітчизняного газу: порахуйте різницю між колишніми 1590 та нинішніми 4849 гривень за тисячу кубів. А ще помножте на 14,5 мільярда кубів (це видобуток ПАТ «Укргазвидобування» торік) матимемо майже п’ятдесят мільярдів чистого навару! Росіяни обрізали «ножицями Кудрина» надприбутки нафтових компаній, які вони отримували від експорту. Підкреслимо, гроші забирали, отримані від іноземного покупця. В нас же «обрізають» наші гроші за наш же газ! Можливо, з часом ці вилучені з кишень українців мільярди назвуть «ножицями Гройсмана».