Закарпатська митниця затримала майже 160 вагонів з деревиною багатьох лісогосподарських підприємств України, яку нібито експортували з порушенням. Є серед них і вісім напіввагонів продукції Шепетівського та чотири вагони Славутського лісгоспів. Состави стоять на станціях Чоп і Батєво понад два місяці. Підприємства, які уклали міжнародні контракти на експорт, зазнають збитків, а споживачі пред’являють справедливі претензії за несвоєчасну поставку і зрив контрактів. У вагонах, відправлених з Хмельниччини через митний пост «Славута», завантажена дров’яна деревина, не заборонена до вивезення за межі України. Рух вагонів зупинений за особистим розпорядженням голови Закарпатської області Геннадія Москаля.

Можливо, очільник Закарпаття й керувався добрими намірами – покласти край контрабанді, але ж при цьому з його волі митники порушують законодавство. Так, згідно із Законом України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів», за межі України заборонений експорт ділової деревини всіх порід, крім сосни (сосна підпадає під заборону з 1 січня 2017 р.). Ніяких обмежень стосовно дров закон не містить. І воно зрозуміло, бо достатнього попиту на дров’яну деревину на внутрішньому ринку немає, а тому її частину, особливо сухостійні дерева, ми змушені експортувати. Для прикладу, 15 років тому тільки для потреб міста Славути та Славутського району місцевий лісгосп реалізовував близько 20 тисяч кубометрів дров. Сьогодні — попит вчетверо менший.
Разом з тим, деревообробні підприємства краю й держави не в змозі переробити ту кількість дров, яку заготовляють лісгоспи України. Про це лісівники заявляли на всіх рівнях, і не один раз.
Та повернімося до теперішньої ситуації з продукцією підприємств Хмельниччини. Вагони з дров’яною деревиною, відвантажені нашими підприємствами, затримані Закарпатською митницею, хоча пройшли належним чином митний догляд, мало того, проведена фотофіксація самого процесу навантаження. Залізничники зважили вагони та прийняли вантаж до перевезення. При завантаженні дров’яної деревини на експорт, за вимогою митного поста «Славута», було створено комісію із залученням фахівців з інших лісогосподарських підприємств, які в свою чергу оглядали завантажену продукцію, та складали акт огляду про те, що ця продукція за якістю відповідає дров’яній деревині.
Однак вагони простоюють з 16 травня 2016 року на залізничних станціях, деревина псується, всихає, зобов’язання перед іноземними партерами не виконуються. Керівником Закарпаття озвучені по черзі декілька версій затримки вагонів, жодна з яких стосовно вагонів з Хмельниччини не знайшла підтвердження.
Слід відзначити, що дров’яна продукція сьогодні відвантажується лісгоспами України через прикордонні переходи Львівської, Чернівецької, Волинської та низки інших областей. Там порушень не виявлено. Складається враження, що закони України на території Закарпатської області не діють, там встановлюють свої правила.
Прокоментувати ситуацію, що склалася, ми попросили заступника начальника Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Володимира КОЛЕСНИКА.
— Наші підприємства відправляють за міжнародними контрактами в основному низькосортну деревину. Її можна використовувати тільки на дрова і виготовлення тріски паливної. Перед тим, як відправити вагони з продукцією, її перевірили різні структури, в тому числі й митники. Підстав затримувати вагони й проводити якісь додаткові експертизи не було.
Через те Славутський і Шепетівський лісгоспи направили листи в Генеральну прокуратуру та Службу безпеки України. Також вони подали позовні заяви до Хмельницького окружного адміністративного суду на протиправні дії Закарпатської митниці, наразі чекають належної оцінки діям її посадових осіб.