Критикувати жеки — звична справа. Навіть якось незручно людям хвалити їхню роботу, бо, справді, проблем чимало. До прикладу, «Подільським вістям» поскаржилася хмельничанка Наталя, яка мешкає на вулиці Молодіжній, 17/1. Зовнішня плитка з горішніх поверхів обвалилася — в квартирах волога та цвіль, по-перше. По-друге, у підвалі постійно підтікають стіни. По-третє, немає освітлення біля будинку, натомість освітлення є на автостоянці, яку якийсь спритник облаштував на місці… дитячого майданчика їхнього будинку. Це по-четверте. Причому, за її словами, на усі скарги жек не реагує.
У розповіді пані Наталі, крім того, промайнула вкрай важлива думка, яку, здається, можна поширити на абсолютну більшість містян: я не проти жеків, але нехай вони краще працюють. А створювати ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) не дуже й хочеться, бо як самотужки дати раду своєму старому будинку — 42 роки вже йому. Здається, саме так вважають й інші хмельничани: рік тому «прийшла» новина — нардепи прийняли закон, що дозволив відмовлятися від послуг жеків і створювати об’єднання співвласників. І за останній час в обласному центрі створили аж… два (!) ОСББ, повідомили в управлінні житлово-комунального господарства міськради. Саме так: лише жителі двох з більш ніж тисячі багатоквартирних будинків Хмельницького вирішили піти шляхом самокерування. А може, сама ідея переходу у вільне плавання була погано прописаною?

Вкотре переконуєшся, що наші народні депутати живуть у якомусь своєму світі, абсолютно відірваному від реалій життя пересічних громадян. Десь якось вони чули, що на жеки скаржаться, то й вирішили їх «скасувати». Торік Верховна Рада прийняла Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Влада вважала, що він «сприятиме ефективному управлінню, утриманню та експлуатації спільного майна багатоквартирних будинків, збереженню житлового фонду та удосконаленню і розвитку ринку надання послуг з управління спільним майном багатоквартирного будинку». Принаймні так прописано у доповідній записці до закону. А насправді?
Виявляється, що люди не хочуть так званої «волі» від жеків, не хочуть самостійно управляти своїм майном. Чому? Передусім через застарілість житлового фонду. Наразі жек (не скажемо, що дуже добре, але більш-менш) підтримує будинки у належному стані. А уявіть, що всі затрати на поточний та капітальний ремонт, послуги сантехніків-електриків перекласти на кишені мешканців. Нагадаємо, що нашим будинкам здебільшого по 30-40-50 років. В якому стані перебувають комунікації? От і відмовляються люди від ідеї створення ОСББ, хоча і міська влада, і навіть керівництво жеків їх усіляко заохочують. Начальник жеку № 5 Олександр Забурмеха розповів, що агітував мешканців утворювати ОСББ, були навіть ініціативні групи, які активно займалися цим процесом, але… За його словами, жителі одного з будинків поцікавилися вартістю внутрішньобудинкової електроенергії. Почули цифру, зрозуміли, що у випадку створення ОСББ їм самотужки доведеться сплачувати за освітлення в будинку, тому процес утворення об’єднання затих. І в інших будинках наразі тиша. Проте він готовий надати будь-яку інформацію та допомогу, аби люди гуртувалися, створювали ОСББ, але немає в містян такого бажання.
А може, не такі й погані ці жеки, як ми звикли про них говорити. Лише власний приклад: щоранку десь о 6.30 з балкона спостерігаю, як кілька двірників пораються на нашій прибудинковій території. Щоранку, а не раз на тиждень! Або інший випадок. Прийшовши з роботи десь о 16.50 побачив, що світло мерехтить, електроживлення якесь «підозріле», ніби напруга впала у кілька разів. Зателефонував. Так, у жеку «традиційно» побуркотіли, що в них майже закінчився робочий день, але хвилин за десять вже прийшов майстер Микола з жеку № 1. Йому щира дяка, бо ще хвилин за десять електрик замінив дроти у щитку — напруга стабілізувалася. Ще раз згадаємо, будинки в нас старі, труби та дроти вже відживають (або давно віджили) строк експлуатації, скільки коштуватиме їхня заміна у випадку створення ОСББ? І мало хто задумується, що на плечі жеків покладено чимало обов’язків, нагадав Олександр Забурмеха: прибирання прибудинкової території, підвалів, технічних поверхів та покрівлі; обслуговування та енергопостачання ліфтів; обслуговування всіх водогінних систем і димовентиляційних каналів; поточний ремонт конструктивних елементів; освітлення місць загального користування; дератизація; дезінсекція тощо. Це все ляже на гаманці мешканців будинків. Чи буде дешевше, відмовившись від жеків, — є великі сумніви...
Вам не здається, що вельмишановні нардепи, відпускаючи будинки «на волю», погано продумали цей процес? Народні обранці спочатку вирішили, що до 1 липня поточного року він завершиться. Зрозумівши, що нічого не рухається, в червні прийняли зміни до закону, продовжуючи термін реформування ще на рік. Сподіваються, щось таки зрушиться з мертвої точки? Чи це відразу була мертвонароджена ідея? Бо здорового глузду  не вистачає депутатам зрозуміти: нормальний українець не захоче брати на свої плечі баласт обслуговування старого будинку. Якби депутати за ті кошти, що награбували в громадян за рахунок здирницьких тарифів на електроенергію та газ, розпочали програму капітального ремонту житла. Якби у вільне плавання відпускали відреставровані будинки, то можна було б хоч про щось вести мову. Бо оті майже три сотні ОСББ, які діють в Хмельницькому, — це в абсолютній більшості нові будинки, які наразі не потребують серйозних витрат на обслуговування усіх систем життєдіяльності.
До речі, в міськраді повідомили, що й на об’єднання у співвласників є нарікання. Точніше, на керівництво ОСББ: і щодо тарифів, і щодо нецільового використання коштів. Бо в середньому квартплата в об’єднаннях вища, ніж жеківська. Як приклад, жителька квартири в ОСББ «Надія» скаржиться, що сплачує 2,5 гривні за метр квадратний, а в них немає навіть графіка приходу сантехніка чи електрика. Мешканці жеківських будинків в середньому сплачують 1,1-1,5 гривні за квадрат.
Якщо говорити про ідею створення ОСББ абстрактно, то вона чудова. Як і більшість грандіозних планів наших київських очільників. Але у переважній більшості вони перетворюються на гучний та відвертий «пшик». За рік після прийняття закону (йдеться про старі споруди, загалом з початку року зареєстровано в місті 19 ОСББ) лише будинки на проспекті Миру, 93 та Грушевського, 87/4 вирішили створити об’єднання. Ще кілька будинків «пробують». Пізніше «Подільські вісті» підготують матеріал про цих «піонерів», наразі ж спрогнозуємо, що нічого радикально і за наступний рік не зміниться. Можливо, жекам змінять назву, вважатимуть їх якимись управителями або керуючими компаніями, але суть залишиться та сама.
Жителям же міста порадимо, якщо жек неналежно виконує свої обов’язки, не реагує на звернення, варто напряму звертатися або на «гарячі» телефонні лінії міськради або через сайт міської влади. Там є посилання «Відкрите місто», через яке можна скаржитися на бездіяльність комунальних підприємств.