Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №635 від 8 вересня 2016 року, якою внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу та рідкого побутового палива.
 Що ж змінилося у порядку? Про це ми попросили розповісти Вадима МАРУНЯКА, начальника управління соціальних гарантій та компенсацій департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

—  З якої зміни розпочнемо, Вадиме Дмитровичу?
 — З тієї, що стосується непрацюючих пенсіонерів. Відтепер пенсіонерам, які звернуться з вересня за призначенням субсидії, вона буде нараховуватися за іншими правилами. До сукупного доходу непрацюючих пенсіонерів, які не мають інших доходів, крім пенсії, враховуватимуть розмір пенсії за останній місяць перед зверненням. Тобто субсидія призначатиметься, виходячи лише з розміру щомісячної пенсії, а не сукупного доходу за весь 2015 рік.
 Ця зміна полегшує становище пенсіонерів, які вийшли на пенсію цього року та більше не працювали. За старими правилами, між іншим, до сукупного доходу їм рахували доходи за минулий рік, скажімо, зарплату і пенсію. Це й призводило до скарг пенсіонерів на те, що вони взагалі втрачали право на субсидію або її розмір виходив значно меншим.
 — А за який період враховуватимуться доходи для інших категорій населення?
 — Для них доходи враховуватимуться за попередній календарний рік. Взагалі сукупний дохід обчислюють, виходячи з нарахованих особам доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб. Якщо, приміром, субсидію призначають у першому кварталі року, то середньомісячний сукупний дохід визначається за попередні три квартали минулого року.
До того ж, звертаю увагу всіх: при призначенні субсидії у першому кварталі року до середньомісячного доходу буде враховуватися дохід від земельної частки (паю), який нараховується якраз у четвертому кварталі попереднього року. Для цього, не забудьте, потрібно буде надати відповідні довідки.
 — Які ще зміни передбачає згадана постанова?
 — Відтепер до сукупного доходу при призначенні субсидій не враховуватимуть вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок та протезно-ортопедичних виробів.
 Ще одна важлива деталь: постанова уточнює порядок автоматичного призначення субсидії громадянам на наступний період, а також дії особи, яка не згодна з цим рішенням. Тобто, після закінчення терміну отримання субсидії, органи соціального захисту самостійно здійснюють розрахунок субсидії на наступний період для домогосподарств, які мали субсидію у попередньому періоді. Це, зауважте, не стосується орендарів житлового приміщення та осіб, які звертаються за субсидією на скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо. Потрібну інформацію органи соцзахисту збирають самостійно без звернення громадян і протягом десяти днів приймають рішення про призначення або непризначення субсидії. Про прийняте рішення громадян інформують письмово.
 У випадку, коли особа не згодна з прийнятим рішенням і має відповідні додаткові обставини, які впливають на визначення розміру сукупного доходу за попередній період, вона повинна звернутися в орган соціального захисту за місцем проживання. Надавши при цьому необхідні документи для перерахунку субсидії в межах строку призначення.
 — Вадиме Дмитровичу, нині у своїх поштових скриньках люди, які отримували субсидію минулого опалювального періоду, знову знаходять бланки заяв і декларацій, як і минулої осені. Що їм робити, звертатися в органи соцзахисту?
 — Повторюю, якщо людина отримувала субсидію у попередньому опалювальному сезоні (2015-2016 роках), то на наступний опалювальний період субсидія їй призначається автоматично.
 Але якщо, приміром, у вашому домогосподарстві збільшилася кількість зареєстрованих осіб (до прикладу, народилася дитинка), то необхідно, звісно, звернутися в органи соцзахисту. Інакше надання субсидії буде автоматично припинено.
 І якщо субсидію ви ще не отримували: тоді, так само, треба підготувати необхідні документи й звернутися за призначенням.
 — Дякую за пояснення, Вадиме Дмитровичу.