Деражнянському молочному заводу — 25 років!

 

Таких підприємств, як приватне акціонерне товариство «Деражнянський молочний завод» нині в Україні годі віднайти. Уся продукція абсолютно натуральна — без жодних хімічних добавок, рослинних жирів, стабілізаторів. Відтак підприємство добре знане не лише на Хмельниччині, але й в усій державі.


Лише в обласному центрі продукція реалізується більше, ніж у двох сотнях закладах торгівлі. Її залюбки споживають у лікарнях, госпіталі, а ще — у школах, дитячих садочках, будинках-інтернатах для людей похилого віку, ветеранів війни та праці, школах-інтернатах, диспансерах, військових частинах тощо.
Хтозна, як би склалася історія підприємства, якби весь цей час про нього не дбав його керівник Валерій Станіславович Яглінський — заслужений працівник промисловості України, голова ради професійного о’бєднання керівників молокопереробних підприємств області, член колегії департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації. До того ж, Валерій Станіславович повсякчас опікується громадським життям Деражнянщини й області в цілому.


Коли побувала на заводі, зустріла Романа Рибчинського, колишнього Вовковинецького сільського голову, а нині військовослужбовця 72-ї механізованої бригади. Як тільки розпочалися бойові дії на сході держави, він, не замислюючись, вирушив на передову.
Але, каже, без підтримки меценатів, як-от Валерія Станіславовича Яглінського, було би дуже тяжко наважитися на такий крок. Бо ж не лише про себе думав, але й про побратимів, аби їм допомогти матеріально, продуктами харчування. Не сумнівайтеся, товари торгової марки «Здоровий світ» повсякчас споживають на лінії фронту. До того ж, каже колишній очільник Вовковинець, Валерій Яглінський (він звідтіля родом), повсякчас допомагає громаді: з газифікацією, у побудові церкви, з облаштуванням стадіону, у проведенні культурно-масових заходів, особисто людям у їх повсякденних клопотах і проблемах.
Це підтверджує і знана у районі волонтер, голова правління благодійної організації — Благодійного фонду «Мир та добро» Мар’яна Сенчук. За її словами, у цілому на допомогу для військовослужбовців від Деражнянського молочного заводу було спрямовано понад 220 тисяч гривень. Також його продукцію споживають діти у дитячому будинку «Антошка» у Краматорську, у наших Ізяславській, Голенищівській спеціальних школах-інтернатах і у дитячому відділенні Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1.  Варто зазначити, що особисто Валерій Станіславович Яглінський удостоєний високих державних нагород, зокрема, звання заслуженого працівника промисловості України та ордена «За заслуги» ІІІ-го ступеня. У числі кращих працівників підприємства, дехто з яких уже ветерани — Почесними відзнаками Міністерства аграрної політики та продовольства України нагороджені  головний інженер  Ігор  Станіславович Яглінський, головний технолог Людмила Володимирівна Березюк, начальник контрольно – виробничої лабораторії Валентина Вікторівна Полоницька, головний бухгалтер Марина Вікторівна Корчова, головний економіст Надія Василівна Коротун,   начальник приймально-апаратного та цільномолочного цехів Олександр В’ячеславович Бондар, майстер маслоцеху Тетяна Олегівна Хміль, майстер казеїнового цеху Оксана  Аркадіївна Кириловська, начальник відділу заготівлі сировини Володимир Антонович  Колодій, механік Петро Володимирович Маньовський.


Нині, завдяки зусиллям колективу, продукція Деражнянського молочного заводу складає понад 35 видів. Це і молоко, й кефір, ряжанка, закваска, йогурти, сметана (вона особлива, бо належить до категорії коротких термінів зберігання з максимальним збереженням природних цінних якостей молока), а ще — масло (моноліт, фасоване, шоколадне), сири тверді «Український», «Пошехонський», м’який  «Адигейський» та розсільні «Бринза», «Сулугуні», «Чеддер».
За словами Олександра Бондаря, який очолює приймально-апартний та цільномолочний цехи, за останні роки суттєво збільшилося виробництво твердих та розсільних сирів, а продукції з незбираного молока — в 2 рази. Дуже смакують маленьким і дорослим подолянам йогурти з полуницею, абрикосом, вишнею, малиною, чорницею. Крім неперевершеного смаку, вони дарують неабияку користь для здоров’я, бо дуже корисні для шлунково-кишкового тракту.
Як стверджує головний технолог вироництва Людмила Березюк, яка працювала ще свого часу на Деражнянському молочному цеху і працює з часу створення підприємства як самостійної одиниці, його вирізняє суто натуральність продукції. Тут впроваджена система управління безпечності харчових продуктів ДСТУ ISO 22000-2007. А це відповідає не лише вітчизняним, але й міжнародним стандартам.
— Однак ми не зупиняємося на досягнутому й постійно продовжуємо роботу як з вдосконалення якості, так і з розширення ринку збуту. Про це свідчить і число  покупців, яке зростає з кожним роком, і  мережа шкіл, дитячих закладів освіти,  лікувальних  установ,   військових  частин,  госпіталів, крупних торгових мереж тощо, — каже Людмила Володимирівна. — Крім цього, Деражнянський молочний завод завжди є активним учасником на різноманітних виставках, ярмарках та інших заходах місцевого, регіонального рівнів, де отримуємо відзнаки й дипломи.


Цьому є неодноразове офіційне підтвердження. Зокрема, цього року у вересні продукція підприємства прекрасно зарекомендувала себе на Всеукраїнському конкурсі на кращу молочну продукцію 2016 року. Так, рішенням Центральної галузевої дегустаційної комісії за оцінкою молочних продуктів за якісні показники продукція ПрАТ «Деражнянський молочний завод» була нагороджена у таких номінаціях: масло солодко-вершкове «Селянське» фасоване в батон з масовою часткою жиру 73,0%  — золотою медаллю; сметана з масовою часткою жиру   21%,   400 грам, фасована в стакан — срібною медаллю; сир розсільний «Сулугуні» 45% жиру отримав Гран-прі.
  Продукція заводу удостоєна почесних відзнак «Довіра споживача», «100 краших товарів України». До того ж, нині підприємство є одним з найбільших експортерів казеїну технічного в Україні. Виробництво твердих сирів успішно конкурує з аналогічною продукцією інших виробників не тільки в області, але і в державі.  Зокрема «Український» твердий сир Деражнянського молочного заводу відзначено на Міжнародній виставці «Агро-2015» золотою медаллю, а колектив підприємства нагороджений дипломом Міністерства аграрної політики та продовольства України за виробництво високоякісної молочної продукції.
    Приємно відзначити, що Деражнянський молочний завод працює стабільно, не має заборгованості до бюджету та Пенсійного фонду, своєчасно та у повному обсязі виплачується заробітна плата (у середньому 3400 гривень) його працівникам, а їх —184. Валерій Станіславович Яглінський як керівник повсякчас дбає про оновлення, модернізацію та технічне переоснащення підприємства, розвиток сировинної бази, налагодження взаємовигідних партнерських стосунків із сільгосптоваровиробниками усіх форм власності як  Хмельницької, так і сусідніх областей, впровадження сучасних систем управління якістю та безпечністю продукції, розширення її асортименту та відповідності європейським стандартам.
Кажуть серед людей: споживай продукцію торгової марки «Здоровий світ», будеш здоровим до ста літ. І це таки правда!