Протягом  багатьох років робота з реанімації аеропорту в Хмельницькому зводилася лише до одного – надання коштів з бюджету для латання боргових дірок у комунальних платежах  підприємства і погашення заборгованості із заробітної плати. Були навіть обласні програми діяльності комунального підприємства «Аеропорт-Хмельницький». «Що це дало Хмельницькій області?» – запитаєте. Відповідь: «Нічого!»

Відповідно до рішення четвертої сесії обласної ради «Про обласну програму фінансової підтримки комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький» від 17 лютого 2016 року № 15-4/2016, з обласного бюджету були виділені кошти в сумі  2  867,9  тисячі гривень на реалізацію цієї програми. Виступаючи з трибуни обласної ради, я запропонував доручити Держфінінспекції у Хмельницькій області провести аудит цього підприємства щодо основних матеріалів, які перебувають в його обороті, та коштів, які виділялися на ремонт та обслуговування аеропорту.
Для ефективності цієї роботи була створена координаційна рада. Але  з лютого  вона спромоглася зібратися лише три рази і не прийняла жодного конкретного рішення. Я звертав  увагу на наявність літаків, що належать приватним компаніям, які охороняються на території аеропорту, і на підстави безоплатного зберігання таких літаків, відсутність будь-яких договорів з їхніми власниками. З одержаної інформації, відповідно до договору №  1/07 від 1.07.14 р., який укладений між С. В. Точіліним та КП «Аеропорт Хмельницький», вартість охорони об’єкта АН-26-100 становить 1500 гривень у рік, а термін надання відповідних послуг складає три   місяці (з 01.07.14 р. по 01.10.14 р.).
У відповіді, яку надав в.  о. директора ТОВ «РАК «Універсал-Авіа»  В.  М. Побережник, вказано, що дане товариство на території КП «Аеропорт  Хмельницький» має нерухоме майно, а саме: док хімагрегатів і док ангар. Відповідно до статутної документації, товариство виконує ремонтні роботи авіатехніки, у зв’язку з чим має додаткове обладнання. Статус неробочих літаків АН-2 (їх 5 одиниць) – додаткове ремонтне обладнання. На мою думку, стверджувати що товариство виконує ремонтні роботи авіатехніки є повною нісенітницею, тому що за весь період існування аеропорту жоден літак не був відремонтований. В свою чергу це призводить до несплати коштів до обласного бюджету за зберігання цих літаків.
Запити, що  стосувалися законності утримання та охорони на території КП «Аеропорт Хмельницький» літаків, які належать приватним компаніям,  були надіслані до Хмельницької обласної державної адміністрації, в управління Служби безпеки України у Хмельницькій області, у головне управління Національної поліції в Хмельницькій області, прокуратуру Хмельницької області, до Державної фінансової  інспекції у Хмельницькій області.
Як повідомили з Державної фінансової інспекції, працівники органів Державного фінансового контролю можуть проводити позапланові виїзні ревізії, або брати участь як  спеціалісти у перевірках, що проводяться правоохоронними органами за їх зверненнями у підконтрольних установах. Таким чином, у разі отримання звернення правоохоронного органу щодо позапланової ревізії, або залучення працівника для участі у перевірці комунального підприємства «Аеропорт Хмельницький», Держфінінспекцією буде прийнято відповідне рішення, про що мене  поінформують.
А  департамент захисту економіки у Хмельницькій області в особі заступника начальника, підполковника поліції  А. В. Парфентьєва, переадресовує моє звернення т. в. о. начальника ХВП ГУНП України в Хмельницькій області, підполковнику поліції  В. П. Калашніку, посилаючись на вимогу пункту 1.3 доручення  ГУНП України в Хмельницькій області від 14.08.2015 №170 «Про заходи щодо забезпечення законності під час реєстрації та розгляду заяв і повідомлень економічної спрямованості». Тобто начальники відділів (відділень) поліції зобов’язані детально вивчати зареєстровані в ЄО заяви та повідомлення некримінального характеру економічної спрямованості, та в разі відсутності потреби спеціальних знань для прийняття обґрунтованого рішення, доручати їх розгляд підпорядкованим працівникам.
Прокуратура в Хмельницькій області на мій депутатський запит інформувала, що органи прокуратури не наділені повноваженнями здійснювати перевірки порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів. Відповідно до ст. 7 ЗУ «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні», це питання належить до компетенції органів державного фінансового контролю – Державної фінансової інспекції в Хмельницькій області. Відповідно до пункту а ст. 29 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» це питання належить до компетенції Хмельницької обласної ради. Враховуючи зазначене звернення, спрямоване на розгляд до Державної фінансової інспекції в Хмельницькій області та Хмельницької обласної ради. Хмельницька обласна державна адміністрація проінформувала, що зазначене підприємство належить до сфери управління обласної ради. Повноваження щодо управління ним облдержадміністрації не делеговано. Тому для отримання відповідної інформації необхідно звернутися до керівництва КП «Аеропорт Хмельницький». Цю відповідь отримав за підписом  т. в. о. першого заступника голови облдержадміністрації О. Гуменного.
Як бачимо, кожна із структур усунулася від вивчення проблеми, відписалися, та й по всьому.
Насправді облдержадміністрація досі не спромоглася зробити навіть найелементарнішого. Координаційна рада, яка має займатися всебічним вивченням проблеми аеропорту, напрацюванням рекомендацій і плану щодо його реанімації – не зробила нічого. Результат від її створення і діяльності – нульовий.
На сесії обласної ради я вже озвучував ідею реанімації аеропорту. Пропонував створити логістичний центр та термінал для митного оформлення вантажів. Це, безумовно,  привернуло б увагу підприємців та інвесторів і, відповідно, призвело  б до  збільшення доходів, зарплати всіх комунальних платежів. Звісно, втілення цієї ідеї потребує певної суми коштів, але ефект від переїзду митників може дати значні позитиви на перспективу. Наразі пост митниці функціонує на території приватного підприємства. Щороку за оренду приміщень, складів і користування митним майданчиком приватна структура отримує майже три  мільйони гривень на рік. Розміщення поста на території аеропорту зекономить у подальшому кругленьку суму,  і відтак тут  з’явиться хоч якась повноцінно працююча структура. На жаль, керівництво області поки що не хоче навіть на папері розглядати подібні варіанти.
Варто зауважити, що 24 лютого цього року Кабмін ухвалив державну цільову програму розвитку аеропортів на період до 2023 року. Але у цій програмі і згадки про КП «Аеропорт-Хмельницький» немає.  Постає логічне питання:   «Чому так сталося і хто в цьому винен?»
Програма передбачає фінансовий ресурс обсягом 8-9 мільярдів гривень. Усі сусіди Хмельниччини включилися в програму з підтримки своїх повітряних портів, а наша область, на жаль, не отримає бодай найменшої частки фінансової допомоги.
 Безумовно, аеропорт області потрібен. Ця необхідність продиктована географією, туристичним потенціалом і можливостями розвитку бізнесу. Начебто всі розуміють ці прості та очевидні речі, говорять про них при кожній можливості, але починати хоч щось робити – не поспішають!