Якщо ви думали, що питання екології — справа нецікава і другорядна, то ви помиляєтеся. Ще більше помиляються ті, хто вважає, що робота в сфері екології не приносить особливих статків. Мовляв, що можна зробити на воді чи повітрі? Всім, хто так думає, рекомендую звернутися за рецептом «успіху» до начальника департаменту екології і природних ресурсів облдержадміністрації Сергія Вавринчука.

У природних ресурсах пан Вавринчук вочевидь толк знає, особливо у земельних. Принаймні такий висновок можна зробити ознайомившись із е-декларацією чиновника. Сергій Михайлович — явний фанат української землі в буквальному сенсі, бо має її чимало. У головного еколога області задекларовано 11 земельних ділянок (15658 квадратних метрів загалом). Цікавість викликає не лише кількість земельних наділів, але й їхня «географія». Пан Вавринчук має чотири земельні ділянки в Хмельницькому, по одному шматочку землі в Копистині, Ходаківцях, Рудківцях і Вільхівці Новоушицького району. Дві ділянки у Стуфчинцях і земельний наділ у Криму (Євпаторія, Заозерне).
Варто віддати належне Сергію Михайловичу, він ретельно вказав дані стосовно грошової оцінки кожної земельної ділянки, чого не роблять дуже багато чиновників у своїх деклараціях. Загальна сума «земельного фонду» Вавринчука у грошовій оцінці сягає майже 800 тисяч гривень. Хоча достеменно невідомо, якими розрахунками вартості землі користувався пан Вавринчук.
Із нерухомості у чиновника задекларовано два житлових будинки (296 і 97 квадратів) у Хмельницькому, а також квартира в обласному центрі на 96 квадратів. Дружина Сергія Вавринчука, Оксана Бочкарова будує офіс у Хмельницькому на 450 квадратів. Можна висунути чимало версій цільового призначення цього офісу, та напевно судячи з того, що пані Оксана є лікарем, приміщення використовуватиметься як приватний медичний заклад. Додамо, що з огляду на цінову політику будівництва в Проскурові, офіс на 450 квадратів – недешеве задоволення.
Якщо із землею і нерухомістю в родини чиновника все гаразд, то от із транспортними засобами просто катастрофа. Бо пересувається пан Вавринчук… на екскаваторі «Atlas». Утім, забігаючи трохи наперед, скажемо, що чиновник цілком може дозволити собі виправити цю незначну несправедливість, адже, як відомо, автомобіль — це не розкіш, а засіб для пересування.
Не кваплячись дочитуємося до розділу доходів чиновника. За 2015 рік Сергій Вавринчук заробив 55652 гривні, а його дружина — 59734 гривні. Ще 198 тисяч отримані в результаті відчуження нерухомого майна. За великим рахунком — це і є увесь заробіток родини Вавринчуків за рік. Також додамо, що декларації Сергія Михайловича за попередні роки теж не вражають цифровою динамікою.
А от розділ грошових активів значно цікавіший і рясніший на цифри. Зі збережень у Сергія Вавринчука мільйон 115 тисяч гривень і 25 тисяч євро. У дружини «в заначці» також 25 тисяч євро, 278 тисяч доларів і 900 тисяч гривень. Такому валютному запасу позаздрить і Олександр Корнійчук. Якщо конвертувати валютні збереження родини чиновника у рідненьку гривню і все підсумувати загалом, то вийде доволі пристойна сума — понад 11 мільйонів гривень. Приємно констатувати, що в нашій області стало на одного мільйо-
нера більше. Це чіткий сигнал — економіка області розвивається, благополуччя зростає і безтурботне майбутнє не за горами. От побачите!
Звісно, провокатори й усілякі заздрісники можуть відкрити свої нахабні пащеки і поцікавитися — звідки усе це добро? Сергій Вавринчук — не рядовий, але й далеко не високий чиновник. Дружина Оксана все життя пропрацювала в сфері медицини, спочатку в пологовому будинку в Чернівцях (2002-2003 роки), згодом у Хмельницькому обласному центрі планування сім’ї (2003-2015 роки), а тепер стала головним лікарем Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни. Ми і самі хотіли поцікавитися у Сергія Михайловича — звідки ростуть ноги у його статків. Головний еколог — людина зайнята, тож здійснивши кілька візитів у департамент, не застали його на місці. Залишили контакти — попросили зв’язатися і призначити зустріч у будь-який зручний час. Та й на дзвінок у пана Вавринчука часу не знайшлося. А ми теж не зовсім байдики б’ємо на роботі і бігати як собачки в департамент кожного дня і чатувати під кабінетом начальника часу не маємо. Але мусимо заступитися за Сергія Михайловича перед провокаторами і різними нехорошими людьми, які поспішать звинувати чиновника у чомусь недоброму — у пана Вавринчука точно є пояснення походження своїх статків. Не з повітря ж вони взялися?
А тепер, шановні читачі, «дрібничка», яку притримали на закуску нашої невеличкої оповідки про декларацію Сергія Вавринчука. У дружини чиновника є 16 відсотків акцій ТОВ «Гідросвіт». На перший погляд, фірма не займається нічим грандіозним. За         КВЕДом здає в оренду техніку (можливо навіть той самий екскаватор, на якому роз’їжджає Сергій Михайлович). Та не все так просто. На сайті громади славного Меджибожа знаходимо цікавий документ-рішення «Про затвердження детального плану території ТОВ «Гідросвіт». Згідно з документом, фірма планує будівництво мікрогідроелектростанції на річці Південний Буг у смт Меджибіж. Справа благородна і сподіваємося, що фірма отримає усі відповідні екологічні дозволи, адже мова йде про енергетичну незалежність неньки України.
Але далі найцікавіше — одним із співзасновників ТОВ «Гідросвіт» є естонська компанія з Таллінна «Нордік Трейд». Ця ж загадкова фірмочка значиться у числі співзасновників ТОВ «Україна 2001», яку безпомилково асоціюють із кількома впливовими бізнес-партнерами, серед яких хороші друзі екс-прем’єра і лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка. Нагадаємо, що на останніх виборах Сергій Вавринчук також балотувався під брендом «Народного фронту». Можливо, що у логіку цих заплутаних тенет зав’язків вписуються розмови про безпристрасне ставлення обласної екології до різних «екологічних проблем» фірм, наближених до «народнофронтовиків», про які ми розповімо в наступних публікаціях.
Врешті-решт декларація Сергія Вавринчука та її цікаві особливості залишає масу запитань. Сподіваємося, що у чиновника знайдуться відповіді, коли контролюючі органи нарешті почнуть перевірку цього захоплюючого чтива.