Кам’янець-подільське комунальне підприємство «Міськтепловоденергія» вже до кінця березня цього року планує цілком відмовитися від використання природного газу і виробляти теплову енергію винятково на альтернативному паливі. Газова незалежність у місті над Смотричем випробувана ефективною роботою перших шести котелень на твердому паливі. Пізніше на таке ж паливо перейшли ще дві найбільші діючі котельні та була споруджена унікальна навіть для Європи теплоелектростанція (ТЕС).
З надійною роботою нових потужних котлів та масштабами будівництва ТЕС директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій Гордійчук ознайомив представників міської влади та журналістів.

— Органічні пелети та деревні тріски зігріватимуть мешканців мікрорайону Черемушки із котельні, що розташована на вулиці Тіміря- зєва, 123, — зазначив директор. — На початку березня ми запустили тут потужного твердопаливного котла, який вироблятиме 3 МВт теплової енергії. Теплом і гарячою водою він забезпечуватиме близько 50 житлових будинків та 12 навчальних закладів, розташованих у мікрорайоні Черемушки. Котел заміщуватиме майже 2250 тисячі кубічних метрів споживання природного газу на рік. Провести реконструкцію підприємству вдалося завдяки коштам державного фонду регіонального розвитку, який виділив на проект понад вісім мільйонів гривень.
Друга черга реконструкції з переобладнанням котлів на альтернативні види палива нещодавно завершилася й у котельні на вулиці Миколи Гордійчука, 2, вона забезпечуватиме теплопостачанням та гарячою водою близько 25 тисяч мешканців мікрорайону Жовтневого. На трісці деревини та біопелетах тут працює два твердопаливних котли по 6 МВт. Вартість проекту cклала понад 18 мільйонів гривень, залучених також із згаданого фонду.
— Підприємство завершить будівництво ТЕС із комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії до кінця 2017 року, — переконаний Валерій Гордійчук. — Тут працюватимуть два твердопаливних котли загальною потужністю
15 МВт та два газових котли по 12 МВт кожен. Проект, що реалізується за кошти кредиту Світового банку, ексклюзивний, оскільки передбачає встановлення турбіни з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle — органічний цикл Ренкіна), унікальність якої полягає у використанні рідини з температурою 200°С. Кам’янець стане п’ятим у світі і лише третім у Європі містом, яке використовуватиме цей надсучасний метод виробництва теплової енергії. Систему ORC на теплоелектростанції введуть в експлуатацію до 2018 року. Новітня ТЕС зменшить споживання газу та забезпечить його щорічне заміщення на 8413 тисяч кубічних метрів.
Загалом упродовж 2016 року КП «Міськтепловод- енергія» вдалося замістити 1500 тисяч кубічних метрів природного газу, що в середньому становить 12 відсотків від споживання голубого палива котельнями. А після завершення згаданих проектів таке заміщення сягне 15,5 мільйона кубічних метрів у рік — 65 відсотків споживання газу по підприємству в цілому. В літній період заміщення стане стовідсотковим, адже для забезпечення гарячого водопостачання кам’янчани використовуватимуть винятково тверде паливо українського виробництва.
До речі, офіційне відкриття першої в Україні котельні, яка працює на твердих видах палива, відбулося в Кам’янці-Подільському ще п’ятого грудня 2014 року.