Вдумайтеся лише: гривень за кубометр за годину.

Нові газові ціни вже викликають сміх. Саме сміх, бо, як йдеться у відомому анекдоті, коли люди сміються — це вже межа. Край, за який не можна ступати, бо там — провалля. Саме тому з гумором можна сказати, що Дмитро Вовк, голова Нацкомісії, що вигадує божевільні тарифи, заслуговує на Нобелівську премію. Навіть на дві. Перша — в галузі економіки, бо ще ніхто не здатен був вигадати, як без збільшення оподаткування вичавлювати гроші з людей до останньої копійки. Разом з ним номінантами має бути й владна верхівка, кудлаті вуха якої стирчать за вушками голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Друга Нобелівська премія — в галузі фізики. Таку одиницю виміру, як гривень за кубометр за годину, безсумнівно, варто відзначити грошовою винагородою. А ще й занести до Паризької палати мір та ваги. І, як це прийнято в цивілізованому світі, назвати йменням першовідкривача — 1 Вовк. Або простіше — вовча одиниця. Вдумайтеся лише: гривень за кубометр за годину. Це ж гривень за швидкість! Ми платитимемо за швидкість газу. Та само, як платили би таксисту не за шлях, а за показники на спідометрі. Чим потужніша автівка, тим більша оплата проїзду. Або за швидкість подачі електрики чи води до помешкання. Тобто, не за реальні кубометри води або кіловат-години, а за, навіть абсурдно звучить, кіловат-години за годину. Й за це божевілля нас примусять сплачувати як абонплату нібито вже з поточного квітня.

Чергову прес-конференцію ПАТ «Хмельницькгаз» мав намір провести із зовсім іншого приводу: з’явилися певні новини на газовому ринку. Але новина про «вовчі одиниці» наздогнала, як відзначили на зустрічі газівники, їх вже під час підготовки. Довелося «віддуватися» перед пресою відразу з двох питань. Почнемо з «дрібнішого» — енергетичний облік газу, що й планували оприлюднити на прес-конференції. Вже в квітні споживачі отримуватимуть у своїх платіжках додаткову інформацію. Наголосимо:  довідково! Принаймні поки що. 14 березня НКРЕКП нарешті оприлюднила ще січневу постанову № 84, яка зобов’язує газівників інформувати громадян не тільки про спожиті кубометри, а й про енергетичну цінність блакитного палива у кіловат-годинах, гігакалоріях і мегаджоулях. Як зазначив технічний директор ПАТ «Хмельницькгаз» Олександр Лоб, з одного боку, це відповідає світовій практиці. З іншого, дасть можливість населенню проаналізувати, наскільки вигідно використовувати газ як енергоносій (до речі, за їхньою інформацією, кіловат-година «газової енергії» обходиться наразі 0,7 гривні. Можете порівняти з чинними цінами на електричну енергію. Щоправда, ці розрахунки дійсні на сьогодні — до запровадження згаданих «вовчих одиниць»).
Окрім переведення в інші системи виміру, об’єм спожитого газу переводитимуть до  «стандартних умов». Що це значить? Усе просто: квартирний лічильник влітку та взимку нараховує трохи більше або менше, ніж реально споживається, зазначив головний метролог ПАТ «Хмельницькгаз» Юрій Пигович. Тому в окремі місяці діє понижуючий чи підвищуючий коефіцієнт. Але сумарно приблизно виходить «на нуль». Інша справа лічильник, що стоїть на вулиці. Зазвичай у холодну пору року він недораховує кубометри, тому доведеться доплачувати до п’яти відсотків при переведенні до «стандартних умов». Так що не дивуйтеся: якщо скажімо, ви накрутили двісті кубів, а вам порахують за 210 — це коефіцієнт спрацював.
Але ще раз підкреслимо, поки це все доводиться інформативно! Коли за це з нас здиратимуть гроші, Дмитро Вовк неодмінно повідомить. І саме час перейти до головного — абонплати за послуги газівників.
Як наголосив комерційний директор ПАТ «Хмельницьк- газ» Віталій Рейда, вичерпних даних про абонплату він надати не може, бо газівників ще офіційно не проінформували щодо новацій на газовому ринку. Як тільки щось буде відомо конкретно, товариство знову запросить журналістів на зустріч, аби роз’яснити умови оплати. Тому і керівництву Хмельницькгаз, і пресі довелося спілкуватися, спираючись на дані, які оприлюднила НКРЕКП в інтернеті. Отже, комісія встановила для наших газівників «тариф на послуги розподілу природного газу для побутових споживачів — у розмірі 0,02224 грн за     1 метр кубічний на годину (без урахування ПДВ)». Ми вже неодноразово розповідали, що комісіянти не вміють рахувати, виводячи цифру тарифу. Цього разу вони не тільки вигадали нову фізичну одиницю, аби вчергове пограбувати українців, а й не змогли її грамотно прописати з математичної точки зору. Не пишуть так цифри – з купою нулів, але з точністю до стотисячної. Хочете багато значущих цифр — напишіть 2,224 копійки за куб на годину. Або вже, що значно краще, 26,224 копійки на добу.

Але, що найкумедніше, ця «вовча одиниця» виміру вам не допоможе вирахувати свою абонплату. Цей «філософський» тариф прив’язаний до… потужності лічильника! Чуєте, ви будете платити гроші в залежності від того, що вам колись встановили газівники! Вигадана Дмиром Вовком одиниця, в принципі, може називатися потужністю, але платити в залежності від типу пристрою, встановленого у вас… Поза межами фантастики.
Якщо в помешканні є лише плита, то ймовірно стоїть при-лад обліку мінімальної потужності — G-1,6. Абонплату для нього комісіянти нарахували, якщо користуватися даними їхньої ж презентації… 49 гривень на місяць для подолян! Навіть ліньки на них нарікати, що цього разу вони не видали на-гора точність із п’ятьма цифрами після коми, як у тарифі гривень за куб на годину. Скажемо інше. А знаєте, скільки в Києві абонплата? Майже удвічі менша —  28 гривень для цього типу лічильника. Для себе, улюблених, та заможних мешканців столиці газ зробили дешевше.
Але це тільки початок розмови про абонплату. Якщо ви не маєте лічильника або у вас стоїть G-2,5, множте на коефіцієнт 1,6. Тобто майже 80 гривень віддайте на місяць. Йдемо далі: найпоширеніший в Україні та області лічильник — G-4. Сміливо помножте на 2,4 — майже 120 гривень щомісяця заплатите, навіть якщо не вмикали плитку чи котел. І це не божевілля? А якщо маєте газ десь на дачі чи в сільській хаті, де буваєте лише влітку, — півтори тисячі за рік тільки абонплати??? Й експерти кажуть, що відповідно до законодавства субсидії призначається на газ. На абонплату — ні-ні.
Саме час порахувати, у що ж нам влетять «вовчі» новації. Для прикладу, візьмемо містянина-одинака без лічильника. Нині він сплачує за нормами споживання 4,4 метра кубічних за місяць по 6,879 гривні за куб — близько 30 гривень. Абонплата за новими нормами становитиме майже 80 гривень, а ще й додайте газ — за нього ж теж треба платити. Скільки? Ціну без вартості транзиту. Остаточні дані ще не наведені, але найчастіше фігурує цифра 6 гривень за куб, тобто за місяць вийде 26,4 гри-вні. Отже, за новими правилами наш умовний споживач заплатить понад сто гривень! У 3,5 раза більше!
А хто у виграші опиниться? Погляньмо навіть на невеличкого багатія, що споживає хоча б тисячу кубів для опалення свого маєтку. За потужний лічильник G-6 йому треба сплатити трохи менше двохсот гривень абонплати (коефіцієнт чотири), але економія на вартості газу становитиме приблизно 900 гривень. Чистий навар — сімсот за місяць! Бідний платитиме у рази більше, а багатий — менше.
Озирнувшись у минуле, можна охарактеризувати владу Віктора Януковича робінгудівською, бо він грабував багатих, особливо не зачіпаючи незаможних. Відповідно Дмитро Вовк, а разом із ним Петро Порошенко з Володимиром Гройсманом, уособлюють антиробінгуда — грабують бідних.
Як, побачивши новації НКРЕКП, влучно зауважив екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко на своїй сторінці у Фейсбуці, перефразовуючи назву відомого фільму: «Беги, Дима. Беги! И Петя тоже беги».