ПАТ «Хмельницькгаз» встановило вже приблизно 170 багатоквартирних лічильників. Якщо відверто, то цей засіб обліку — доволі суперечливе рішення, яке, зрозуміло, й викликало багато галасу  і протестів громадян. Не бажають наші люди обраховуватися «оптом», щоправда, й індивідуальні лічильники не прагнуть встановлювати. От і мали ми безвихідь: значна частина осель споживала газ взагалі безконтрольно, а центральна влада була рішуче налаштована на те, щоб  запровадити стовідсотковий облік. Тому й знайшлися кошти на загальнобудинкові лічильники, хочеш персональний — за власний кошт. Але «оптові» лічильники — справа нова, не достатньо перевірена в ділі. Виникають певні проблеми із показниками, споживачі сумніваються в їхній достовірності. До редакції «Подільських вістей» (а також до керівництва ПАТ «Хмельницькгаз», міської ради та інших установ) звернулися хмельничани зі скаргою на «роботу» загальнобудинкового лічильника. Друкуємо лист, скорочуючи надмір цифр.

«Ми, співвласники багатоквартирного будинку, що на проспекті Миру, 93, звертаємося до вас з вимогою терміново розібратися, на яких підставах в повідомленні про оплату за спожитий газ в травні місяці 2017 року показники збільшені в десять разів.
На нашому будинку 22 грудня 2016 року, з великими проблемами, був встановлений загальнобудинковий лічильник. Газ використовується лише для приготування їжі. В будинку є квартири з газовими лічильниками та квартири, в яких вони відсутні.
Згідно з показником будинкового лічильника, за січень місяць спожито 804 кубічні метри газу. Це зимовий холодний місяць, коли люди споживають палива більше, ніж в літні місяці. За лютий використано — 626 кубічних метрів, за березень — 478, за квітень — 636 метрів. А вже за травень споживання склало 2808! Лише за місяць витрачено газу в 1,1 раза більше, ніж спожито будинком за чотири попередні місяці року! Без стороннього втручання до лічильника неможливо використати таку кількість газу!
Як можна пояснити, що, до прикладу, споживання газу по квартирі № 50, де проживає чотири особи, в квітні було нараховано 10 метрів кубічних, а в травні нарахували 103,3? Або по квартирі № 46: у квітні — 7,5 метра, а в травні — 77,5? І так у всіх споживачів будинку, в яких відсутні лічильники. В квартирах, де є прилад обліку, витрати стабільні.
Ми вимагаємо:
1. Терміново здійснити перевірку будинкового лічильника з підключенням на місяць контрольного лічильника.
2. Залучити до цього комісію із представників місцевого самоврядування, ОСББ «Проспект 93» та незалежних експертів.
3. Без представників ОСББ «Проспект 93» не здійснювати зняття показників будинкового лічильника й обов’язково оформляти актами.
4. За травень місяць зі споживачів будинку, в яких відсутній квартирний лічильник, взяти до розрахунку норми споживання природного газу (Постанова Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 року № 203).
5. Особи, які втручалися в роботу будинкового лічильника, повинні оплатити різницю від норми споживання природного газу та фактичного показника лічильника станом на 01.06.2017 р.
6. Закріпити відповідальну особу для здійснення контролю за роботою будинкового лічильника».
З листа стає очевидним, що щось із показниками лічильника негаразд. Якщо одне обійстя ще може у 4-5 разів збільшити якогось місяця споживання (навала гостей разом із підготовкою до весілля на додачу ще й  сезон закруток овочів), то цілий будинок аж ніяк не здатний настільки наростити використання палива. По коментар ми звернулися до головного метролога ПАТ «Хмельницькгаз» Юрія Пиговича. За його словами, збій стався в радіомодулі передачі даних. Тобто в пристрої, який надсилає до товариства показники лічильника. З початку року він передавав занижені цифри використаного газу в цьому будинку. Чому так можна стверджувати? Юрій Пигович наголосив, що досвід засвідчує, що один споживач в квартирі з плитою щомісяця використовує 7-8 кубів газу, натомість у будинку на проспекті Миру, 93 виходило на одного жителя 2,42 куба у січні, 1,55 — у лютому, 0,7 — в березні, 2,51 — в квітні. Явно занижені цифри. А за підсумками травня радіомодуль нарешті видав реальну цифру. Через недорахунок за минулі місяці й «вискочили» 25,83 кубометра в останній місяць весни.
Чи винні мешканці будинку, що обладнання підвело постачальника? Аж ніяк! Тому й було прийнято рішення, що за травень споживачі сплатять не захмарну суму, а за нормами споживання, як вони й наполягали у пункті 4 свого звернення. Юрій Пигович зазначив, що вони знайшли порозуміння в цьому питанні із жителями, й ті погодилися сплатити за нормами (ініціатор звернення в газету підтвердила цю інформацію). Окрім того, газівники домовилися з жителями, що чергове зняття показників проведуть за їхньої присутності. Якщо одна зі сторін вважатиме цифру неправильною, то лічильник демонтують для повірки. До речі, правом участі в знятті показів можуть скористатися в будь-якому будинку. Для цього лише треба написати заяву до ПАТ «Хмельницькгаз».
Як бачимо, цей конфлікт вдалося мирно залагодити. Але скільки їх ще виникатиме? Десь, як у згаданому випадку, підведе техніка; десь люди не погодяться з цифрами, які надасть лічильник. Бо, нагадаємо, за нормами споживання ми сплачуємо лише за 4,4 кубів на місяць, а реально, пригадаємо слова фахівця, в середньому споживаємо 7-8 кубів. Тобто плата за загальнобудинковим лічильником гривень на двадцять більша для однієї людини. Можна із цим боротися? Лише встановленням власного лічильника. Але чи доцільно це? Давайте порахуємо. Засіб обліку та його монтаж обійдеться орієнтовно в 2,5 тисячі гривень. Маючи персональний лічильник, людина автоматично починає заощаджувати і куби на три менше споживатиме, ніж покаже будинковий пристрій (розрахунки опосередковані та орієнтовні, бо коливаються в різних будинках та залежать від споживачів). Отже, лічильник заощадить родині з чотирьох чоловік гривень вісімдесят на місяць, а тому окупиться орієнтовно за 2,5 року. Варто задуматися над його встановленням! Для одинака ж термін окупності збільшується до десятка років. Таким категоріям мешканців радити встановлювати лічильник може лише невиправданий оптиміст.
Тому будемо готуватися до подальших скарг на будинкові пристрої, а жителям багатоповерхівок порадимо написати заяву до ПАТ «Хмельницькгаз» та бути присутніми при знятті показів. Крім того, варто знати, що реальне споживання за лічильником є більшим, ніж затверджені урядом норми споживання. Тобто, платити доведеться більше, ніж раніше.