Унікальне Кам’янець-Подільське державне підприємство «Науково-технічний комплекс «Завод точної механіки» у ці серпневі дні  відзначає свій  21-ий рік заснування. Усі ці роки завод  працює для зміцнення обороно-
здатності України. В нинішній особливий “напіввоєнний” період трудовий колектив зброярів потроїв обсяги виробництва з випуску та модернізації аналогів  радянських зразків озброєння,  ланок  до снарядів та патронів різних типів  і калібрів, магазинів до автоматів Калашникова, всіх видів патронних коробок, кулеметних стрічок, запасних інструментів  до кулеметів КТ-7,62 та КТ-12,7, автоматичних гармат  калібру 30 мм ЗТМ1 та ЗТМ2.

Дорога до рекордних показників не була встелена трояндами. Про це відверто говорить нинішній  очільник заводу Артур  Ляшенко –  сучасний менеджер новітнього європейського зразка, який  власною працею досягає кар’єрних висот  і вміє вести за собою людей. Про армійські  потреби Артур Юрійович знає не з книжок, бо ж виріс у сім’ї військовика. «Я з «оборонкою» дружу з колиски, – напівжартома зазначає  керівник. – Через армійську службу батька  в багатьох гарнізонах держави довелося пожити».

За плечима  Артура  Ляшенка –  дві вищі освіти, відповідальні керівні посади  в Керченському і Севастопольському  морському портах, концерні «Укроборонпром», посада першого заступника директора «Заводу точної механіки».
Енергійній  команді  молодих менеджерів, яка кілька років тому  очолила підприємство, довелося  погасити низку боргів,  реорганізувати виробничий  цикл та налаштувати колектив на злагоджену результативну роботу.
– Напружено працюємо під знаком оновлення, тож і здобутки не забарилися, – ділиться з нами Артур Юрійович.  –  Якщо 2014 року  обсяг виробництва  становив  27,7 мільйона гривень,  то 2016-го   – уже 100 мільйонів. Із серпня 2015 та протягом 2016 року зростання виробництва сягнуло 730 відсотків,  2017-го  –   600.
Нині вже й дивно згадувати, як колись щомісяця були спроможні на випуск  трьох-чотирьох гармат, бо нині наша норма – 25-30. Відтак працюємо у дві зміни. Люди дорожать роботою, тож коли потрібно,  охоче  стають до верстатів навіть у вихідні дні.  
– А чим вдається приваблювати на завод висококваліфікованих  спеціалістів?
– Виконання  рекордних  обсягів  державного оборонного  замовлення  з випередженням строків  третій рік поспіль  стимулюється  суттєвим  зростанням заробітної плати. Цьогоріч вона піднімалася двічі, а загалом в останні кілька років –  сім разів.
Зрозуміло, що наші працівники – найбільш високооплачувані в області. Гідна зарплата, виплата премій – головний стимул для кожного, хто переступає поріг прохідної заводу.
Важливо, що ми гарантуємо не лише «білі зарплати», а й оплачувані відпустки, лікарняні тощо. Таким чином  створюється альтернатива закордонному заробітчанству – нерідко в принизливих умовах, у  відриві від родини.
А ще  постійно працюємо над покращенням комфорту. Окрім традиційного забезпечення робітників спецодягом, мийними засобами, видається молоко за шкідливі умови праці.
Стежать за здоров’ям людей заводські лікар і медсестра. Нині утеплюємо зовнішні стіни  адміністративного корпусу. Це  не тільки забезпечить комфорт  працівникам, а й  надасть приміщенню престижного вигляду.
До речі, наш завод  –  один з небагатьох, де активно працює профспілка, проводячи  за підтримки адміністрації  різноманітні змістовні заходи. Ми пишаємося і власною футбольною командою, яка гідно  виступає на  всіх змаганнях з футболу серед підприємств «Укроборонпрому».
Не дивно, що у колективі сформувалося понад два десятки трудових  династій. До їх когорти, зокрема, входять родини  Яблонських,  Кремінських, Потемківських, Бойків, Левицьких. Земляків та інших заводчан.
– Мабуть, наповненість річного портфеля замовлень, стовідсоткова завантаженість потужностей підприємства  дозволяють  розширювати   штат?
– Нині ми подаємо у центр зайнятості населення найдовші списки вільних вакансій! Найбільше зацікавлені у висококваліфікованих токарях, слюсарях, фрезерувальниках. І самі набираємо учнів цих спеціальностей. За півроку вони стають до верстатів, замінюючи ветеранів.  Також підприємство потребує інженерів, конструкторів, технологів… Усім охочим до роботи в нас  знайдеться справа до душі.
– Як правило, трудомістке виготовлення складних виробів вимагає кооперації.  Чи маєте для цього надійних партнерів?
– Одне з наших досягнень – нам вдалося відійти від кооперації та створити замкнутий цикл виробництва. Отримавши метал спеціальної марки, ми відправляємо із заводу вже готову продукцію.  Таким чином  уникаємо залежності від партнерів  і  заробляємо «додаткові» кошти. Як правило, замовляємо в інших лише транспортні послуги.
– Дуже приємно, що відомі  вироби кам’янецьких зброярів користуються попитом  у закордонних споживачів. Чи маєте  нові  здобутки в завоюванні міжнародного ринку  озброєння?
– Підписані в останні два роки  зовнішньо-економічні контракти забезпечать колектив замовленнями на найближчих два роки. Тільки за останній рік  нам вдалося укласти десяток  контрактів із споживачами зброї з Азії, Ближнього Сходу та Європи. Найбільше цікавляться гарматами ЗТМ1 та ЗТМ2, а також ланками Л-30-1.
Щоб заявити про себе, беремо активну участь у міжнародних виставках з озброєння. Цьогоріч  відвідали Арабські Емірати, невдовзі побуваємо в  Польщі.
До речі, ДП «Укроборонпром»  створює  системи тестової апробації стандартів НАТО в реальних умовах розробки, виробництва, модернізації, ремонту озброєння і військової техніки, тож і ми будемо задіяні в цьому процесі. А це гарантуватиме нам прогрес.
 Втім, ми й  самі не стоїмо на місці –  створюємо новітні зразки виробів різних калібрів,  проводимо їх апробацію тощо.  У цьому списку новинок –  і наша ланка під гранатомети, яка запитана на бронетанкових заводах. Сьогодні нам належить монополія виготовлення такого виробу.
– Артуре Юрійовичу, завод точної механіки – не тільки справжній флагман оборонки, а й зразковий платник податків та кращий роботодавець  регіону. Чи цінує це влада?
– На щастя, у нас з усіма гілками влади – добропорядні ділові стосунки. Зокрема, знаходимо підтримку в міського голови Михайла Сімашкевича, який  розуміє важливість нашого виробництва і зайнятість на ньому понад двохсот  кам’янчан, солідні надходження податків до міської казни. І ми беремо посильну участь у  громадському житті міста.
Загалом наш дружний та працьовитий колектив підняв високо планку. Адже за результатами роботи минулого 2016 року в номінації «Результативність і рентабельність»  «Завод точної механіки» посів перше місце (золото рейтингу). Нас визнано кращим державним підприємством 2016 року. Це надихає на нові звершення, які ми обов’язково здобудемо спільною працею.