У наш час господарям земельних ділянок (паїв) необхідно постійно бути насторожі, щоб не стати жертвами спритних шахраїв, які, користуючись людською необізнаністю в юридичних нюансах законодавства, можуть на власний розсуд розпоряджатися орендованою землею, ба навіть незаконно заволодіти паєм, підробивши документи.

Одна з таких схем мала місце на території сіл Заміхів, Жабинці і Висілок.
У вівторок, 15 серпня, до приміщення сільського Будинку культури зійшовся місцевий люд на загальні збори села, які зініціювали керівники сільськогосподарських підприємств, що орендують земельні паї на території колишньої Заміхівської сільської ради.
Для участі у зборах прибули селищний голова О. Московчук, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації С. Стрілецький, начальник відділу Держгеокадастру в районі А. Бетлій, директор ТОВ «Промінь Поділля» А. Свиридов, директор ФГ «Заміхівське-06» В. Бабій, директор ФГ «Агросад» І. Галаш, незалежний експерт, адвокат О. Мельник.
Питання, яке обговорювалося на зборах, стосувалося орендних відносин між власниками паїв та їх орендарями.
Проходили збори гучно: були і звинувачення, і нарікання, і претензії, були й спростування.
Для об’єктивності подачі матеріалу намагатимуся відтворити пряму мову учасників описаних подій.
Директор ТОВ «Промінь Поділля» Андрій Свиридов:
— Кілька місяців тому ми випадково дізналися, що паї, які ми орендували і обробляли з 2009 року відтепер орендує зовсім інше сільськогосподарське підприємство, такі собі «Зелені подоляни». Договори оренди підписані власниками на    10 років, відтак, ми зобов’язувалися їх обробляти до 2019 року. Виявляється, власники земельних паїв (орендодавці) достроково, не попередивши, припинили договори оренди. Підписи і печатки на цих договорах підроблені. Нас поставили перед фактом, що паї вже у «Зелених подолян». За допомогою фіктивних підписів та печаток договори оренди розірвали без нашого відома.
Цей факт підтвердили і керівники ФГ «Заміхівське-06» і «Агросад»   В. Бабій та І. Галаш. Дізнавшись про нечесні дії зазначеного товариства, аграрії забили на сполох: звернулися до органу місцевого самоврядування та правоохоронних структур.
Директор ФГ «Заміхівське-06» В. Бабій:
— Наразі всі мої орендодавці знову повернулися до мене. Визнали свою помилку. Термін дії договорів оренди, які з ними підписані, закінчується у 2026 році.
Незалежний експерт із земельних питань, адвокат Олег Мельник:
— Договори оренди земельних ділянок у свій час було зареєстровано центром Держкомзему, про що свідчить і паперовий, і електронний реєстр. Після 2013 року, згідно з законодавством, право оренди перереєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Договори на сьогодні дійсні, але вони були достроково розірвані, підписи і печатки на додаткових угодах про розірвання оренди — підроблені. Реєстрацію підроблених документів здійснено у державного реєстратора Хмельницької філії КП «Центр реєстрації прав» Корецької районної ради Рівненської області. Після того, як до нього звернулися відповідні спеціалісти, він вивчив ситуацію, ще раз переглянув документи, визнав свою помилку та відмінив рішення. Представляла інтереси під час реєстраційних дій щодо незаконного розірвання договорів оренди підставна особа, як пізніше з’ясувалося, житель окупованої території Донецької області. Вказані дії реєстратора та інших зацікавлених осіб такої спілки не тільки грубо порушили норми Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно», а й потягли за собою збитки в недоплаті бюджетних платежів на значну суму коштів. Дії, які стосуються дострокового розірвання договору чи передачі в оренду повинні бути погоджені між орендарем і орендодавцем. Пайовикам «підсунули» підроблені договори, і вони їх підписали.
Аби подібна ситуація не повторилася на території інших сіл району, керівники цих трьох господарств звернулися до правоохоронних органів із заявами про підробку договорів розірвання оренди земельних паїв.
Старший оперуповноважений сектору кримінальної поліції Олег Облядрук:
— Для з’ясування всіх обставин, осіб, які підписали договори оренди своїх ділянок із ТОВ «Зелені подоляни» наразі допитують: чи вони дійсно бачили ці договори і їх підписували. А це немало-небагато — майже 150 осіб. Якщо буде виявлено факт злочину, а саме підробка документів, винних притягнуть до відповідальності. Наразі у поліції відкрито кримінальне провадження за фактом підробки підписів.
Відтак власники земельних ділянок, які здали їх в оренду «Зеленим подолянам», стали заручниками ситуації, позаяк незаконно, без дотримання умов договору оренди з попередніми орендарями її розірвали.
Група симпатиків (самі ж сельчани) агітує пайовиків підписувати договори оренди із «Зеленими подолянами», які їм при цьому обіцяють такі відсотки орендної плати та інші матеріальні блага, які навіть великі агрохолдинги не в змозі запропонувати.
Представник ТОВ «Зелені подоляни» Олександр Кирилюк:
— Про підроблені підписи мені невідомо. Для цього є поліція, яка розбереться і знайде винного.
Вдалося ознайомитися з одним із договорів, який уклала власниця земельного паю із «Зеленими подолянами», де зазначено: орендна плата сплачується орендарем у розмірі не менше 7 відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки на рік. Виплата орендної плати здійснюється у грошовій формі за заявою орендодавця за погодження з орендарем, орендна плата за землю може здійснюватися в натуральній формі у розмірі 1,5 тонни зерна пшениці. При цьому розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату виплати орендної плати згідно з цим договором.
Проте не всім присутнім були зрозумілі такі умови договору.
Для порівняння: цьогоріч орендну плату пайовикам ТОВ «Промінь Поділля», ФГ «Заміхівське» та ФГ «Агросад» видаватимуть 10 відсот- ків у грошовому еквіваленті. Відтак кожен орендодавець отримає за пай по 1 тонні зерна або 3755 гривень.
Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Станіслав Стрілецький:
— Земельні питання — одні з найбільш складних і водночас найбільш вагомих для громадян. Адже, користуючись необізнаністю людей, на них часто наживаються, як би це інтелігентно назвати, недобросовісні або не завжди чесні орендарі. Заклопотані особистим господарством, мешканці сіл не мають часу розбиратися у тонкощах земельного законодавства, тому не можуть ефективно захистити свої права. Саме цим користуються недобросовісні підприємства, які часто-густо на власний розсуд встановлюють умови оренди паїв. Тому власник земельного паю насамперед повинен мати на руках оригінал договору, не менш важливим є ознайомлення з його умовами.
Строк дії договору для ділянок сільськогосподарського призначення — від 7 до 50 років. Розмір щорічної орендної плати встановлюється за згодою сторін, але не може бути меншим за 3 відсотки вартості земельної ділянки. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися й інші умови.
Щодо змін умов договору оренди землі, то договір може бути розірваний за згодою сторін або ж на вимогу однієї зі сторін за рішенням суду. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, окрім випадків, коли така можливість прописана у самому договорі. Після підписання договору оренди обома сторонами розірвати його протягом зазначеного у ньому терміні в односторонньому порядку неможливо.
Селищний голова Олег Московчук:
 — У 2001 році влада запровадила мораторій на продаж землі. Тисячі селян через розпаювання виявилися де-юре власниками землі, проте де-факто можуть здати її тільки в оренду — через мораторій на купівлю і продаж. Спочатку планувалося, що заборона на продаж землі буде тимчасовою — на               5 років. Проте йде 2017 рік, ринок землі в Україні стоїть — скасування мораторію перенесено.
Варто пам’ятати, що власник земельного паю може розпоряджатися ним на свій розсуд: обробляти сам чи здавати його в оренду. Але поряд з цим повинен пильнувати, аби не потрапити у пастку і не стати заручником подібної ситуації.
Відомий вислів, що поінформована людина є захищеною, стосується кожного з нас. Сподіваємося, розголос цієї справи спрацює на випередження подібних дій в інших селах району. Висновки робіть самі.