ОСББ «Злагода», що у Хмельницькому на вулиці Заводській 42, хоч і має характерну назву, проте саме злагоди тут не вистачає. У невеличкому двоповерховому будинку, збудованому ще в далекому 1927, вже котрий рік тривають сутички та конфлікти.

Старенький п’ятнадцятиквартирний будинок поділився на два табори — 11 квартир проти 4-х. Більшість мешканців підтримує нинішнє правління ОСББ на чолі з Раїсою Бордюжан, — решта ж виступають категорично проти політики керівництва і більшості.
«Ці люди всіма можливими методами саботують роботу ОСББ і блокують прийняття важливих рішень загальних зборів. Не так давно ми вирішили встановити огорожу довкола частини нашої території. Це було необхідно зробити, оскільки у наш двір, немов магнітом, притягувало всіляких п’яничок з нашого району. По вечорах не ми хазяйнували в своєму дворі, а п’яні хулігани. На загальних зборах вирішили зібрати кошти і встановити паркан, але мешканці 4-х квартир вирішили не здавати кошти і виступили проти встановлення огорожі. Тепер вони скаржаться, що паркан створює їм незручності».
Бухгалтер ОСББ Влада Дячук показує документи, які свідчать, що згадані мешканці вже кілька років поспіль не сплачують внесків на утримання будинку і заборгували чималі суми за сплату житлово-комунальних послуг. Мешканець будинку Володимир Поліщук каже: «Вони кожного разу чимось не задоволені. Недавно ми вирішили засипати подвір’я щебенем, бо коли йде дощ, тут стоїть таке болото, що неможливо пройти. Вони ж підняли страшенний ґвалт і викликали поліцію. І так щоразу».
Влада Дячук розповідає, що в основі конфлікту правління і більшості мешканців будинку з «опозиційною групою» стали майнові суперечки. «Ми говоримо про групу людей, на чолі з колишнім правлінням ОСББ, які раніше незаконно зробили собі прибудови і, фактично, захопили частину землі, яка належить ОСББ. Вони розуміють, що утримати захоплене можна лише двома шляхами: або повернути собі керівництво в ОСББ, або розвалити його як юридичну особу».
Ці цілком буденні суперечки, які, можливо, притаманні багатьом ОСББ, на перший погляд виглядають, як банальні сусідські війни. Однак тривогу більшості мешканців будинку викликають не конфліктні сусіди, а третя сторона, яка бере участь у конфлікті і намагається скористатися ним у власних цілях. Мова йде про доволі відому в Хмельницькому особу, адвоката і власника кількох земельних фірм, Світлану Лактіонову.
До речі, саме за цією пані тягнеться темненький шлейф. Приміром, за її участю було виготовлено витяг з реєтру власності на нерухоме майно № 22685037 від 28.11.2008 р., за яким адміністративне приміщення тодішнього ВАТ «Видавництво Поділля» з державної форми власності було переведене у... приватну. Тоді прокуратура міста внесла подання Хмельницькому БТІ за цю «липу». Це лише один штрих із біографії цього, даруйте, адвоката.
Словом, не пощастило ОСББ «Злагода», що саме п. Лактіонова взялася «допомагати» в цій     справі.
«Усіх мешканців 4-х квартир, які постійно виступають проти рішень зборів, представляє пані Лактіонова», — каже Раїса Бордюжан. — Вона регулярно приходить на збори, влаштовує провокації і саботує роботу правління. Після її численних візитів усі порушники Статуту ОСББ, як по команді, перестали платити внески на утримання будинку. Вона ініціює численні перевірки, комісії, регулярно пише скарги, безкінечні адвокатські запити і подає позови до суду від імені порушників (вже було п’ять судових слухань). Все це робиться з метою паралізувати роботу ОСББ. Замість того, аби вирішувати нагальні питання щодо благоустрою будинку, ми ходимо на суди і готуємо відповіді на письмові запити Лактіонової, якими вона нас регулярно закидає».
На думку мешканців будинку, ці дії направлені на розвал ОСББ, що в свою чергу дасть можливість для маніпуляцій з землею, яка належить об’єднанню. А землі в «Злагоди» чимало — майже 0.5 гектара і прилягає вона до території «мертвого» цукрового заводу. Цілком вигідна і зручна місцина для майбутньої забудови…
Світлана Лактіонова є власником кількох земельних фірм: ТОВ «Хмельницьке земельно-майнове агентство» і ТОВ «Хмельницьке обласне земельне агентство». Цікаво, що документи на прибудови для «опозиціонерів» ОСББ «Злагода», готувала фірма саме пані Лактіонової.
Від себе можемо додати, що надмірна активність та інтерес такої впливової людини як Світлана Лактіонова до якихось сусідських чвар у звичайнісінькому ОСББ, виглядає доволі дивно. Цілком вірогідно, що побоювання нинішнього правління і мешканців «Злагоди» є обґрунтованими. Надто вже неоднозначно все складається, забагато випадкових випадковостей. Ситуація, яка на перший погляд виглядає, як сусідська ворожнеча, може приховувати в собі цинічний розрахунок бізнес-інтересів людей, які вміють і знають, як «ловити рибу в мутній воді».