Споглядаючи нинішню політичну ситуацію в Україні, пригадується блискучий вислів одного з популярних українських політконсультантів: «Якщо державу порівняти з організмом людини, то будь-який орган з більшим чи меншим успіхом може справлятися з його управлінням. Це може бути мозок, може бути серце, легені чи навіть шлунок. У нашому організмі, складається враження, що владу захопили глисти».

Даруйте, шановні читачі, за такий розлогий відступ, та він цілком підходить до теми, про яку піде наша розмова.
Приборкання нечистот
Однією з найболючіших інфраструктурних проблем Старокостянтинова є каналізація та очисні споруди. Найбільш відчутною стала вона для жителів мікрорайону другого залізничного вокзалу, який вже понад двадцять років не має нормальної системи відведення стоків і буквально потопає у нечистотах.
У 2015 році ситуація, здавалося б, зрушила з мертвої точки. Міська рада, після проведення тендеру, підписала угоду з ТОВ «Альфа-газ» на реконструкцію очисних споруд. Загальна вартість робіт склала 6,9 мільйона гривень. Однак цей договір потрапив у поле зору місцевих правоохоронців. Силовики розпочали розслідування щодо розтрати чиновниками міської ради 2,9 мільйона гривень. Справа у тому, що міська рада, окрім основної угоди з виконавцем робіт, впродовж 2016 року підписала додаткові два договори на загальну суму 2,9 мільйона. Влада аргументувала це необхідністю проведення додаткових робіт, які не були враховані в кошторисній частині проектної документації і виникли при виконанні реконструкції очисних.
Правоохоронці цим поясненням не повірили, оскільки, за їхньою версією, у початковому плані і кошторисі були відображені усі необхідні види робіт. Слідче управління ГУНП в Хмельницькій області наразі розслідує цей факт за ч.2 ст. 364 ККУ «Зловживання владою або службовим становищем». Та поки на місцевому рівні розбираються, хто винен, а хто ні, в Києві вирішили виділити кругленьку суму на ту ж таки реконструкцію очисних споруд.
Тендерні персонажі
Конкурс на будівництво старокостянтинівських очисних, потужністю 5000 м3/добу, взялося розігрувати ДП «Державний будівельний комбінат управління справами апарату Верховної Ради України». Пропозиції на тендер подали дві компанії: ТОВ «Вулвер» і ТОВ «Гелон Груп». Переможцем стало останнє, запропонувавши виконати роботи майже за 25 мільйонів гривень. Компанія «Вулвер» пропонувала 27,4 мільйона. Цікаво, що з останньою фірмою і державним підприємством Верховної Ради пов’язаний свіжий скандал.
За інформацією сайту «Наші гроші», «Вулвер» проводило ремонт системи опалення у приміщеннях кількох регламентних комітетів Верховної Ради. Вартість проекту становила 15,8 мільйона гривень. Однак, замість американського обладнання, яке мало бути поставлене згідно з проектно-кошторисною документацію, фірма встановила італійські теплообмінники. За підрахунками журналістів, відповідно до ринкових цін італійська техніка на 20 відсотків дешевша за американську. Така нехитра економія дозволила ТОВ «Вулвер» «заробити» близько 4 мільйонів гривень.
Та суттєві зауваження є не тільки до ТОВ «Вулвер», але й до переможця тендеру на реконструкцію очисних у Старокостянтинові ТОВ «Гелон Груп». Номінально власником цієї київської фірми є наш земляк Петро Войтович, який прописаний у Кам’янці-Подільському. Розмір його внеску у статутний фонд складає всього 5 тисяч гривень. Окрім замовлення на старокостянтинівські очисні, ця фірма також виграла тендер на реконструкцію очисних споруд в смт Баришівка Київської області. Замовником виступило те ж таки ДП «Державний будівельний комбінат управління справами апарату ВРУ». У конкурсі брали участь ще дві фірми, але їхні пропозиції були відхилені, і ТОВ «Гелон Груп» отримало баришівський контракт на суму більше 19 мільйонів гривень. Цікаво, що торги завершилися 28 жовтня 2016 року, а, згідно з угодою, вже до кінця грудня всі роботи повинні були б завершитися. Важливо  і те, що рівно через місяць «Гелон Груп» виграло і старокостянтинівське замовлення. Очевидно, що роботи у фірми було чимало. А може, й ні…
За київським сценарієм?
А тепер найцікавіше. Столичні правоохоронці наразі розслідують кримінальну справу, фігурантом якої є «Гелон Груп». Кримінальне провадження відкрито за ч1. Ст.366 ККУ «Службове підроблення», тобто внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. Про це свідчить ухвала Шевченківського районного суду міста Києва від 23 червня 2017 року. Слідчі попросили Феміду надати доступ до документів ТОВ «Гелон Груп» і ТОВ Аудиторська фірма «Інсайт» у рамках кримінального провадження.
В ухвалі суду зазначається: «Клопотання обґрунтовується тим, що працівниками оперативного підрозділу Управління захисту економіки в Київській області ДЗЕ НП України в ході проведення заходів з попередження і викриття фактів незаконного розподілу, розкрадання та нецільового використання бюджетних коштів та майна на території Київської області були виявлені факти виконання у стислі строки значного обсягу будівельно-ремонтних робіт на території Київської області за бюджетні кошти підрядними організаціями на замовлення розпорядника бюджетних коштів та перерахування вказаних коштів за виконання цих робіт одразу після укладання договорів підряду».
Слідство просить доступ до документації фірм, вказуючи: «На даний час ремонтні роботи щодо будівництва каналізаційних очисних споруд смт. Баришівка продуктивністю 2000 м3/добу не виконані, але акти виконаних робіт між підрядником — ТОВ «Гелон Груп» та замовником — Державним підприємством «Державний будівельний комбінат Управління справами Апарату Верховної Ради України» підписані, а також наприкінці грудня 2016 року підряднику були перераховані бюджетні кошти за невиконані роботи».
Мова йде про підозру у привласненні майже 12 мільйонів гривень.
Показово, що це далеко не перший скандал з реконструкцією очисних споруд в смт. Баришівка. У 2012 році баришівською каналізацією вже «займалась» славнозвісна компанія «СПР-Груп», яка була постійним фаворитом тендерів у сфері ЖКГ за часів президентства Віктора Януковича. У зв’язку з цим постає цілком логічне питання, чи не спіткає така ж лиха доля старокостянтинівські очисні, які замість стоків будуть фільтрувати корупційні схеми?
XXI століття — не середньовіччя
Фактично на завершення замовлення у «Гелон Груп» залишилося три з половиною місяці. Ми намагалися зв’язатися з компанією, аби запитати про стан виконання робіт і почути коментар про кримінальне провадження щодо баришівських очисних споруд. На жаль, телефони фірми мовчали, як партизани. Ми готові надати можливість керівництву компанії висловити свою точку зору на ситуацію, якщо вони того забажають.
А поки що залишається гадати і уповати на добропорядність виконавця робіт, аби старокостянтинівці вкотре не залишилися з носом і нарешті отримали давно обіцяну, справну систему очисних об’єктів. Все ж таки, живемо ми не в середньовіччі.