Уже третій тиждень поспіль з кожним днем нарощує потужності ТОВ «Наркевицький цукровий завод» агрохолдингу «Астарта-Київ» — один з найкращих у своїй галузі не лише на Хмельниччині, але й в Україні. Зауважте, минулого року він посів п’яте місце серед 32 цукрових підприємств держави. Є всі підстави сподіватися, що цьогоріч наш виробничий флагман суттєво зміцнить свої позиції. Про це далі ведемо мову з директором підприємства Романом ДОМБРОВСЬКИМ.              

Стомільйонні інвестиції
— Романе Григоровичу, знаю, що відкриттю сезону передувала дуже серйозна підготовча в усіх напрямках робота. Розкажіть, будь ласка, які зміни відбулися на заводі та як це у подальшому відобразиться на якісних показниках у роботі?
— Перш за все, маю зазначити, що, залишаючись у складі дружної команди-лідера «Астарти-Київ», ми стали її окремим структурним підрозділом. Такий добре продуманий крок дозволив суттєво покращити оперативність управління. Отож уже з 1 квітня розпочали широкомасштабні ремонтні роботи. Крім приведення до ладу усього наявного обладнання, капітального оновлення дифузії, вапнякового відділення, ми також повністю модернізували тракт очистки буряків мийного відділення, закупили й змонтували нову центрифугу німецького виробництва. Дуже багато копіткої праці закладено в те, аби цілковито осучаснити технологічні процеси. Але найбільш вартісним, проте виправданим для заводу, став запуск комплексу, де буде сушитися та гранулюватися жом. Хоча вартість цього проекту  в цілому склала більше ста мільйонів гривень, сподіваємося, він скоро окупиться, оскільки на європейських ринках продукцію такого ґатунку оцінюють не менш як у 160 доларів за тонну. До того ж, завдяки йому ми зможемо додатково створити ще три десятки нових робочих місць.
Усі разом ці кроки, зроблені нами за останній час, дають шанс стати Наркевицькому заводу на шлях до підкорення світового ринку, адже цукор, який ми випускаємо нині, найвищої якості. До речі, минулого року 50 відсотків виробленої продукції експортували за кордон, за що й отримали тверду валюту. По суті, без неї новий виток у розвитку підприємства був би неможливим.
Працює завод — вирує життя    в регіоні
— Наркевичі, як і Волочищина загалом, — той край, де спостерігається найменший відтік люду в пошуках заробітчанського хліба. Зрозуміло,   якщо є можливість працевлаштуватися й отримувати гідну зарплатню на малій батьківщині, ніхто кращої долі по світах шукати не буде. Ви, Романе Григоровичу, зауважили факт новостворених робочих місць. А скільки людей працює у вас загалом?
— Лише за ремонтний період на різних фронтах були задіяні понад триста осіб. Ще щонайменше сотня працювало з різних підрядних організацій. А тепер, коли виходимо на всі потужності, на підприємстві трудиться фактично 600 осіб з довколишніх сіл та району, в тому числі й спеціалісти з колишнього Волочиського цукрового заводу. Повсякчас працюємо і над підготовкою власних кадрів. Вони у нас — на вагу золота.
— При такій чисельності колективу можна лише здогадуватися, скільки складає добова переробка солодких коренів...
— У середньому це 700-800 тонн, але плануємо вийти і на тисячу. За попередніми підрахунками, у цьому сезоні маємо переробити до 750 тисяч тонн буряку та виробити щонайменше 115 тисяч тонн цукру. Працюватимемо до 10 січня.
— Хто постачає сировину?
— Фактично на 70 відсотків нею забезпечують структурні підрозділи «Астарти-Київ». Це — «Волочиськ-Агро» та Красилівська «Житниця Поділля». Активно долучаються й інші наші партнери, як-от «Аграрна компанія 2004», «Сварог Вест Груп», аграрії з Тернопільської, Вінницької, Чернівецької, Житомирської областей, до ста тисяч тонн буряку постачають місцеві фермери. З нами охоче співпрацюють, бо ми вчасно й на належному рівні розраховуємося, прозоро працюємо.
— Романе Григоровичу, прозорість у роботі будь-якої компанії характеризується перш за все сплаченими податками та зборами. Скільки таких відрахувань здійснює очолюваний вами завод?
— Минулого року лише до місцевого бюджету сплатили майже п’ять мільйонів гривень, а в цілому сума податків і зборів сягнула
20 мільйонів. Повсякчас дбаємо і про соціальну сферу. Цьогоріч проклали більше кілометра доріг у Юхимівцях та Дзеленцях, допомагаємо й соціальним закладам, нашим ветеранам та людям, котрі цього потребують.
— Дякую за розмову.
Більше про роботу Наркевицького цукрового заводу та його працьовитих людей зможете дізнатися з випуску до Дня працівника харчової промисловості.