Українці витрачають більше 50 відсотків своїх доходів, бо багато їдять.
Цю тезу міністра соціальної політики Андрія Реви кожен українець може роздрукувати і повісити собі на холодильник. Класичну фразу  — «бідні бо дурні», можна осучаснити на «бідні, бо багато їмо, багато їмо, бо бідні». Але якщо без жартів, то в нормальній країні чиновник боляче поплатився би за подібні пасажі, якщо не посадою, то репутацією. А наш міністр не тільки не кається і не вибачається, але продовжує наполягати на об’єктивності своєї думки. Це, шановні читачі, можна вважати квінтесенцією нашої влади, яка справді вважає, що проблема «підданих» у тому, що вони банально зажерлися.

А поки чиновники свято вірять у правоту своєї філософії про ненаситний народ, реальні цифри розставляють усе на свої місця. Владні мужі останнім часом дуже люблять розповідати, як зріс рівень доходів громадян. Держстат наводить цифру  17 відсотків, щоправда додаючи, що і видатки зросли, але вже на 24 відсотки. Проста арифметика дає розуміння того, що населення живе у  крутому піке зубожіння. Той факт, що україн-
ці витрачають половину бюджету на їжу, свідчить не про ненаситність людей, а про їхні убогі доходи і високу інфляцію, себто ціни.
Але  ці факти урядовців не надто турбують: їм комфортніше вважати, що народ просто забагато їсть, і проблема саме в цьому, а не в їхній недолугій політиці. Користуючись такою логікою, уряд вирішив продовжити соціальні експерименти  і з липня цього року відмінив державне регулювання цін на продукти харчування.
Результат не змусив на себе довго чекати. У період за липень-вересень ціни на харчові продукти суттєво зросли. Загалом упродовж  року харчі додали в ціні від 15 до 50 відсотків у залежності від категорії. Подорожчали яйця, молочні продукти, хліб, сало і навіть овочі та фрукти (незважаючи на сезон). Про м’ясо  годі й говорити. За останній час свинина і яловичина здорожчали на 43 і 24 відсотки відповідно. Стрімко зросла  в ціні й курятина, якій українці віддавали перевагу перед більш дорогим м’ясом. Загалом вартість м’ясної корзини в Україні наблизилася до рівня цін країн східної Європи, от тільки вітчизняна зарплатня за ціновими  стрибками  абсолютно не встигає.
Окрім об’єктивних факторів, які вплинули на подорожчання харчових продуктів, додалися  і результати  відмови держави від регулювання цін. Коли влада цинічно виправдовує це тим, що так «прийнято в Європі» і «ринок сам себе відрегулює», то це дуже далеко від реальності. Якщо донедавна в Україні контролювали бодай 23 товарні групи, то, наприклад, у Франції влада відстежує ціни на кілька тисяч видів товарів.
На жаль, факт залишається фактом і соціальне становище населення продовжує ускладнюватися. Влада намагається не помічати те, що за останні роки склалася стрімка тенденція серйозної розбіжності між рівнем доходів і видатків населення. Ситуація ніяк не змінюється і продовжує загострюватися. Тож біда не в тому, що українці «забагато їдять», а в тому, що влада замало думає, ще й насміхається.