Наша земля здавна вважалася «столицею» цукру: в середині 19 століття буряками на Поділлі засівалося майже п’ятнадцять відсотків загальної площі солодкого кореню Російської імперії. Саме тому насамперед на наших теренах виникали перші цукроварні. Старокостянтинівський завод розпочав свою історію у 1898 році –  акціонерна компанія Гольдштейна, пізніше – Дубасова та Ольшанського. Проектна потужність заводу – 21600 пудів цукрових буряків на добу – не була освоєна до жовтневої соціалістичної революції… щодоби завод виробляв 3200 – 3500 пудів цукру. 20 підвід підвозили буряки, що забезпечувало добову потребу в сировині…

Продовжувачі історії – ТОВ «Старокостянтинівцукор» – це сучасне модернізоване підприємство, яке посідає провідне місце та є одним із найпотужніших цукровиробників Західного регіону. Свою діяльність підприємство розпочало у 2009 році. І вже в перший рік діяльності було перероблено майже 93 тисячі тонн цукрового буряку, виготовлено 13 тисяч тонн цукру. З кожним роком обсяги переробки сировини і виробництва продукції зростають: вже у 2014 році було перероблено 335 тисячі тонн цукрових коренів і отримано майже 50 тисяч тонн цукру, а виробнича потужність підприємства зросла із 2600 тонн до 4000 тонн на добу.
Одним із факторів такого стрімкого росту є модернізація підприємства, в яку за п’ять років вкладено сімдесят мільйонів гривень. У період з 2012 по 2014 рік відбулися наймасштабніші зміни на підприємстві: реконструйовано бурякопереробний цех зі встановленням жомосушильного барабана та грануляторів жому; побудовано новий ваговий комплекс для зважування автомобільного транспорту вантажопідйомністю 60 тонн тощо.
Але для кожного підприємства енергетична складова є основою виробництва. У зв’язку з високою ціною на природний газ постало питання про відмову від його використання і перехід на більш економічно вигідну енергію. Так, в 2014 році на підприємстві прийнято рішення про будівництво нової, сучасної ТЕЦ. Перехід цукрового заводу з природного газу на вугілля захищає його від проблем з поставкою газу і великими затратами на його закупівлю. А у квітні поточного року об’єкт прийнято в експлуатацію.
Відмова від дорогого газу має позитивно вплинути на собівартість продукції, а відповідно – на ціну для споживачів. Тому сподіваємося, що цього сезону цукроваріння, який «Старокостянтинівцукор» розпочав 17 вересня, товариство не знизить обертів. Нагадаємо, в 2016/2017 маркетинговому році підприємство виготовило 40 тисяч тонн цукру, переробивши 265 тисяч тонн цукрових буряків.