Перший дзвоник покликав за шкільні парти близько 127 тисяч учнів області (на 980 менше, ніж торік), з них 13,7 тисячі — першокласники.

Патріотизм, євроцентризм, громадянська позиція
  За рекомендацією Міністерства освіти і науки навчальний рік в Україні розпочався урочистою лінійкою та уроком мужності і милосердя під девізом «Борімося — поборемо!».
— Саме тому в багатьох школах вирішили запросити на Перший урок учасників Революції гідності, ветеранів і учасників російсько-української війни, волонтерів, — зауважує Валентина Блажиєвська, заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації. — Повчально для учнів і відвідати разом з учителем таких мужніх земляків, надати їм благодійну практичну допомогу».
Якості досягнуть оптимізацією?
 Вже з десяток літ МОН акцентує увагу на якості освіти, а в реальності результати ЗНО та підсумкових атестацій щороку свідчать про погіршення рівня учнівських знань. Чим зарадити, коли, приміром, лише одна із шкіл області за результатами цьогорічного ЗНО з української мови та літератури, увійшла до першої сотні кращих. Серед 7264 навчальних закладів країни лише приватний Кам’янець-Подільський навчальний комплекс «Антей» посів 99 місце. Хмельницькі школи до сотні не втрапили: на 123 позиції Хмельницький ліцей №17, на 246 — Хмельницька гімназія №1 імені В. Красицького, на 268 — Хмельницька гімназія №2...
А із сільських шкіл області лише дві: Плужненський НВК імені Р. Бортника Ізяславського району (628 позиція) та Лісоводська школа I-III ступенів Городоцького району (894 позиція) увійшли до першої тисячі за цим рейтингом.
 Тому на розширеному засіданні колегії департаменту освіти і науки облдержадміністрації 27 серпня велику увагу приділили саме обговоренню питань якості освіти та повноцінного функціонування загальноосвітніх навчальних закладів, особливо сільських шкіл. На жаль, зменшення народжуваності, особливо у сільській місцевості, вплинуло і на наповнюваність навчальних закладів, середню наповнюваність класів (яка становить 10,25 учня, що менше від загальнодержавного показника), зростання кількості малокомплектних шкіл. У таких школах не вистачає фінансування для зміцнення матеріально-технічної бази, учні — на індивідуальній формі навчання, тому не мають змоги повною мірою реалізувати себе.
  Отож, впродовж літнього періоду в області було реорганізовано 26 навчальних закладів та призупинено діяльність п’яти шкіл. Планують призупинити ще чотири. А також до жовтня розглянути подальшу оптимізацію, особливо у Віньковецькому, Городоцькому, Новоушицькому, Старокостянтинівському, Старосинявському, Хмельницькому, Шепетівському районах, де за літо ще жодної школи не оптимізували. Загалом мережа діючих ЗОШ з початком навчального року становить 788 шкіл проти 803, які діяли торік. Із них 280 — з малою наповнюваністю, у сільській місцевості. І лише 160 із цих шкіл — заклади I-III ступенів ( торік таких було в селах 305).
  Вочевидь, значні корективи у функціонування шкільної мережі внесе новий Закон про вищу освіту та децентралізація й утворення об’єднаних територіальних громад. Якщо Закон про освіту приймуть, як планується, цьогоріч у вересні-жовтні, і він вступить у дію 2016 року, то буде визначено мережу шкіл I та окремо II ступеня, деякі громади зможуть утримувати заклади I-II ступенів, а от школи III ступеня швидше за все будуть діяти лише у містах та районних центрах, чи пак, центрах об’єднаних громад. Бо не кожна громада зможе утримувати школу III ступеня, якій потрібне якісне матеріально-технічне та методичне забезпечення. За попередньою інформацією МОНу, якщо Закон про освіту і буде прийнято, то він вступить у дію не раніше 2016-2017 навчального року. Тоді ж слід очікувати і переходу на 12-річний термін навчання. А от виокремлення шкіл III ступеня з профільним навчанням цілком можливе у близькому майбутньому.
Що зміниться у навчальному процесі?
 Школи працюватимуть за типовими навчальними планами, затвердженими у попередні роки, повідомила Валентина Блажиєвська. Проте у навчальні плани внесено зміни у бік спрощення, розвантаження, що, на думку міністра освіти і науки Сергія Квіта, зробить їх цікавішими для учнів. Вже йшлося про громадянсько-патріотичне виховання, а також звернуть увагу на спортивно-оздоровчу, військово-патріотичну підготовку. Крім того, збільшено години на вивчення іноземної мови: у 6-9 класах до 3-х та у 10-11 класах (універсального профілю) до 3,5 години на тиждень. Вважають, це допоможе краще підготувати випускників до обов’язкової ДПА з англійської мови, яку нарік проведуть у формі ЗНО. Особливу увагу буде приділено розвитку в школах інклюзивної освіти. Себто забезпеченню рівного доступу до якісної освіти дітям з особливими потребами у загальноосвітніх закладах. У школах та дитсадках області вже є певні напрацювання. Та щорічне зростання кількості таких дітей вимагає розширення мережі.
 Ще досі не розв’язано проблему забезпечення підручниками учнів 4 та 7 класів. Поки їх надрукують, оплатять та привезуть, учні навчатимуться за старими або електронними. Проблемним залишається для шкіл області оновлення комп’ютерної техніки та забезпечення якісним Інтернетом, придбання мультимедійних комплексів.
Та головне, що наша школа, яка вже другий рік працює в умовах кризи, знову відкриває двері для тисяч юних українців. І буде знову не лише виконувати своє безпосереднє призначення, а й силами усієї потужної шкільної громади, учнів, учителів, батьків брати активну участь в житті країни, у волонтерському русі, підтримці нашої армії, підтримці усього духу суспільства.