У здоровому тілі – здоровий дух. Цю азбучну істину кожне покоління засвоює зі школи, втім саме у школі фізкультура часто стає другорядним і навіть загрозливим предметом: сучасні діти  у спортзалі не витримують стандартних  навантажень, а ЗМІ переповнені  тривожною інформацією про випадки дитячої смерті під час  уроків  фізкультури.  Чимало батьків воліють за краще  здобути у поліклініці рятівну довідку про начебто слабкий стан здоров’я дитини, а школи  натомість додатково навантажують «головнішими» предметами, приміром, математикою чи іноземною.
Тож  коли одна з найкращих шкіл Летичівського району – Сусловецька ЗОШ І-ІІІ ступенів — обрала понад десять років тому освітню модель сприяння здоров’ю дітей для сталого розвитку, це попервах видавалося ледь не  розтринькуванням інтелектуального освітнього потенціалу. Адже школа стабільно «виручала» район у здобутті призових місць на районних, обласних, всеукраїнських  олімпіадах та змаганнях з основних, як кажуть, предметів. І ось – фізкультурі нібито надано особливий статус.

ЗДОРОВИЙ ДУХ
— Справа у тім, — розповідає директор  школи Тетяна Прус, — що освітня модель сприяння здоров’ю  передбачає чимало напрямів  розвитку здорової особистості. Дитина повинна розвиватися гармонійно – і тілом, і душею. Адже мало випустити у світ освічену особистість, дуже важливо у наш час, щоб  діти, молодь виростали й здоровими, аби успішно засвоювати життєві уроки і суспільні виклики. Знаєте, раніше діти у нас хворіли, як скрізь: у часи вірусних лихоманок класи помітно  пустішали. Тепер же відсоток захворюваності впав наполовину, а це вже – результат. За час, відколи  у школі почали приділяти  серйозну увагу здоров’ю,  стали традицією щоранкові фіззарядки для усіх учнів, о 8.20 годині, за десять хвилин до початку уроків. У нас навчається 105 учнів: з Сусловець,  Копичинець і Попівець – і усі вранці  на зарядці. Нам дуже пощастило з учителем фізичної культури – Михайлом Васильовичем Вуйком, це фанат спорту у найкращому розумінні слова. І це, насамперед, його заслуга –  у популяризації спорту в селі,  у перемогах  наших шкільних команд з легкої атлетики та волейболу в районних, обласних і всеукраїнських учнівських змаганнях. Знаєте,  діти навіть на перервах проводять час у спортзалі і на  спортивних майданчиках.
— І важливо, що здоровий спосіб життя, звісно, не обмежується лише спортом, — продовжує Тетяна Василівна. —  Працюємо за  шістьма основними напрямами. Перший – формування креативної, тобто творчої, відкритої, активної   особистості. Це  й гурткова робота, святкові акції, конкурси. Другий —  формування середовища, яке зберігає  здоров’я у цьому процесі діти засвоюють знання про енергозбереження, плекання навколишнього світу. Це акції «Чисте джерело», «Екологічна стежина», інші. Адже  ліс у нас – поруч, то ж  часто проводимо  там чимало занять, вчимося  дружити з природою, творити якісне   природне середовище для життя. А  це – акції «Посади дерево», збір лікарських рослин у лісі, на луках. До речі, заготовлені дітьми трави та сухофрукти – це вітамінні чаї  та компоти у нашій  шкільній їдальні.  Маємо і  пришкільну ділянку, вирощуємо овочі – також для їдальні. Спільними зусиллями батьків, колективу отримуємо  повноцінні обіди для учнів вартістю 5 гривень.  Справа дітей – також прибирання території, виготовлення шпаківень та годівничок для птахів,  квітники, кімнатні рослини. Бачите, скільки у нас вазонів на підвіконнях? Це все плекають наші  діти.
Звісно, надзвичайно важливою залишається профорієнтація: поглиблене вивчення предметів,  у нас – гуманітарний напрям проф-підготовки,  обов’язкова участь у предметних олімпіадах, в роботі МАНу. Щорічно школа отримує у різних учнівських конкурсах  16-20 призових місць. Я дуже пишаюся своїм колективом, в якому майже половина моїх колег – методисти та вчителі вищої категорії. Ми – одна команда, і це допомагає досягати результатів.
А до чого тут вишиванка, запитаєте? Вона стала звичною учнівською формою,  вона надихає і додає здорового завзяття, гонору українського.  Щоб усі мали вишиванки, ми порадилися з батьками. І  для  учнів,  учителів замовили у Хмельницькому вишиванки, вишиті сукні — тепер  це наш головний святковий одяг. Знаєте, можна багато що списувати на злидні та скруту, але є в нашому житті, у громадянському становленні    дуже важливі речі.  Одна з таких – виховання у національному дусі. Це нині особливо важливо, —  переконана директорка.
ЗДОРОВЕ ТІЛО
Справді,  навіть у день, коли я завітала до школи, усі: і діти, і вчителі — були одягнуті у національний одяг.  Адже школа готувалась і до Восьмого березня, і до Шевченківських днів. Навіть хлопчаки, які грали волейбол під час перерви, майоріли у спортзалі вишитими сорочками. І лише енергійний фізрук – Михайло Васильович   був у професійному, спортивному костюмі: працює з дітьми щоденно  і на уроках, і на перервах, тренує шкільну і сільську команди  з волейболу і легкої атлетики.
— Обов’язково треба донести дітям, що дуже важливо бути здоровим і витривалим, — розповідає Михайло Вуйко. – Адже   українець  має бути сильним, має бути захисником Вітчизни,  і в цьому  нині вже всі переконались. Війна показала, що маємо гартувати і душу, й тіло. Тому фізична підготовка  вкрай актуальна.
Завдяки  таланту вчителя і тренера, умінню гуртувати  юних спортсменів, Сусловецька школа впевнено лідирує у районних, обласних, займає призові місця у  всеукраїнських спортивних поєдинках. Це не лише нинішні учні, а й випускники школи минулих років. Недавня перемога:  у лютому на всеукраїнських змаганнях сільської молоді з легкої атлетики збірна Сусловець зайняла перше місце у бігові на  1500 метрів. У 2011 році – третє місце на все-українських змаганнях з пляжного волейболу.   А два роки тому збірна Сусловець виграла обласні спортивні змагання на краще спортивне село.  І, звісно, важливі не лише  престижні нагороди, а й  інше: здоровий спосіб життя стає нормою,  а значить – головною альтернативою пияцтву, наркоманії,  іншим шкідливим звичкам.
Звісно, шкільне життя не оминають проблеми. Найголовніша – скромна сучасна матеріальна база.  У тому числі й для уроків фізкультури. І попри те, що працьовитий педколектив  власноруч оформляє, наповнює і навчальні кабінети, і стенди коридорів, і шкільних музеїв,  тут вкрай потрібні сучасні устатковані  кабінети, приладдя, нові підручники. Нещодавно  надійшла скромна партія довгоочікуваних підручників для 4-7 класів, коли буде решта – невідомо. Але, враховуючи, що на календарі  якихось два з лишком місяці до завершення навчального року, фінішувати доведеться з тим, що є. Звісно,  на ринку є всі книги. Але вартість одного підручника для 4 класу –  85 гривень.
І – найголовніше. Активна діяльність Сусловецької школи переконливо доводить, наскільки потрібна у селі школа, яка об’єднує людей, зберігає спадкоємність традицій, плекає майбутнє.
— Наша найбільша проблема – це демографія, яка спустошує і села, і школи, — прокоментував ситуацію начальник  відділу освіти, молоді та спорту  Летичівської райдержадміністрації  Іван Вараниця. – Головне завдання місцевої  влади на нинішній момент — зберегти у селі школу першого  ступеня, тобто початкову. І в цьому напрямі  вже працюють наші об’єднані територіальні громади.
Сусловецькій школі закриття не загрожує. Але її простора будівля здатна вмістити вдвоє більше дітей, ніж  є нині. І дуже хочеться, щоб класи наповнювались дитячим гомоном, а не порожніли: адже тут вчать юних українців бути здоровими  тілом і духом.