Пам’ятним для юних талановитих хмельничан та провідних митців і викладачів  шкіл естетичного виховання обласного центру став день, коли вони отримали  в мерії  свідоцтва стипендіатів  міської ради.
Сертифікати  цьогорічним стипендіатам особисто вручав міський голова Олександр Симчишин, а відповідне рішення сесії міської  ради  було прийняте 11 листопада минулого року. Грошової щомісячної винагороди  удостоїлися 15  учнів шкіл естетичного  виховання та 20 викладачів і митців.  Стипендії присуджено  на конкурсній основі за досягнення в музичному (вокальному та інструментальному), хореографічному та декоративно-прикладному жанрах.

Вручаючи почесні відзнаки, Олександр Симчишин зазначив, що цього року стипендії збільшено до 689 гривень (2015 року —  413 гривень), що становить 50 відсотків  від щомісячної мінімальної заробітної плати.  А з наступного року у місті буде реалізовано проект «Обдаровані діти» на підтримку юних талантів. Такі проекти  успішно діють у Харкові та Івано-Франківську:  влада підтримує   і відповідно стимулює не лише вихованців спеціалізованих, а й загальноосвітніх шкіл. Обдаровані діти  здобуватимуть поглиблену освіту в усіх школах не з репетиторами, а з педагогами-добровольцями за спеціальними програмами.
Цього року міська програма підтримки обдарованих дітей  святкує  ювілей: перші восьмеро юних стипендіатів міської ради були  у 2007 році.  З 2008 року 20 персональних стипендій  отримують викладачі і митці, які досягли найкращих результатів у своїй роботі.
Протягом 2015 року, за інформацією управління культури  і туризму  міської ради, на виплату стипендій обдарованим дітям  та викладачам і митцям було використано 216,6 тисячі гривень.  При призначенні стипендій враховуються результати творчої роботи кандидатів-викладачів  за попередні два роки.
До речі,  2015 року у конкурсах та фестивалях взяло участь понад 2200 обдарованих дітей, які здобули понад 600 перемог у більш ніж 60 конкурсах, фестивалях та виставках різних рівнів.
Звичайно, у наш економічно скрутний час  важко не лише виживати, а й займатися творчістю:  артистам, і юним, і досвідченим, потрібні костюми, інструменти,  потрібно оплачувати навчання, творчі проекти  та гастролі,  художникам – засоби для образотворчості. А мате- ріальний стан більшості сімей часто недосяжний  для яскравої мистецької кар’єри. Тому, хоч і скромна  стипендія  міської ради, та все ж важлива, як і  моральна підтримка, увага з боку влади.
Вперше стали міськими стипендіатами сестрички  Юля та Аня Годовані, учениці  Хмельницької дитячої школи мистецтв, солістки зразкового ансамблю  народного танцю «Сяйво». Талановитих доньок виховує лише мама, тож  допомога   влади для родини не зайва. Разом із своїми ученицями сертифікат на персональну стипендію отримав  і їх керівник, викладач  Ігор Андрушко, який вже 15 років успішно керує «Сяйвом», навчає народному мистецтву   понад сто  юних танцівників. Колектив — дипломант обласних, всеукраїнських і міжнародних хореографічних конкурсів.
— Без підтримки влади дитячим  мистецьким колективам просто неможливо виживати, — переконаний Ігор Андрушко. — А оскільки ми займаємося пропагандою національного мистецтва, то важливо, аби українські традиції були не лише живучі, а й сценічно красиві, яскраві, продовжувались у наших дітях.