Недавно на парламентських слуханнях озвучили, що в Німеччині 39 відсотків фінансування галузі профтехосвіти покриває держава, 47  — регіональний бюджет, 14 відсотків — місцевий. В Австрії — 73 відсотки центральний, 25 — регіональний, 2 — місцевий. Їхні роботодавці беруть безпосередню участь у підготовці робітничих кадрів за так званою дуальною системою, коли частину навчального часу майбутній робітник проводить на підприємстві, біля обладнання.
Українські ж депутати, нагадаємо, торік у грудні «скинули» фінансування профтехосвіти на місцеві бюджети  без попередження. І цим поставили надважливу галузь на межу знищення.

На відміну від багатьох інших, депутати Хмельницької міськради таки виділили на фінансування профтехосвіти обласного центру 27,5 мільйона гривень, що дало змогу без напруги завершити навчальний рік. Правда, не за горами вереснева сесія міськради, де знову доведеться виділяти кошти, а це щонайменше 54 з лишком мільйони гривень.
Заступник міського голови Галина Мельник та начальник управління освіти міськради Роман Миколаїв запропонували прийняти міську програму підтримки та модернізації закладів профтехосвіти. До співпраці запросили департамент освіти облдержадміністрації, заклади ПТО, роботодавців-підприємців, громадськість.
 За даними міського центру зайнятості, роботодавці потребують нині електромонтажників, слюсарів-сантехніків, машиністів екскаватора, бульдозера, швачок-закрійників, газозварників усіх профілів, токарів, мулярів, малярів, налагоджувальників технологічного устаткування... Тих же офіціантів, кухарів, продавців... Роботодавцям великих хмельницьких підприємств, як-от  «Нева», вкрай потрібні висококласні токарі, фрезерувальники, налагоджувальники, зварювальники...
До речі, із 100 хмельницьких підприємств, до яких за інформацією про прогнози ринку праці звернулися профтехосвітяни, маючи завдання від МОН і європейських кураторів реформ, відгукнулися, вдумаймося, лише четверо!
Та що там казати, коли більша половина тих підприємців за інформацією Івана Дунця, голови Союзу промисловців і підприємців області, працюють «у тіні», і за місяць міський бюджет отримує від «прозорих» платників податків 111 мільйонів гривень, а не отримує  від тіньовиків 131 мільйон.
На жаль, 50 відсотків молоді мріє про закордонні заробітки. І вони тікають туди, здобувши кваліфікацію тут. Тому вкрай важливо підвищувати престижність саме робітничих професій. Підприємці, кажуть представники заводу «Нева», готові навіть платити за навчання  потрібних фахівців, щоб брати їх на роботу!
То як же зрушити з мертвої точки модернізацію профтехосвіти? Адже навчальні майстерні застаріли, підручники теж, і більшість майстрів-педагогів зокрема, у м. Хмельницькому, кажуть, — пенсійного віку... Яким чином дотаційна галузь зможе модернізуватися, якщо  держава спустила все на «авось» і  механізмів тієї перебудови не виробила? Закони про освіту та про профтехосвіту все ще обговорюються... Тіньові підприємці навіть на екскурсію на виробництво не пускають. Не обіцяють молоді пристойну легальну зарплатню...  Як, якими законами зобов’язати їх брати пряму участь у підготовці робітничих кадрів?...
Лише в середині літа міністр освіти збирає пропозиції «знизу», щоб виробити якийсь прийнятний механізм існування профтехосвіти... На носі — новий навчальний рік! Місто ж, до прикладу, ще торік у грудні почало клопотати через облдержадміністрацію, міністерство освіти про передачу частини приміщень ПТНЗ (їх у місті діє сім) громаді для облаштування вкрай необхідних ( бо ж черги у дитсадки, переповнені класи) шкіл і дитсадків. А, з іншого боку, міськрада прагне розв’язати проблему дефіциту актуальних робітничих професій, відкривши власний (модернізований, оснащений новітніми засобами) центр професійно-технічної освіти. Врешті департамент освіти облдержадміністрації наприкінці липня погоджується надати приміщення для ... кількагодинного освітнього процесу школярикам міста, у першу зміну і вимагає від міськради детального підрахунку потрібних площ...
 У розпал цього дійства з Києва просочується інформація, що з державного бюджету таки профінансують підготовку таких затребуваних на ринку праці професій як тракторист, швачка, сантехнік... От, цікаво, дадуть тільки на зарплату й енергоносії, чи, може,  й на модернізацію освітнього процесу...