Традиційно в останніх числах серпня освітяни області обговорили підсумки розвитку галузі за попередній навчальний рік та окреслили завдання на наступний. Однак цьогоріч увага велелюдного засідання була найбільше спрямована на виступ заступника міністра освіти і науки України Павла Хобзея, який відвідав нашу область. Посадовець детально ознайомив педагогів краю з новими державними ініціативами в галузі освіти, які просуваються за підтримки міжнародних фондів.

У втіленні новацій, підкреслив, покладаються і на нашу область, яка є однією з кращих в Україні з впровадження децентралізації. Тож Павло Хобзей за дорученням міністра освіти і науки Лілії Гриневич проанонсував «Концептуальні засади реформування середньої освіти», про які, до речі, багато говорилося на нещодавній всеукраїнській педагогічній конференції. Закликав освітян області взяти активну участь у доопрацюванні цього документа. Наголосив: його не самі чиновники міністерські придумали, а за підказкою вчителів-практиків з усієї України, на вимогу часу.
Цей документ, зауважив, простою мовою пояснює ідеологію змін, які буде реалізовувати бурхливо обговорюваний за три останніх роки «Закон про освіту». Запевнив, що вже є політичні домовленості врешті прийняти цей закон у перший парламентський сесійний тиждень. І тоді швидкісний потяг української освіти «по-новому» таки перейде на нові рейки і в «правильний бік».
З концепцією можна ознайомитися на сайті МОН. Основні акценти: 12-річна школа, дуже потрібна для профілізації, усвідомленого життєвого вибору старшокласників, двоступенева чотирирічна початкова школа, позбавлена «совдепівської муштри», з довгим адаптаційним періодом, оновлений зміст предметів: без дубляжу предметів, перевантаження другорядними деталями. «Пані міністр дала табу на слова «розвантаження» і «спрощення», і я вас попрошу, не говоріть цих слів», — підкреслив заступник міністра.
А новий зміст освіти спрямований на «формування компетентностей, необхідних для успішної самореалізації особистості в суспільстві», бо, мовляв, традиційна українська школа дає знання, але не вчить активно застосовувати їх у житті. У новому законі обумовлено такі складові освітнього процесу як умотивований вчитель, децентралізація, автономія школи, партнерство вчителя, учня та батьків, дитиноцентризм, справедливий розподіл публічних коштів, який забезпечує рівний доступ усіх дітей до якісної освіти... Зрештою, після введення реформи якісну освіту українців підтвердить і міжнародне моніторингове оцінювання, педагоги пройдуть сертифікацію.
Мають надію, що реформа розпочнеться з 2018 року, з початкової школи. Аби тільки в державі настала стабільність і припинилася війна, яка відтягує фінансовий ресурс. Адже, за словами Павла Хобзея, хоч офіційно озвучили, що в державі на галузь спрямовується сім відсотків національного ВВП, але за даними МОН, цьогоріч — це 4,8 відсотка, профспілка ж нарахувала 4,7 відсотка. А якщо відмінусувати стипендії, безкоштовне харчування, то чи й чотири набереться...
Але ж треба учителю, основному провіднику освітньої політики держави, рушієві реформ і зарплату достойну дати!
Тимчасово виконуючий обов’язки заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник наголосив, що кошти на освітні проекти в області є — на казначейських рахунках райдержадміністрацій і об’єднаних територіальних громад. Загалом ця сума складає чотириста мільйонів гривень: 216 мільйонів на реформу з децентралізації для ОТГ, 113 мільйонів — на РДА, 72 мільйони за постановою № 395 від 16 червня цього року. Але нині з 216 мільйонів освоєно 14,5 мільйона, із 72 мільйонів «депутатських» ні копійки не освоєно, із 113 мільйонів міжрегіонбудівських — біля 20 відсотків освоєно.
Отож громадам треба вчитися розпоряджатися коштами, планувати будівництво шкіл, ремонт садочків. А освітянам, які беруть активну участь у житті громад, лобіювати свої інтереси, ініціювати 20-відсоткову надбавку за престижність педпрацівникам.
Учасників конференції привітали перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, голова постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, спорту і туризму Інна Ящук, яка прозвітувала про реалізацію освітньої політики органами місцевого самоврядування.
Змістовні актуальні доповіді підготували Оксана Вельгас, директор Новоселицької ЗОШ І-ІІІ ступенів Полонської міської ОТГ про досвід створення опорної школи, Леся Маланчак, директор ДПТНЗ «Красилівський професійний ліцей», голова ради директорів ПТНЗ області — про проблеми модернізації профтех-освіти, Сергій Копилов, ректор Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка про підготовку вчителя для сучасної школи та інші.
Олег Фасоля, директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації акцентував на ключових питаннях розвитку освіти Хмельниччини. В процесі освітньої реформи увагу буде приділено розширенню мережі освітніх закладів, впровадженню у дитсадках і школах інклюзивної освіти для дітей з особливими потребами, оновленню комп’ютерної техніки і підключенню до мережі Інтернет шкіл і дитсадків, оптимізації мережі загальноосвітніх шкіл, організації харчування та підвезення школярів. Чимало змін припадає на долю профтехосвіти, яку Київ передає у відання області: і фінансування, і майно закладів.
За цими та низкою інших актуальних питань розвитку освіти конференція прийняла відповідні рекомендації. Керівники освіти побажали педагогам області вдало розпочати новий навчальний рік, творчих успіхів, здоров’я, достатку, мирного неба та натхненної праці на благо України.