Треба багато і чесно працювати, і коли-небудь це помітять люди, а, може, навіть і Бог.
Цю формулу успіху, виведену давнім мудрецем, достеменно підтверджують власним прикладом і досягненнями керівник поки що єдиного в Україні зразкового Пліщинського лісництва Микола Зведенюк та його вихованці.

Днями переймати досвід педагога-новатора у Пліщинську ЗОШ І-ІІІ ступенів Шепетівського району завітали вчителі хімії та біології шкіл області, слухачі курсів підвищення кваліфікації обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.  Для гостей провели екскурсію унікальним шкільним дендропарком з розарієм загальною площею 2,5 гектара, впорядкованим, з доріжками, інформаційними щитами.  Створити це диво школярам допомогли директор державного підприємства «Шепетівський лісгосп» Володимир Сасюк, лісничий Кам’янківського лісництва Юрій Мартинюк та його помічник Михайло Савчук.
Тут же відбулася презентація поки що єдиної в Україні книги «Живі смарагди Шепетівщини» за редакцією Миколи Зведенюка, яка побачила світ цьогоріч напередодні відзначення  25-ої річниці Незалежності України. Видання подарували кожному гостеві.
У чудово ілюстрованому нарисі розповідається про лісові багатства Малого Полісся, лісогосподарську та природоохоронну діяльність підрозділів державного підприємства «Шепетівський лісгосп», досвід створення та практичну, науково-дослідницьку роботу шкільних лісництв, якими опікуються лісівники Шепетівщини та області.
Саме їм, шефам-лісівникам, подякували за постійну підтримку і співпрацю, яка дає вагомі плоди, дирекція школи та особисто Микола Андрійович, методисти обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, директор обласного еколого-натуралістичного центру Василь Климчук, який також усіляко сприяє невтомному вчителю та його старанним вихованцям.
Великі можливості розбудови шкільних лісництв, які проводять серйозну профорієнтаційну та природоохоронну, науково-дослідницьку роботу, вдається реалізувати в області та, зокрема, на Шепетівщині завдяки дійовій допомозі керівника обласного управління лісового та мисливського господарства Віталія Лісового, його першого заступника, голови товариства лісівників області Володимира Хоптинця.
Головний лісничий ДП «Шепетівський лісгосп» Олександр Заблоцький підкреслив, що підприємство надає підтримку обдарованим дітям шкіл району, серед яких юні лісівники, котрі вже третій рік підряд здобувають призові місця на всеукраїнських олімпіадах і конкурсах, успішно захищають екологічні проекти. Їм надають матеріальну підтримку, забезпечують літнє оздоровлення за рахунок підприємства.
Цьогоріч лісівники посприяли Миколі Зведенюку та його вихованцям з поїздкою на всеукраїнський зліт учнівських лісництв у Черкаси, де наші юні дослідники, уже третій рік поспіль, здобули перемогу за свою наукову роботу. А днями забезпечили підопічним Миколи Андрійовича поїздку до Українського елітно-насіннєвого центру в село Гаразджа побіля Луцька на Волині. У найближчих планах співпраці лісівників і Пліщинського шкільного лісництва — розширити до семи гектарів шкільний дендропарк, окультурити територію, прокласти доріжку до ставу і збудувати пірс.
У добротно обладнаному кабінеті учнівського лісництва школярі та Микола Зведенюк  презентували педагогам області свій досвід. Все починалося зі шкільної екологічної стежки та гуртка юннатів, яких учитель надихав не лише любити і берегти природу, а й  займатися науково-дослідницькою роботою. Бо щоб захищати наукові проекти, писати контрольні роботи, — без глибоких знань не обійтися.
Історія становлення шкільного лісництва (нині із 120 учнів школи 70 — його учасники) описана в книзі, на сайтах ХОЕНЦУМу та Державного еколого-натуралістичного центру. Серйозні наукові перемоги вихованці Зведенюка здобували на міжнародних конкурсах у Москві та Ханти-Мансійську. Надихає їх грамота Національної академії наук України, яку вперше в Україні вручив особисто академік Борис Патон учню школи Вадиму Рябову. А після перемоги 2014 року в Луцьку на VІІІ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв команда юних лісівників із Пліщина отримала почесне право провести ІХ такий зліт. І торік у вересні область гідно презентувала свої досягнення, втілені завдяки співпраці лісівників, педагогів і учнів. Тоді делегаціям зі всієї України у Пліщині демонстрували і дендропарк, і заповідне урочище «Адамове займисько» площею сім гектарів, єдине в Україні, створене з ініціативи вчителя та його учнів. Головне, чим пишається школа: завдяки успішній профорієнтаційній роботі багато випускників обирають фах, пов’язаний з лісівничо-господарською, природоохоронною діяльністю, стають кандидатами наук, докторантами престижних вишів. І саме після цього, ІХ зльоту, констатують тепер у Києві головні лісівники та головні освітяни держави, активізувалася діяльність учнівських лісництв по всій Україні. Досвід нашої області здобув визнання і його охоче наслідують.
Микола Зведенюк порадив колегам тісніше співпрацювати з лісовими господарствами краю, а також з науковцями. Сам він підтримує дружні контакти з вченими Києва, Львова, Харкова, Національною академією наук. Націлює учнів писати наукові роботи  на тематику, яка є провідною в дослідженнях кафедр вишів.
Головний лісничий ДП «Шепетівський лісгосп» Олександр Заблоцький провів для гостей екскурсію одним з кращих підрозділів — Кам’янківським лісництвом. Воно має свій  дендропарк (понад 100 видів рослин) та унікальну теплицю, де ентузіасти-лісівники вирощують... банани, понад 10 сортів лимонів та ще й гриби.
Оглянули  розсадники декоративних та основних лісоутворюючих культур. А також зі смаком  облаштовану лісівниками рекреаційну зону для відпочивальників. Затишні альтанки та колиби, дитячі майданчики, гойдалки, місця для багаття  —  все для того, щоб земляки комфортно відпочивали на природі і пам’ятали про дбайливе ставлення до лісових багатств.