Кілька останніх місяців точилися жорсткі дискусії стосовно пропозиції Міністерства фінансів щодо відміни загальних стипендій. Проект бюджету на 2017 рік розставив усі крапки над «і» – студенти залишаться без стипендій.

Творці державного кошторису прийняли це вкрай непопулярне рішення, незважаючи на негативну реакцію студентства і навіть на позицію Президента Порошенка, який публічно під час виступу у Верховній Раді висловився проти ініціативи Мінфіну. Чиновників не змусила передумати навіть смілива акція студентів, котрі, протестуючи проти скасування стипендій, на одній з прес-конференцій метнули в заступника міністра фінансів тортом.
Згідно з новими правилами, система визначення стипендіатів зазнає серйозних змін. Академічні стипендії призначатимуться у відповідності  з рейтингом успішності Міністерством освіти і претендуватимуть на неї лише відмінники. Зараз стипендії отримують усі студенти, чий бал успішності «чотири» і вище. Соціальні стипендії будуть виплачуватися студентам із малозабезпечених сімей, а отримувачів визначатиме Мінсоцполітики, базуючись на рівні доходів сім’ї. На виплати академічних стипендій у бюджеті на 2017 рік передбачено 2,8 мільярда гривень, на соціальні стипендії –  2,9 мільярда.
У Мінфіні не посоромилися «прикинути», що академічну стипендію отримуватимуть лише 10% українських студентів. У такому разі відомство обіцяє підняти її рівень щасливчикам до 2,5 тисячі гривень. Та це, самі розумієте, «вилами по воді писано». Логіка стипендіальних новацій уряду примітивна до неможливого – економія бюджетних коштів. Окремі діячі Мінфіну  прямо заявляли, мовляв, нічого студентам «жирувати», стипендія для них лише «можливість кілька разів гульнути».
Не знаю, що забрело в «світлі» голови українських чиновників, та стипендія все ж є реальною, хоч і незначною, допомогою молоді, яка тільки починає торувати свою дорогу в доросле життя. Для багатьох студентів стипендія була і є чи не єдиним джерелом доходу, принаймні на перших курсах навчання. Не  всі мають можливість одночасно освоювати науку і працювати, добуваючи собі хліб насущний.
Та, схоже, що чинуш ці проблеми не дуже хвилюють. І це цілком закономірно, бо їхні діти не виживають за рахунок стипендії і не вчаться в Україні. Чада того ж прем’єра Гройсмана, який анонсував стипендіальні зміни, навчаються далеко за межами України. То ж чхав уряд на проблеми українських студентів. Те ж стосується дітей більшості високопосадовців, які гризуть граніт на науки у США, Великобританії, Німеччині чи Франції.
У ЗМІ, наприклад, нещодавно з’явилася інформація про молодшу доньку доброго друга президента Порошенка і одного з лідерів партії БПП пана Кононенка. Його донька навчається у Швейцарії, де рік у виші коштує 2,2 мільйона гривень. Юне чадо Кононенка помпезно відсвяткувало початок навчального року з друзями на яхті на швейцарському озері Лугано.
Тож рішення про відміну загальних стипендій приймалося українськими чиновниками без особливої тривоги і докорів сумління. Для них головне, що їхніх дітей це жодним чином не торкнеться.