Наприкінці квітня в Дунаєвецькій селищній об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) відбувся непересічний захід – на базі НВК “Малієвецька ЗОШ І-ІІ ступенів – ДНЗ” проводилися триденні навчально-польові збори. Свої військові знання, уміння та навички, здобуті на заняттях з предмету “Захист Вітчизни”, закріплювали юнаки та дівчата одинадцятих класів Дунаєвецької, Томашівської, Тиннянської ЗОШ І-ІІІ ступенів, НВК “Підлісномукарівська ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ” та НВК “Морозівська ЗОШ І-ІІІ ступенів” (всього 42 учні).

Такі збори передбачені концепцією допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді та є складовою частиною загального процесу підготовки юнаків і дівчат до захисту Вітчизни, служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях. Та одна річ поставитися до обов’язкової навчальної програми формально і зовсім інша — навчити чогось більшого, прищепити любов до військової справи та виховати готовність стати на захист Батьківщини у разі потреби. Ось якими враженнями після зборів поділилася учениця
11 класу Дунаєвецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Ліна Гіджеліцька: “З першого ж дня ми поринули в атмосферу, по-справжньому наближену до військової, відчули на собі ритм, в якому щоденно перебувають військовослужбовці. Кожен захід, кожна хвилина, проведена в бойовому дусі, зміцнювали і загартовували нас.
Ці насичені три дні проходили досить різноманітно та цікаво. Організаторам вдалося створити  умови, максимально наближені до казарменого режиму. Хоча шкільна програма не передбачала ранкові та вечірні заходи розпорядку дня, але вони у нас були. Адже всім відомо, що краще один раз спробувати, ніж сто разів почути.
Першого дня займалися вогневою підготовкою. Під час навчання до нас завітали справжні герої України, бійці АТО, з макетами різних видів зброї. Керівники провели з нами інструктаж та практичні заняття зі стрільби. По обіді були тактичні заняття, стройова підготовка. Наступного дня відвідали музей АТО  в селі Підлісний Мукарів, освоювали інші види тактичної підготовки. Але найголовнішою подією став приїзд гостей, яким ми демонстрували, чого навчилися. Незабутні враження отримали і після відвідин військової частини у  Хмельницькому.
Ми вдячні всім організаторам цих військово-польових зборів. А також висловлюємо щиру подяку керівникам Дунаєвецької селищної ради: голові ОТГ А. П. Камінському, заступнику голови С. Б. Грушкевичу, заступнику селищного голови – начальнику відділу освіти Л. Ф. Гіджеліцькій. Особлива подяка нашим наставникам та командирам.
Ми отримали хороший досвід, побувавши в умовах, наближених до військової реальності. Але хочемо, щоб повсюди в нашій країні подібні навчання проходили лише під мирним небом та щоб ніколи в житті не доводилося застосовувати отримані знання”.
Упускаючи емоції, зазначимо лише, що під час зборів проведені заняття з тактичної, загальновійськової, прикладної фізичної підготовки. Учні виконали нормативи з усіх розділів програми, навчилися техніки безпеки у поводженні зі зброєю, виконувати на достатньому рівні вимоги військового статуту, загартувалися фізично. Такі заходи і справді дуже потрібні нашому підростаючому поколінню.