Ох і не хочеться, аби канікули закінчувалися! Влітку діти розслабляються, відпочивають, отримують величезне задоволення від життя, у якому нема безкінечних уроків.

Але вже на порозі перше вересня. Школяр будь-якого віку проходить період адаптації до школи. До речі, у дітей початкових класів цей період триває досить довго — 1,5 місяця. Тому батькам слід бути особливо уважними до свого школярика, аби полегшити період адаптації.
Необхідно створити вдома спокійну й доброзичливу атмосферу. Якщо оцінки будуть не такими, як вони очікують, не слід через це здіймати бучу — будьте терплячими.
А вже тепер варто допомагати дитині наблизитися до режиму, якого вона дотримуватиметься під час навчання. Тобто, починати вже раніше лягати спати й, відповідно, раніше прокидатися. Організувати відповідний режим харчування, обмежити час, проведений перед телевізором чи комп’ютером.
В ці останні тижні не варто планувати якихось тривалих поїздок чи якихось інших кардинальних змін у житті (приміром переїзду).
За час літніх канікул дитяча рука забуває як писати, і швидкість письма значно уповільнюється. Тому добре було б пописати прописи, повторити табличку множення, дочитати книги, які були задані на літо.
Якраз доцільно зараз купувати шкільний одяг та приладдя — це ще й налаштовуватиме дитину на навчання.
Не варто навантажувати дитину заняттями у спортивних секціях та різноманітних гуртках уже з початку навчального року. Ліпше це робити після двох-трьох тижнів навчання, коли дитина трохи адаптується.
Намагайтеся за будь-яку ціну влаштовувати дитині прогулянки на свіжому повітрі щодня.
 До речі, і вчителі не повинні у перші місяці навчання ставити до дітей підвищені вимоги. Їхнє ставлення повинно бути лояльним до учнів, зважаючи на процес адаптації. Психологи рекомендують на початку навчального року частіше влаштовувати на уроках фізкульт-хвилинки, аби дати дітям можливість відпочити від розумової праці.
Діти після канікул хочуть поділитися враженнями про свій відпочинок, тож твір на тему “Як я провів літо” стане для цього  прекрасною нагодою. Водночас діти швидше звикатимуть до навчального процесу.
Якщо ж вашій дитині довелося  піти на навчання до нової школи, тоді увага до неї має бути подвоєна. І батьків, і вчителів. Необхідно частіше цікавитися справами дитини, її новими друзями, підтримувати в усьому. Обов’язково хвалити дитину, навіть за незначні успіхи.