До особливостей нашої Хмельниччини належить і те, що розташована область на території з досить жорсткою водою. А відтак значна кількість населення страждає на сечокам’яну хворобу. Про можливості попередження захворювання і методи його лікування бесідуємо із завідувачем урологічного відділення  обласної лікарні, обласним урологом Станіславом Собчинським.

— Станіславе Антоновичу, якось не зовсім зрозуміло: у нашій області достатньо відомих санаторіїв, вода яких допомагає у лікуванні сечокам’яної хвороби, а у порівнянні з іншими територіями України хмельничани б’ють рекорди  із цього захворювання.
— Ось якраз постійне вживання цієї води і призводить до розвитку сечокам’яної хвороби. Треба знати, що лише у чітко визначених дозах збручанська вода допомагає лікувати недуги шлунково-кишкового тракту і сечовивідних шляхів. А коли жорстка вода у повсякденному вжитку, це вже сигнал, що можуть з’явитися серйозні проблеми.
— Якими ж будуть ваші рекомендації для уникнення цих проблем?
— Найпростіші – вживати велику кількість води. Але, зрозуміло, кип’яченої, відстояної чи профільтрованої. Важливо і правильно харчуватися, менше споживати м’яса, бобових. Проте кожен організм індивідуальний, а отже, людина сама найкраще може визначити, які продукти їй не зашкодять. Про це зараз у ЗМІ достатньо інформації. Та для будь-якого організму важливо не переїдати. Як не дивно, але для урологічних хвороб це суттєвий чинник.
— А на яку допомогу можуть розраховувати у вашому відділенні хворі?
— У відділенні застосовуємо п’ять основних методик, враховуючи індивідуальні особливості хвороби кожного пацієнта. Це — розчинення солей та каменів — літоліз. Або ж подрібнюємо камені електромагнітними хвилями, внаслідок чого вони виво­дяться природним шляхом. Застосовуємо також і метод контактної літотрипсії, коли доступ до нирки проводиться ендоскопічним шляхом, через прокол, діаметром до санти­метра. Контактні літотріптери ендоскопічного характеру дозволяють видаляти камінці з сечоводів у нижній та се-­ редній частині через сечовий тракт. А завдяки лапараскопічному методу камені вида­ляємо через невеличкі проколи. Після таких оперативних втручань хворі вже на другу добу можуть ходити, а на тре­тю  їх виписують додому.
Щоправда, відкриті опера-­ тивні втручання також практи­куємо, але їх кількість значно менша — 500 у рік, тоді як малотравматичних — понад півтори тисячі. На щастя, має­мо сучасне обладнання висо­кого зразка. Згадаю, що наше відділення, мабуть, єдине в Україні, де сконцентровано усе необхідне обладнання. Додам, що ендоскопічним та лапаро-ретроперитонеоскопічним шляхом видаляємо чимало пухлин.
— Якщо вже згадали про пухлини, то поставлю запитання, яке хвилює багатьох хмельничан. Чи не пов’язано зростання захворювань пухлинного ґенезу із розташуванням атомної станції у нашій області?
— ХАЕС, безперечно, впливає на здоров’я наших людей. Підтвердженням цьому є неспростовні факти: у жителів тієї території часто спостерігаємо пухлини на нирках. Саме тому лікарі постійно наголошують на необхідності ультразвукових досліджень, під час яких можна виявити пухлину розміром один-півтора сантиметра. Якщо вчасно виявлені пухлини видалити, то людина зможе вести повноцінне життя, інша справа, коли вже звертаються зі значно більшими розмірами пухлин на нирках. Час у таких випадках відіграє дуже важливу роль.
— Досить часто в редакцію газети звертаються читачі з проханням надати консультацію фахівця з приводу ще одного урологічного захворювання – аденоми простати та його ускладнень.
— Є три стадії захворюванння. На першій стадії, як правило, рекомендується консервативне лікування. Воно включає лікарські препарати, зокрема рослинні, з комбінованою дієтою. Особливості режиму — активний спосіб життя, вилучення з раціону копченостей і спецій, алкоголю в будь-якому вигляді, уникнення переохолоджень. Якщо частота й утруднення сечовипускання при консервативному лікуванні зрос­тають, то, незважаючи на відсутність залишкової сечі, може виникнути необхідність в операції.
На другій стадії хворому показане оперативне лікування, навіть якщо симптоми порушення сечовипускання не виражені. Головні критерії — прогресування симптоматики, погіршення якості життя, поява залишкової сечі, зниження функції нирок.
На третій стадії при деком­пенсації функції нирок і сечових шляхів необхідне насамперед дренування сечових шляхів, поліпшення функціонального стану нирок, печінки, органів серцево-судинної системи, а вже потім слід визначати тактику подальшого лікування.
А щодо ускладнень, то на першій та другій стадіях захворювання, навіть за відсутності вираженого порушення сечовипускання, може раптово статися гостра й повна його затримка. Причинами можуть бути порушення дієти, наприклад, уживання алкоголю або продуктів з більшою кількістю прянощів, переохолодження, закрепи та несвоєчасне випорожнення сечового міхура. У такому разі потрібна катетеризація сечового міхура, після чого сечовипускання може відновитись. Але нерідко консервативне лікування успіху не має. Такі хворі потребують невідкладної хірургічної допомоги.
Іншим ускладненням аденоми передміхурової залози є гематурія (кров у сечі). Нерідко ін­тенсивність кровотечі й утворення згустків крові вимагають термінової операції. Джерелом кровотечі може бути варикозне розширення вен у зоні шийки сечового міхура або аденома.
Поширеним ускладненням є й камені в сечовому міхурі, які формуються в умовах застою сечі. Характерне доповнення клінічної картини — частіше сечовипускання, переривчастий струмінь сечі, болі наприкінці.
Найчастішими ускладненнями  аденоми є інфекційні: гостре запалення нирок, сечовипускного каналу, а особливо тяжке — розвиток хронічної ниркової недостатності.
На завершення нашої розмови зауважу таке: пропрацювавши майже сорок років в урологічному відділенні, можу з упевненістю сказати, що люди здатні попереджувати ці хвороби своїми силами. Треба лише дотримуватися такого способу життя, який не завдаватиме непоправних ударів організму. І з питань щодо власного здоров’я слід консультуватися з фахівцем. Лікування через рекламу, порадами сусідів, окультних самозванців, без сумніву, завдає шкоди. Навіщо ж ставати собі ворогом? Прислухайтеся до думки лише компетентних спеціалістів, які обов’язково прийдуть на допомогу.