Першу операцію з ендопротезування кульшового суглоба провели у Віньковецькій центральній районній лікарні.

Серед райлікарень такі види операцій були започатковані рік тому у Волочиській, де за цей період допомогу з ендопротезування кульшових суглобів надали понад 30 хворим. А нещодавно послідовниками волочиських колег стали і віньківчани. За допомогою до медиків цього закладу звертаються не лише місцеві, а й жителі Новоушицького, Деражнянського і навіть Новодністровського та Барського районів сусідніх областей. За висновками спеціалістів, вже на сьогодні кількість пацієнтів, які потребують ендопротезування суглобів, сягла у цьому районі понад півсотні. І, зрозуміло, у зв’язку з чинниками, які спричиняють руйнування, деформацію суглобів, потреба в операційній допомозі залишатиметься. Саме тому головний лікар Віньковецької ЦРЛ, хірург вищої категорії Сергій Ковальський, ортопед-травматолог Руслан Гуменний, операційна сестра Алла Гринишина із задоволенням прийняли запрошення спеціалістів медичної клініки від відомого запорізького підприємства «Мотор-Січ» пройти у них стажування, аби опанувати цей вид операцій.
Як відомо, саме «Мотор-Січ» — перше українське підприємство, де почали виготовляти ендопротези кульшових та колінних суглобів. В основі їх той же метал, що й в імпортних аналогах — титан. Але вартість вітчизняних ендопротезів суттєво нижча. Варто додати, що саме непомірна для багатьох громадян ціна іноземних протезів зупиняє бажання пацієнтів знову відчути вільний рух. Вартість же запорізьких — від 5,5 до 9,3 тисячі гривень.
Перша операція з ендопротезування у Віньківцях була проведена разом із запорізькими хірургами — доцентом Вадимом Чорним і Вадимом Малишевим. Через кілька днів по тому ми поспілкувалися з першою пацієнткою, якій був встановлений кульшовий ендопротез. Ганна Олексіївна розповіла, що вже понад десяток років страждала від болю у спині та ногах. Адже в результаті хвороби відбулося зміщення хребта, одна нога стала коротшою за іншу на 11 сантиметрів. Різні методи лікування перепробувала пенсіонерка, але стан здоров’я не поліпшувався. Ледь пересувалася жінка з двома палицями.
Умовив на операцію її син, лікар-анестезіолог, начмед райлікарні Валерій Троян. Зумів переконати рідну людину, що порятунком для неї є лише ендопротезування. І тепер переживання позаду. Пацієнтка підводиться, звикає до «нової» ноги. А коли зміцніє, каже, за рекомендацією лікарів, оперуватиме ще й іншу. Бо лише так, додає, і зможе позбутися давньої і складної проблеми.
— Вже тривалий час у нашій районній лікарні проводяться лапароскопічні, тобто малоінвазивні, операції. Здається, ще не так   давно їх започатковували, а нині вони — звична практика, — розповідає головний лікар Сергій Ковальський. — Ендопротезування кульшових та колінних суглобів у нашому закладі — це ще один крок до вдосконалення хірургічної допомоги. Яка нарешті стає доступною для жителів району та інших, які лікуються у Віньковецькій районній лікарні.
На фото автора: С. Ковальський (ліворуч) і Р. Гуменний з пацієнткою.