У місті Хмельницькому впроваджується реформа медичної галузі.

Очікування реформування у медичних закладах Хмельницького, правду кажучи, не було позбавлене тривоги як серед медпрацівників, так і серед пацієнтів. Що ж несуть нам новації, народжені у профільному міністерстві, розпитували начальника Хмельницького управління охорони здоров’я, депутата обласної ради, члена постійної комісії з питань охорони здоров’я, праці та соціального захисту населення Бориса Ткача.

— Міністерство охорони здоров’я оголосило 2017-ий роком первинної медико-санітарної допомоги, — розпочинає Борис Васильович. — У ході реформування первинна ланка медичної допомоги має бути відокремлена від вторинної. В деяких містах цей процес відбувся раніше.  А в Хмельницькому ці зміни розпочалися з січня поточного року. Спеціалісти, які працювали у поліклініках міста, переведені в центри первинної медико-санітарної допомоги. Їх у нашому місті створено два, з умовним поділом, що проліг по залізниці.
    Для населення мало що зміниться, адже усі, хто приходив на прийоми до свого сімейного лікаря, не позбавлені цієї можливості і тепер. Ці лікарі поки залишаються в поліклініках.
    Проте надалі поступово в мікрорайонах міста будуть створені амбулаторії сімейної медицини, щоб максимально наблизити медичну допомогу до населення.
Адже щоб виміряти тиск, отримати пільговий рецепт, проконсультуватися з лікарем тощо, вже не доведеться добиратися у поліклініку, це можна буде зробити на місці, у своєму мікрорайоні. Ось, скажімо, жителі мікрорайону Ружична вже неодноразово зверталися з проханням створити для них таку амбулаторію, і згодом вона у них з’явиться.  Відкриємо дві амбулаторії сімейної медицини по вулиці Зарічанській. Там не надто хороша транспортна розв’язка, тож враховуємо інтереси людей. Ще одна амбулаторія запрацює на Озерній. На базі амбулаторій, окрім сімейних лікарів, працюватимуть і акушери-гінекологи, щоб вагітним жінкам простіше було проходити огляди у спеціалістів.
— Які зміни,  Борисе Васильовичу, передбачені у поліклініках міста?
— Поліклініки – заклади вторинного рівня медичної допомоги, де працюватимуть вузькі профільні спеціалісти: кардіолог, уролог, травматолог, пульмонолог і т. д. Нині прийоми проводяться паралельно — як сімейними лікарями, так і вузькими спеціалістами. Та в подальшому профільні лікарі прийматимуть пацієнтів лише за направленням сімейних лікарів. Тобто вирішувати, до якого спеціаліста потрібно звертатися пацієнту, повинен  лише сімейний лікар. Крім того, у приміщеннях поліклінік залишатимуться амбулаторії сімейної медицини, які обслуговують жителів цієї території.
—  Вже довелося чути про те, що у місті буде створено і лікувально-діагностичний центр. Розкажіть про цю новацію докладніше.
— З січня поточного року на базі вузлової лікарні станції Гречани, яку ми взяли на свій баланс, створений цей лікувально-діагностичний центр. На початку він працюватиме як поліклініка мікрорайону Гречани, з денним стаціонаром. Залишиться тут і стаціонарне відділення для працівників залізниці, на умовах госпрозрахунку. Лікування пацієнтів оплачуватимуть страхові компанії. Надалі плануємо розширювати можливості центру, створити реабілітаційне відділення – його структурний підрозділ, але де розміститься воно, вирішимо пізніше. Тут таки працюватиме й амбулаторія сімейної медицини.
— Борисе Васильовичу, скільки працівників залишаться без роботи у зв’язку з реорганізацією?
— У Хмельницькому в закладах охорони здоров’я майже 4300 працівників. Із цієї кількості скорочується 90. Оптимізуємо штати за рахунок, так би мовити, технічних посад – сторожа, ліфтерів, гардеробників, подекуди, правда, обмежили кількість санітарок. Окремі працюючі пенсіонери виявили бажання піти на заслужений відпочинок. А посади лікарів, медсестер максимально намагалися зберегти.
— Чи торкнуться зміни, пов’язані з реформуванням, міських лікарень?
— Хмельницької міської лікарні вони не торкнулися, а ось поліклініка, що діяла при Хмельницькій міській дитячій лікарні, зазнала змін. Дільничні педіатри перейшли працювати у центри ПМСД. Скоротився у поліклініці адміністративний штат. Припиняє роботу денний стаціонар, адже наповненість його була низькою. Зате тепер у поліклініці зросла кількість процедурних і медсестер з масажу. На базі денного стаціонару буде відкрито амбулаторію сімейної медицини, де прийматимуть і терапевти, і педіатри.
— Чи будуть амбулаторії забезпечені апаратурою, належно оснащені?
— Частину оснащення, меблів передадуть поліклініки. Частину закупимо. Для центрів ПМСД придбали кардіографи, комп’ютери, ноутбуки, багатофункціональні пристрої. Поліклініка № 1 передає для потреб центрів пересувний флюорограф. Іншої дороговартісної апаратури – рентген-апарата, апарата УЗД тут не буде, вони залишатимуться в поліклініках. Сподіваємося, з часом придбаємо прості ультразвукові сканери на допомогу сімейним лікарям.
— Якби Вам, Борисе Васильовичу, довелося бути ініціатором реформування, а не його виконавцем, що взялися б реформувати насамперед?
— Оці зміни, які зараз відбуваються у первинній ланці, я повністю  підтримую. Адже це – крок вперед щодо профілактики захворювань і раннього їх виявлення. Лікарі більше працюватимуть на своїх дільницях, адже будуть зацікавлені у більшій кількості пацієнтів. Саме від цього, передбачається, залежатиме їхня зарплата. На одного лікаря має припадати 2-2,5 тисячі пацієнтів, тож кожен буде зацікавлений працювати так, аби перевагу надавали саме йому...
Як відомо, реформи запроваджуються для того, аби життя суспільства змінювалося на ліпше. Чи задовольнять реформаторські новації хмельничан, дізнаємося з часом. Але вже тепер просимо вас, шановні читачі, ділитися з нами враженнями та думками щодо  змін, про які вели розмову.