Здається, не так давно проблема екологічно чистих продуктів нас не торкалася. Але тепер вона стає гострою і злободенною. Ми все частіше скаржимося, що органічні продукти стали переважно добрим спогадом, а сучасні покоління вже не знають смаку справжніх харчів, не  нашпигованих консервантами, стабілізаторами, іншими шкідливими речовинами.    Нещодавно спілкувалася зі своєю давньою приятелькою, і вона скаржилася, що лікарі не можуть з’ясувати причини її алергії. А затим додала: «І хіба можна цьому дивуватися, якщо навіть хліб випікають невідомо з чого…» І справді, є чимало підстав пов’язувати хвороби сьогодення зі шкідливими продуктами.

Мабуть, через те постійно зростає увага до громадських організацій, науковців, до тих виробників, які усіх зусиль докладають до розв’язання цієї проблеми.
Тож недаремно на семінар, що проходив у Хмельницькій обласній науковій бібліотеці і був присвячений питанням перманентної культури, ор- ганічного землеробства, здорового харчування, з’їхалися представники  багатьох областей України. Обмінятися цікавими думками, донести корисну інформацію, поділитися досвідом і знайти нових друзів, партнерів — основна мета заходу, ініціатором якого став  Павло Ардамов, голова Спілки «Пермакультура в Україні».
Серед його учасників — Хмельницька агенція сталого розвитку, Перший національний аграрний кооператив. До речі, органічне землеробство — один  із напрямів діяльності Першого національного, який об’єднав понад сім тисяч жителів сільських територій для його реалізації.
Велику цікавість викликала дослідницька робота «Сучасний стан проблеми ГМО в Україні», яку представила Тетяна Виговська, кандидат біологічних наук, доцент Хмельницького університету управління та права. Варто додати,  що кожен із озвучених проектів пропонував певні кроки для розв’язання складної проблеми.

А ті, хто вирішив присвятити своє життя виробництву органічних продуктів харчування, наочно продемонстрували, що це — можливо! У холі бібліотеки розгорнули виставку-продаж. До прикладу, представники ТОВ «Антонінський органік» з Ярмолинецького  району рекламували козяче молоко — найкращий замінник материнського. А ще, розповідали, козяче молоко сприяє профілактиці алергії, захворювань печінки, жовчного міхура, виводить радіонукліди і важкі метали. Борошно з цільнозернових злаків  і 12 видів хлібобулочної продукції, виготовленої з цієї сировини, привіз Роман Кучеренко з Херсона. Коли продукт цільнозерновий, у ньому достатньо мінеральних і баластних речовин, що сприяє нормальній вазі тіла. Калорійність незначна, на відміну від продуктів з білого борошна. «Пермакультура — це спосіб життя. Їсти здорову їжу, носити натуральний одяг — до цього треба прагнути усім», — ділиться думками Роман.
Подружжя Олександр і Оксана Булкіни приїхали з Чернігова, щоб представити свою продукцію і розповісти про співпрацю з об’єднанням фермерів господарства «Сонячна земля», які вирощують зернові, бобові, картоплю, не використовуючи хімічних добрив та засобів захисту рослин, а також з пасічниками. Вони  виставили чаї, за свої- ми рецептами, продукти бджільництва.
З’ясовується, і солодощі можуть бути корисними. Екомагазин у Сумах представив вироби без термообробки, без цукру. Девіз нашого магазину: «Дітям тут можна усе», розповідає представник Аліна Чилябіна. Живу халву з  пророщеного насіння, батончики із сухофруктів і горіхів, живий шоколад ручної роботи, кунжутно-бананові козинаки та інші смаколики прийшлися  до смаку всім, хто їх скуштував. «Альтернатива є завжди, головне — дбати про себе, про своє, здоров’я і знаходити для себе час», — переконана Аліна Чилябіна.
А ще — об’єднувати свої зусилля, знаходити однодумців і спільно боротися за те, щоб наш світ був здоровим.