На превеликий жаль, фінансування галузі охорони здоров’я вже не один рік залишається серйозною проблемою. Державних субвенцій ледь вистачає на заробітну плату медпрацівникам. Здавалося б, у такій ситуації і мови не може бути про розвиток медицини, яка опинилася у трясовині скрути. Проте приклад Волочиської районної лікарні засвідчує, що навіть за таких складних обставин можна багато досягнути.

Пригадую, яким було захоплення усіх присутніх, коли вперше оглядали повністю оновлене хірургічне відділення. Важко було й передбачити, що у стінах районної лікарні усі палати для пацієнтів набудуть європейського зразка: з окремим санвузлом, душовою кабіною, новим умеблюванням, побутовою технікою. Так само повністю змінилися просторий коридор і хол, жодним штрихом не нагадуючи вже про стандарти гнітючих лікарняних приміщень. А перед тим  практично заново збудували операційний блок. Таким чином два поверхи – четвертий і третій –  стали місцем комфортного  лікування хворих і роботи спеціалістів. Такі ж переміни відбулися і в терапевтичному відділенні.
Головний лікар Волочиською районної лікарні, депутат обласної ради Віктор Чубар охоче ділиться секретами такого успіху:
— Навряд чи вдалося б реалізувати стільки задумів, запровадити чимало  новацій, якби не було команди однодумців,  небайдужих людей, котрі свої сили, можливості спрямовують на розвиток Волочиської лікарні, — каже Віктор Миколайович. — Без сумніву, хірургічне відділення нині — одне з найкращих в області. І саме тут, до речі, першими серед райлікарень ми змогли запровадити операції по заміні кульшових суглобів. Співпраця з В’ячеславом Богуслаєвим, народним депутатом, генеральним директором відомого в Україні підприємства «Мотор-Січ», де якраз налагодили виробництво вітчизняних кульшових суглобів, і дала можливість надавати цю допомогу пацієнтам. Впродовж минулого року виконали 35 таких операцій. І вже зовсім скоро проводитимемо ендопротезування кульшових суглобів на безцементній основі, що розкриє можливості повноцінного руху для пацієнтів більш молодого віку.
Питання поліпшення матеріально-технічної бази та оснащення лікувального закладу вже давно у центрі уваги ще одного народного депутата, уродженця Волочиського району – Сергія Лабазюка. Це завдяки Сергію Петровичу в лікарні  з’явилася  нова операційна лампа, бронхоскоп, операційні столи, додаткові ліжка та матраци, обладнання для офтальмологічного та гінекологічного відділень, інше табельне оснащення. Попри те, кожне з відділень отримало фінансову допомогу нардепа на ремонт. Лише у минулому році, до прикладу,  благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч» спрямував 350 тисяч гривень на ремонтні роботи у терапевтичному  відділенні.
А нещодавно нам пощастило стати свідками зародження нового проекту. Президент благодійного фонду «Ми поруч» Віолетта Лабазюк разом з головним лікарем Віктором Чубарем, головою райдержадміністрації Володимиром Сергійчуком, завідувачем пологового відділення Олегом Бойчуком обговорювали питання ремонту в пологовому відділенні. Минулого року тут з’явилося на світ 370 малюків. Але якщо умови перебування жінок і немовлят поліпшаться, увага до нього зросте, переконаний  Віктор Чубар.    Віолетта Лабазюк особисто поспілкувалася з пацієнтами, персоналом відділення і пересвідчилася, що капітальний ремонт пологового – вимога часу.
    –  Тривалий час благодійний фонд «Ми поруч» співпрацює з районною лікарнею. Спільно ми докладаємо усіх зусиль, щоб забезпечити потреби і хворих, і медпрацівників, – каже Віолетта Олександрівна. Все, що створимо сьогодні, залишиться і служитиме нашим людям  довгі роки. Наш фонд візьме найактивнішу участь в оновленні пологового відділення і, сподіваюся, до Дня медичного працівника у червні зможемо представити роботу завершеною. Дітки, їхні мами і справді мають перебувати в найкращих умовах. І  ці умови для них ми створимо. На ремонт цього відділення плануємо виділити кошти в межах 300 тисяч гривень, –  підсумовує Віолетта Лабазюк.
 –  Маючи потужну матеріально-технічну базу, висококваліфікованих спеціалістів, Волочиська районна залишається закладом інтенсивного лікування  після реформування галузі охорони здоров’я,  – розповідає голова Волочиської райдержадміністрації Володимир Сергійчук.    Володимир Миколайович додає, що за кошти районного бюджету, об’єднаних територіальних громад планується провести утеплення дитячого, інфекційного відділень, а нині триває утеплення хірургічного та приймального  –  за кошти фонду регіонального розвитку.  
    –  Наполегливо будемо працювати над реалізацією інших планів, щоб  допомогти своїй лікарні, і щоб  вона відповідала найвищим вимогам, – наголошує Володимир Сергійчук.
Відчуваючи таку надійну підтримку з боку  місцевої влади, благодійників, головний лікар, звісно,  вибудовує все нові амбітні плани щодо розвитку медичного закладу:
    –  Жодного разу наші партнери не підвели. А благодійний фонд «Ми поруч» і справді завжди опинявся поруч у найважливіші моменти. Їм моя щира подяка, –  каже Віктор Чубар. –   Переконаний, що пацієнти також обов’язково оцінять старання, турботу цих доброзичливих і милосердних людей.