В Україні з 1 квітня почала діяти програма відшкодування вартості ліків проти серцево-судинних хвороб, діабету ІІ типу, бронхіальної астми.

Міністерство охорони здоров’я, треба віддати йому належне, дуже широко інформує населення про правила проекту, про те, які ліки й де можна отримати, що повинен робити хворий.
Отож, нагадаємо нашим читачам, що людина, яка страждає на одну з вищезазначених хвороб, насамперед повинна піти до свого сімейного лікаря — за рецептом. Це найперша і найголовніша дія. Без рецепта жодна аптека не відпустить вам ліки. Лікар виписує вам рецепт на лікарський засіб, у якому вказує МНН (міжнародну непатентовану назву — діючу речовину). Уже з рецептом пацієнт повинен піти до аптеки, яка бере участь у програмі відшкодування (на дверях аптеки повина бути відповідна позначка —  див. фото), й отримує препарат з вказаною діючою речовиною. Або абсолютно безоплатно, або з невеликою доплатою.

В аптеці пацієнту можуть запропонувати кілька торгових марок (ТМ), які містять вказану діючу речовину. І він має право вибору. Якщо, приміром, пацієнт обирає засіб з найменшою вартістю (умовно назвемо його ТМ2), тоді він отримує його безплатно. А є ще препарат, приміром, ТМ3, але він дорожчий. Тому за нього просто необхідно доплатити різницю між ціною ТМ2 та ТМ3. Але, зауважте, у нас ще є ТМ1, препарат, який не підпадає під програму «Доступні ліки», тому що його ціна за добову дозу перевищує максимально дозволену Реєстром граничних гуртово-відпускних цін. Якщо пацієнт хоче придбати саме цей препарат, то держава у цьому випадку не відшкодовує нічого.
На Хмельниччині програма почала діяти 5 квітня. Саме цього дня аптеки уже обслуговували пацієнтів з рецептами від лікарів. Хмельницька міська комунальна аптека «Віола» — одна з аптек, у яких можна отримати препарати за програмою «Доступні ліки». За словами завідуючої аптекою Ольги Кадуцької, вони уклали договори з центрами первинно-санітарної медичної допомоги № 1 та № 2 міста. Ольга Ігорівна запевняє, що програма відшкодування вартості ліків хороша і працюватиме ефективно. Просто потрібен час, аби усі чітко засвоїли свої обов’язки. І пацієнти повинні приходити в аптеку обов’язково з рецептами. Провізор запропонує людині спочатку найдоступніший за ціною препарат з указаною діючою речовиною, який не потребує доплати. Якщо пацієнт погоджується, то бере його. Якщо пацієнт хоче вибрати щось інше, можливо, дорожче, то мусить доплатити різницю в ціні.
Приміром, добре відомий усім гіпертонікам еналапріл. Лікар у рецепті вказує діючу речовину (міжнародну непатентовану назву), яка так і звучить — еналапріл. Але є різні торгові марки препаратів з вказаною діючою речовиною, тому пацієнт може вибирати, який саме йому доступний, чи може він, приміром, доплачувати певну суму.
Аналогічно все із придбанням доступних ліків і проти діабету ІІ типу, і бронхіальної астми.
На реалізацію програми «Доступні ліки» у Хмельницькій області з держбюджету виділено 17 мільйонів гривень.
Насамкінець ще раз нагадуємо усім: спочатку потрібно іти до лікаря за рецептом. Лише потім — до аптеки.
Попри все, бажаємо вам міцного здоров’я!