Україні загрожує епідемія кору. Випадки захворювання зареєстровані вже в Івано-Франківській, Вінницькій, Закарпатській, Чернівецькій, Одеській областях.  Усі, хто захворів,   не були щеплені.

Слід зазначити, що в сусідній Румунії на цю  інфекційну хворобу занедужало понад дві тисячі осіб. Відомо про 14 смертельних випадків. У зоні особливого ризику прикордонні області.
Як повідомила головний спеціаліст управління за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби України у Хмельницькій області Олена Козар, не минула  хвороба  й Хмельниччину. Так, кір зареєстровано у Теофіполі в  студента, який навчається в Івано-Франківському коледжі культури і спорту, а від нього захворіли родичі – рідний брат та його дружина.
Олена Володимирівна пояснює, що кір – це гостре інфекційне захворювання, яке викликає вірус кору і передається повітряно-крапельним шляхом. Вірус має високий рівень контагіозності. Це означає, що людина, яка не має імунітету проти кору, при контакті з вірусом підхоплює цю інфекцію, тому він дуже швидко розповсюджується. Не варто вважати, що кором хворіють лише діти, –  інфекцію можуть підхопити й дорослі, але у них вона проходить у важчій формі.
Кір дуже небезпечний своїми ускладненнями. Це енцефаліти, пневмонія, бронхіти, отити.
При виникненні перших симптомів захворювання, а саме – високої температури, кон’юнктивіту, частого сухого кашлю, явищ інтоксикації, появи поетапного плямисто-попульозного висипу (на голові, шиї, тулубі, руках, ногах) потрібно негайно звертатися за медичною допомогою. Це дасть змогу запобігти ускладненням та поширенню хвороби.
Фахівці нагадують, що єдиним надійним захистом від захворювання є профілактичні щеплення, які проводяться відповідно до Національного календаря в рік та шість років безплатно. Крім того, необхідно вакцинувати осіб, які були в контакті з хворим — для їхнього захисту.