20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

Рак молочної залози є одним з найбільш серйозних захворювань у жінок не тільки через високу частоту і складність хвороба посідає нині перше місце в структурі онкологічних захворювань у жінок у світі і є основною причиною їх смертності.
Однією з причин “занедбаності” раку молочної залози у жінок є необізнаність: чому виникає хвороба, якими є ранні ознаки і симптоми раку молочної залози, якою має бути профілактика?
Кожна жінка повинна займатися самообстеженням, консультацію про правильність проведення якої можна отримати в мамолога онкодиспансеру або онколога поліклініки.
Назвемо деякі фактори ризику раку молочної залози: онкологічні захворювання в сімейному анамнезі;  пізні пологи (після 30 років);  рання (до 12 років) менархе або пізня менопауза (після 55-60 років);  тривала гормонотерапія;  ожиріння; вживання алкоголю, куріння; малорухливий спосіб життя;  нераціональне харчування.
Особливо варто звернути увагу на “сімейний” рак молочної залози. Серед жінок, родичі яких хворіли на рак молочної залози, ризик захворіти на рак збільшується в 2-3 рази в порівнянні з жінками, які не мають такої спадковості. Ризик збільшується в 8 разів при наявності раку в  рідної сестри.
Проте таких  жінок не повинна лякати вищезгадана інформація, просто вони повинні самообстежуватися, уникати шкідливих звичок і частіше обстежуватися у фахівця-онколога.
Знання про рак молочної залози, фактори ризику, самообстеження, відвідування хоча б  раз на рік онколога дасть можливість уникнути  захворювання, або своєчасно діагностувати його і лікувати.