Минулої суботи на військовому кладовищі біля пам’ятного знака невинно репресованих відбувся мітинг-реквієм, приурочений початку Великого терору.
Саме 5 серпня 1937-ого сталінські енкаведисти розпочали секретну операцію по винищенню так званих «антирадянських елементів».

Єжовський оперативний наказ передбачав, що всі репресовані діляться на категорії: перша — «найбільш ворожа» засуджується негайно до розстрілу, друга — «менш активні» мають бути, за вироком «трійки», відправлені у виправно-трудові табори на 8-10 років. Каральну операцію сталінський режим планував завершити за чотири місяці, насправді вона тривала
15 місяців.
— Під цей нещадний молох потрапляли насамперед грамотні, свідомі, активні люди, — сказав на відкритті мітингу Кузьма Матвіюк, голова обласного Товариства політв’язнів і репресованих. — Наше завдання — не лише вшанувати страчених, але й не допустити подібного більше ніколи.
За словами Кузьми Івановича, причиною слабкості українців завжди були сидіння  у своїх хатах,  м’якотілість і довірливість. Як писав Василь Стус у радянські часи, ми ще досі летимо на чужому крилі. А не на рідному, українському. Мусимо дбати про відновлення історичної пам’яті. Це означає знати правду про Великий терор.    
Священики двох конфесій відправили молебень за невинно розстріляних у 1937-1938 роках. На мітингу-реквієм виступили заступник голови Хмельницької міської ради Галина Мельник, письменники Богдан Теленько і Петро Маліш,  голова міської організації об’єднання ветеранів Віктор Кліщ, свідки трагічних подій Анатолій Білик і Лідія Білаш, донька розстріляного батька Михайла Яровика. Учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знака і заспівали Гімн України.