Кажуть, щоб виросла справжня перлина, потрібно не менше трьох десятків літ. Саме тому тридцятиліття називають перлинним ювілеєм. Коли так, то постійний представник Росії в Радбезі ООН Віталій Чуркін минулого тижня відзначив саме таку річницю свого служіння Брехні. І як тридцять літ тому, це знову сталось в Америці, і знову — з приводу збитого літака. Та коли 30 років тому йому — секретарю радянського посольства в США — доводилось брехати з приводу збитого Совітами південнокорейського «Боїнга», то тепер довелось позичати очі в Сірка і брехати з приводу літака «Малайзійських авіаліній», збитого екіпажем російського «Бука» в небі над Торезом, унаслідок чого загинуло 297 пасажирів, вісім десятків з яких — діти. Завдяки «перлинному» Чуркіну, Рада безпеки ООН у середу не змогла ухвалити проект резолюції зі створення міжнародного трибуналу для розслідування збитого «Боїнга». 11 членів засідання проголосували «за», 3 — утрималися (Китай, Ангола, Венесуела). Росія, яка є постійним членом РБ ООН, висловилася проти.

 

Що значить демарш Росії, вчинений її постійним представником в Радбезі, про це — пізніше. Зауважу лише, що на противагу «гасподіну» Чуркіну, жителі Росії в переважній більшості виступають за створення міжнародного трибуналу з рослідування загибелі малайзійського «Боїнга». Позаяк упевнені, що його збили …українські військові. На такі результати наштовхує опитування, проведене російською службою Левада-центр. Так на запитання,  хто несе відповідальність за загибель людей, які летіли на збитому літаку, 44% відповіли, що це українські військові, 41% — що керівництво України, 17% — що це США, 3% — що це бойовики формування «ДНР», 2% — що це Росія. Здавалося б, при такій майже стовідсотковій упевненості росіян у тому, що малайзійський «Боїнг» збили «укропи», тим дивнішим виглядає рішення офіційного Кремля блокувати ідею створення міжнародного трибуналу. З тієї простої причини, що на противагу зомбованому телебаченням російському обивателю, господарі Кремля добре відають, хто дав наказ на «Пуск!» екіпажу «Бука»!
— На злодієві шапка горить! — так більшість світових політиків сприйняли вказівку Путіна своєму представнику в Радбезі ООН ветувати створення міжнародного трибуналу.
Так, британський прем’єр напряму звинуватив Росію у перешкоджанні правосуддю і закликав до пошуку альтернативних варіантів трибуналу в справі збитого малайзійського літака.
— Ми не можемо дозволити, щоб якась країна стояла на шляху справедливості, — сказав Кемерон. — Якщо ми не можемо заснувати трибунал через Раду Безпеки ООН, ми повинні розглянути інші шляхи, — додав він.
Немов у відповідь Кемерону перший віце-спікер українського парламенту Андрій Парубій заявив в ефірі «5 каналу», що питання створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» буде перенесене на Генасамблею ООН.
— Поза сумнівом, що це питання буде розглянуто Генасамблеєю ООН, де рішення прийматиметься 2/3 голосів. І у мене майже немає сумнівів, що це рішення буде ухвалене на Генасамблеї, — сказав Парубій.
У мене теж немає сумніву в цьому. З тієї простої причини, що демократичний світ, на відміну від України, живе за тими принципами, які декларує. Бо це у нас прокурор однією рукою може саджати сироту за крадіжку велосипеда, а іншою — брати мільйонні хабарі. Це у нас високопосадовці можуть просити світ запровадити більш жорсткі економічні санкції проти Росії і водночас вести власний бізнес на території Російської Федерації. Це ми можемо просити міжнародні банки повернути гроші, вкрадені Януковичем і його оточенням, і в цей час платити мільйони гривень фірмам, заснованих «янучарами» — Курченком, Клименком, Богатирьовою. Минулого тижня стало відомо, що Генеральна прокуратура відмовляється розслідувати справу про переплату (читай — крадіжку) 500(!) мільйонів гривень на поставках вагонів метро компанією близького соратника Януковича — Юрія Іванющенка. Про це заявили активісти «Центру протидії корупції».
«Із самого початку справу хотіли зам’яти: то кваліфікацію не ту дадуть, мовляв, справа не суттєва, і хай розслідують інші, а тепер взагалі перекинули на міліцію метрополітену, яка ловить кишенькових злодіїв, — зазначила член правління ЦПК Олександра Устінова. — Небажання Генеральної прокуратури розслідувати справу Іванющенка та вкрадених 500 мільйонів, говорить лише про те, що її хочуть непомітно закрити», — додала вона.
Про які принципи говорити, коли не далі, як 27 липня в інтерв’ю ЛігаБізнесінформу голова Донецької ОДА Павло Жебрівський заявив: «Син екс-президента Віктора Януковича — Олександр — продовжує вести бізнес на Донбасі. Причому не на окупованій, а на українській її території». Тож чи дивно, що бачачи таку «принциповість» можновладців, наші землячки теж «товчуть», як можуть, копійку на війні: одні оптику до літаків поїздом Хмельницький — Москва пробують доправити до Білокам’яної, інші взагалі — військову техніку «рашистів», підбиту в Донецьку, ремонтують. Так, згідно з офіційним повідомленням: «Співробітники СБУ припинили у Хмельницькому діяльність посадових осіб, які надавали послуги військового призначення російським замовникам». Іншими словами, фахівці одного з наших підприємств «виїжджали у відрядження до РФ, де обслуговували та ремонтували військові прилади, які використовуються в танковій системі керування вогнем». Не мало і не багато! Ну що ж ми за народ такий?! Стаємо на коліна перед загиблими в АТО, гукаємо, проводжаючи їх в останню путь: «Герої не вмирають!» і тихцем, потай, ремонтуємо зброю, з якої «рашисти» потім убивають наших же солдатів!
 До речі, про солдатів. Минулого тижня ЗМІ повідомили про «ноу-хау», запроваджене на Закарпатті: трьох контрабандистів, котрі намагалися переправити в Угорщину дев’ять ящиків сигарет, відправили у військкомат — для мобілізації. Гадається, що така чи подібна доля чекає й поліських «янтарників», котрі затіяли «бунт» у рідній моїй Дубровиці на Рівненщині. А там, дивись, мобілізаційна хвиля дійде до наркоторговців чи й узагалі — до зеків, як у «ДНР-ЛНР». Або до війська будуть призивати вже полеглих героїв АТО, як трапилось у Кам’янці-Подільському, коли матері полеглого у квітні й нагородженого посмертно орденом «За мужність» Руслана Коношенка принесли повістку з вимогою, щоб її син…з’явився у військкомат — для мобілізації. Тому згоден із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, який заявив у четвер: «Армію потрібно негайно реформувати і перевести на професійну контрактну основу. У такого підходу є майбутнє, у вилову призовників на вулицях і в трамваях — ні».
Що ж — Боже помагай! Боюсь лише, щоб реформування армії не закінчилося тим, чим закінчуються усі реформи в Україні, внаслідок чого не матимемо ні грошей, ні армії!