Полковник Сергій Присяжнюк, обласний військовий комісар, вже  двічі  виконував службові обов’язки в зоні АТО. Тож перше наше запитання  — про результати чергового призову мобілізованих. Як він — колишній командир полку — оцінює чергову  хвилю мобілізації?

 

— Хмельниччина  посідає друге  місце в Україні  після Вінницької області аа кількістю мобілізованих в зону АТО. Наше  завдання — призвати 2000 осіб, котрі  зобов’язані виконати свій  конституційний обов’язок.  Виконувати завдання  Президента, керівництва  області  дедалі важче.  Чоловіки, які підлягають мобілізації, всіляко  ухиляються від неї. Катастрофічне становище  в діяльності медкомісій. Трапляються  навіть  курйозні ситуації, коли  в одному  з районів  зі 100 новобранців  не відібрали жодного. Зрозуміло, тут без  фальсифікації  не обійшлося.  До речі, блокують  виконання плану  аж у  40 сільських  радах, де — жодного мобілізованого! Не сприяють нам і окремі   керівники підприємств та установ. Вони  всіляко  укривають своїх підлеглих. Ми — за якісний призов і робимо все можливе, щоб  мобілізували всього 30 відсотків з підприємств, установ усіх форм  власності. Прикро, що під час  останньої мобілізації одній і тій же особі відправляють по десять  повісток. Допускаються прикрі помилки в районних військових комісаріатах. Причина?  При сільрадах ліквідовано посади  працівників військового обліку  на місцях. Така прикра помилка  сталася у Кам’янець-Подільському  районі — принесли матері повістку  для  сина, котрого вона вже поховала. За такий промах  понесли  дисциплінарне покарання, вибачилися перед батьками небіжчика.  До речі, в Кам’янець-Подільському, Старокостянтинівському, Дунаєвецькому, Деражнянському  районах мобілізація  проходить  на низькому рівні.
— Хто з мобілізованих може  бути  за взірець?
— Відомий  в обласному центрі  екс-секретар Хмельницької міськради, керівник обласної організації ВО «Батьківщина» Валерій Лєсков. Полковник, у минулому  командир окремого дивізіону, начальник  артилерії полку, інтернаціоналіст у досить поважному віці. Нині  на передовій. До речі, ми призвали 101 офіцера запасу, майже  дві  тисячі  новобранців. Щоправда, проводити  мобілізацію стає дедалі  важче:  чоловіки  переховуються в лісах, на горищах. Працівників військових комісаріатів  не впускають  до помешкань, а тому  змушені  вручати повістки в барах, на робочому місці.
Щоденно проводжу селекторні координаційні наради з військкомами, спілкуємося з головами райдержадміністрацій, з працівниками  правоохоронних органів. Дуже їм вдячні за співпрацю.
— А як  піклуються про демобілізованих?
— Військовозобов’язані мають надійний соцзахист. Статус  учасника бойових дій з відповідними пільгами одержали 1432 особи. Комісією соціального захисту розглядається ще 1136 заяв  «атовців». Не залишаємо наодинці з горем  сім’ї загиблих. На жаль, 115 мобілізованих з Хмельниччини загинули, захищаючи  Батьківщину. Батькам, дітям, вдовам — членам сім’ї відповідної вікової категорії призначаються пенсії  за втрату  годувальника, а також пільги на комунальні послуги.  Таку матеріальну підтримку   надаємо негайно.
17 серпня закінчується  шоста хвиля мобілізації. Сподіваємось, що вона буде останньою, а наші  земляки, котрі хоробро воюють на Донеччині та Луганщині, з перемогою  повернуться  на рідне Поділля, до близьких.