Минулого четверга на Хмельниччині з робочим візитом перебував Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Разом з ним прибули віце-прем’єр-міністр Валерій Вощевський та інші очільники урядового ешелону: Міністерства внутрішніх справ — Арсен Аваков, Мін’юсту — Павло Петренко, Мінінфраструктури — Андрій Пивоварський, Мінсоцполітики — Павло Розенко, перший заступник керівника Мінфіну Роман Качур та інші високопосадовці. До участі у роботі виїзної наради запросили керівників п’яти сусідніх областей західного регіону — Вінницької, Житомирської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької.

Майбутнє без бюрократії
Одним із перших об’єктів, які відвідав глава уряду, стала Хмельницька філія державного підприємства «Національні інформаційні системи», яка розпочала свою діяльність минулого місяця. Зараз тут службовці проходять навчання із роботи з системами єдиних та державних реєстрів та іншими електронними базами даних. Надалі ці ази осягатимуть сотні представників центрів безоплатної правової допомоги, відділів виконавчої служби, судів, прокуратури, фіскальної служби тощо. Ознайомившись із цим непростим, але вкрай необхідним процесом, Арсеній Яценюк залишився задоволеним:
— Навчання нотаріусів, їхніх помічників, тих, хто працює в органах місцевого самоврядування, є найважливішим, щоб у подальшому в кожному селі був представник, готовий надати людині без жодних митарств, у максимально короткі строки будь-яку довідку чи документ, — зазначив Прем’єр-міністр.
Він також додав, що на здійснення таких кроків децентралізації Хмельниччина отримає додатково до бюджету 70 мільйонів гривень, а її позитивний досвід першопрохідця порадив переймати іншим областям.
Сім складових успіху
Перед тим, як провести робочу нараду, Арсеній Яценюк відвідав департамент праці та соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації, де спілкувався з його відвідувачами. Як наслідок, визнав недостатньою роз’яснювальну роботу працівників відомства серед населення, проте, щодо надання субсидій як таких, відзначив суттєвий прогрес. Наголошував для усіх: 25 мільярдів гривень, закладених у державному бюджеті для компенсації з тарифів, є достатньою сумою для того, аби кожен з українців мав можливість відчути себе соціально захищеним. У числі інших ключових завдань, що потребують нагального виконання, — підвищення розміру мінімальної заробітної плати. За словами глави уряду, попри те, що Україна втратила 20 відсотків економіки через агресію Російської Федерації, попередні вимоги щодо наповнення держказни реалізовуються на належному рівні, а її дохідна частина зросла на 37 відсотків. Завдяки цьому, своєчасно виплачуються пенсії, здійснюються інші видатки, передбачені так званими захищеними статтями. Водночас на місцях разом із децентрацізацією повноважень мають провести повну інвентаризацію земель, звернути максимум уваги на плату за користування ними, збільшення надходжень від ПДВ та акцизного збору.
Безліч важливих питань обговорювалося далі на нараді: підготовка об’єктів житлового фонду, соціальної сфери та житлово-комунального господарства в осінньо-зимовий період, виконання місцевих бюджетів та можливості залучати додаткові ресурси, добровільні об’єднання громадян тощо. Особисто Арсеній Яценюк, прощаючись із господарями та учасниками наради, назвав керівникам органів місцевої влади сім фундаментальних напрямків у їхній роботі. Це — виплата субсидій та належні роз’яснення щодо них, максимальна підготовка ЖКГ та доріг до зими, ефективна децентралізація, наповнення місцевих бюджетів, своєчасне освоєння капіталовкладень, запровадження національної поліції та забезпечення проведення прозорих виборів.