Імовірніше за все, ніколи. Тому що в неї зникли інстинкт самозбереження і совість. Останнім часом ми були свідками багатьох резонансних скандалів у владі. Згадаймо хоча б перестрілку в Мукачевому. А до того ніхто у владних кабінетах не відав, що там коїлося протягом багатьох років? Усім відомо, що в райцентрі була велика годівниця при Кучмі. Найбільше вона розквітла при Януковичі. Нічого не міняється і при Порошенкові. Виходить, що якби не “Правий сектор”, ми й не догадувалися б, який цигарковий дерибан там відбувається. І хтось несе покарання за цей “беспредєл”? Ніхто. Навпаки начальника міліції Мукачевого перевели в Київ на вищу посаду. Це заохочення, а не кара.

Нещодавно у пресі повідомили, що волонтери з «Чорного тюльпана» припиняють роботу з пошуку тіл загиблих українських бійців на окупованих сепаратистами територіях. Загалом їм вдалося повернути рідним понад півтисячі загиблих. Припиняють, бо немає коштів. А де ж вони? Де ті мільярди, які були передбачені у державній казні? Чому ніхто не несе відповідальності за їх розбазарювання? Чи буде покараний хтось із міністерства Авакова, яке на армійських рюкзаках заробило 14 мільйонів гривень? Ми навіть не обурюємося, коли чуємо, що в Генпрокуратурі знайшли в кабінеті 75 діамантів, мільйон доларів. У Київській обласній прокуратурі — теж саме. Це органи, які зобов’язані ловити злочинців, злодіїв, а вони самі є злочинцями. Можливо, нам потрібно створити «окрепчину», як колись при Іванові Грозному, яка б понишпорила у владних кабінетах та вдома у чинуш? Тоді не довелося б просити по світу мільярди доларів, які невідомо де зникають. Вистачило б і на розбудову економіки, на комунальні послуги, зарплати, пенсії. Було би чим лікувати поранених бійців.
Мені доводилося розмовляти з багатьма депутатами і на Майдані, і біля ВР — з Пинзеником, Парубієм, Луценком, Соболевим і багатьма іншими. Чому Верховна Рада не зробить політичної заяви до країн, де на рахунках у банках лежать мільярди доларів, украдених в українського народу? Відповіді були розмитими. І бере мене великий сумнів, що колись ці кошти будуть повернуті, як і майно та маєтки, побудовані тут, у нашій країні. Щоб відволікти нашу увагу від резонансних справ, нам нав’язують іншу тему: зміни до Конституції. Віддамо владу і кошти, хай ними розпоряджаються на місцях. Але чи так це? Більше половини районів, селищ сьогодні дотовані на 90 відсотків. Де, до прикладу, Нова Ушиця братиме кошти?
Не треба міняти Конституцію. Її треба оберігати і жити за нею. Бо немає в ній статті, де би йшлося, що влада належить олігархам. Зате 5 стаття чітко говорить: «Влада в країні «Україна» належить народові». Але тут потрібно уточнити — влада належить народові лише один день. У день виборів.
Зміни, які сьогодні ініціює Порошенко, не повернуть владу народові. Так як і Закон «Про вибори до місцевих рад» не дасть влади громаді. Ніяких відкритих списків. Це профанація! Узурпація партій, партійних босів. Мажоритарка — підкуп виборців багатіями. Я чотири рази обирався до обласної ради по мажоритарному округу і нікому не платив. Так, було багато таких, що проходили за гроші. А сьогодні будуть платити всі, хто хоче бути депутатом, або партії за них. Це — не відкритість голосувань. Цей закон закабалює депутатів сьогоднішніми парламентськими партіями, яким я особисто не довіряю.
Мене переповнювала гордість за наш народ на Майдані, а сьогодні соромно за владу, за нас. У мене й досі звучить голос мами, яка йшла за труною сина на Майдані: «За що ти, мій синочку, віддав своє молоде життя? На кого ти залишив мене саму?..»