Українські олігархи й амбіційні політики різного толку задля власних інтересів, збагачення наплодили в державі стільки партій, що хоч греблю ними гати. І всі  вони, від великої до малої, напередодні виборів обіцяють людям рай земний і манну небесну. Колишня Партія регіонів  підкупом, махінаціями взяла владу в свої руки. Віктор Янукович і його посіпаки правили довго,  створивши собі справді рай земний. Однак народний гнів, який  виплеснувся на Євромайдані, змів їх з політичної сцени.

    А минулого тижня  ми дізналися про таємне джерело фінансування партії  регіоналів, так звану «чорну касу». Її передав у Національне бюро розслідування  колишній перший заступник голови СБУ  генерал Віктор Трепак. У «амбарній книзі», як охрестили знахідку дотепні журналісти, — 841 сторінка. Там розписано скільки і кому з політиків, високопосадовців, суддів, членів Центральної виборчої  та виборчих комісій дали грошей. Кажуть, що йдеться про суму майже два мільярди доларів.
      Дехто з фігурантів  цієї брудної історії відхрещується, що брав гонорари за незаконні послуги, що це наклеп і звичайнісінький піар, спроба відвернути увагу суспільства від справжніх проблем. Зараз  записи прискіпливо вивчають. «У сукупності з іншими доказами дані документи можуть мати доказове значення», — стверджує керівник НАБУ Артем Ситник.  Тобто, хтось може потрапити за грати, а хтось розпрощатися з політичною кар’єрою. Поживемо – побачимо.
     Дивно інше: «чорну бухгалтерію» передали лише через два роки. Значить, це комусь вигідно саме зараз, у розпал скандалу про офшорні зони, в яких засвітилося  кількасот українців, у тому числі й наш гарант Конституції.
     Покладімо руку на серце, подібні каси існували й існують у більшості українських партій. За які кошти організовувалася масова пропагандистська кампанія напередодні волевиявлення народу, роздавалися конверти з грішми або продпайки виборцям? Звичайно, крім офіційних витрат були й приховані. І якщо влада думає, що українці  темні, не здогадуються про бандитські оборудки з коштами платників податків, то вона глибоко помиляється. Це вже раз показала Революція гідності.
    Переконаний, урок з потаємної партійної каси регіоналів політики зроблять, бо  інстинкт самозбереження, боротьба з корупцією, що все більше розгортається в країні, підказують їм, що треба зав’язувати з незаконними оборудками. Тим більше, що прийнято закон про фінансування партій з бюджету.
    Повертаючись до теми боротьби з корупцією, спершу зазначимо, що за останні п’ятнадцять років з допомогою прокуратури, міліції, судів,  у державі робилося все, аби унеможливити переслідування високопосадовців, чиновників різних мастей за корупційні дії. Тому ота крадійська зараза через безкарність, можливість відкупитися, пустила міцне коріння. Про це свідчить ще одна   історія, що сталася днями. На  великому хабарі погорів заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Микола Романчук, який пообіцяв за мзду посприяти бізнесменові у видобутку корисних копалин. Хапуга, як виявилося, справжній багач. Якщо вірити повідомленням у соцмережах, він  має чотири будинки в престижному мікрорайоні Миколаєва, що з’єднані …тунелем. У посадовця вилучили 300 тисяч доларів, велику кількість ювелірних виробів, антикваріату.
    Чи відповість слуга народу перед законом  сповна,  покаже суд. Заради справедливості скажемо, що  українські суди, яким зараз не довіряє 81 відсоток населення, потроху очищаються від скверни. Ще одним кроком на цьому вкрай потрібному шляху стало прийняття  наприкінці минулого тижня нової редакції закону  про судоустрій і статус суддів, який покликаний забезпечити незалежність судової влади, зокрема шляхом деполітизації. Верховна Рада також ухвалила зміни до Конституції в частині правосуддя. Європейські інституції, світова спільнота схвально зустріли рішення народних депутатів.
    Парламент минулого тижня не тільки цим  підняв свій імідж. Він звільнив  від оподаткування пенсії працюючих і непрацюючих пенсіонерів, за винятком пенсій, що перевищують 10740 гривень. Отже, очолювана Юлією Тимошенко партія «Батьківщина» та інші прогресивні сили, які два роки наполегливо боролися за відновлення справедливості, добилися її, чим укотре довели, що слів і обіцянок на вітер не кидають.
    Верховна Рада тимчасово, до 31 грудня 2018 року, знизила в багато разів ставки акцизного збору на вживані авто. Тепер пристойний імпортний легковик, за винятком машин російських окупантів, на яких цей закон не поширюються, подешевшає на дві і більше тисяч євро. Таке рішення має велике значення: покупці не обманюватимуть державу, як раніше, розбираючи автомобілі на запчастини перед перетином кордону ; смертність на наших дорогах  різко зменшиться, бо люди пересядуть на надійні автомобілі з подушками безпеки.
   Чим ще був примітний тиждень? Як повідомили органи статистики, видобуток природного газу в Україні в січні-квітні збільшився на 2,3 відсотка і становив 6,7  мільярда кубометрів. На переконання віце-прем’єра Павла Розенка, наша держава, вкладаючи достатньо коштів у галузь, позбавиться газової залежності від Росії через два-три роки. Взагалі, варто зазначити, що дно економічної кризи в Україні вже позаду. Цього року зростання показують добувна індустрія, текстильна та фармацевтична промисловість, виросла частка виробництва продуктів харчування.
    Ще одна приємна новина – Україна уклала контракт на поставки вітчизняних літаків до Саудівської Аравії. Також плануються їх поставки до Азербайджану. Про це сказав Петро Порошенко під час відвідин державного підприємства «Антонов», що святкує своє 70-річчя.
    На жаль, швидкому поступу держави заважає війна на Донбасі. Сепаратисти з допомогою російських військових підрозділів щодня обстрілюють наших бійців. Кров продовжує литися. Хоча зажевріла надія. Незабаром у зоні зіткнення запрацює поліцейська місія ОБСЄ.  Стало відомо з джерел, близьких до керівництва Росії, що під тиском санкцій провідних держав світу агресор виведе свої війська з Донбасу вже наприкінці нинішнього літа  або на початку осені.
    Нехай же ці прогнози збудуться і мир знову повернеться в український дім!.