Кілька гучних, резонансних випадків склали подієву палітру в Україні минулого тижня. Насамперед — це перша перемога  у справі  начальника штабу “Айдар” Валентина Лихоліта. Багато хто вважає, що саме тріумф добровольця може стати прецендентом у кримінальних звинуваченнях щодо учасників війни на Сході України. Так ось, найбільше викликає подив і, відверто кажучи, обурення українського суспільства те, що катавасія розгорілася після того, як “потерпілі” екс-регіонали: Валентин Казаков, мер Сіверськодонецька, його заступники та інші поборники сепаратизму, кинули до суду депешу на... бандитські дії Валентина Лихоліта  та його бойового побратима Ігоря Радченка. Нагадаємо, що свого часу Валентин Казаков хлібом і сіллю зустрічав прихильників і представників “великой и неделимой”, усіляко сприяючи їм. Приміром, здавав бойовикам ДНР оргтехніку та кабінети в будівлі виконкому Сіверськодонецької міськради. Мер звинуватив українських військових і  в обстрілі міста. До речі, свого часу він був заарештований батальйоном “Айдар” після звільнення міста від сепаратистів і, звісна річ, у нього виріс зуб на добровольців. Згодом він знову всівся у своє мерське крісло і вирішив, затаївши образу на “Айдар”, поквитатися з його командирами. Сам же перефарбувався в патріота-українця лише після того, як Сіверськодонецьк  став українським містом.  
Сьогодні Валентину Лихоліту та Ігорю Радченку інкримінують бандитизм, створення злочинної групи серед бійців “Айдара”, викрадення людей із позбавленням їх волі. Уся та “музика” тягне для українських воїнів майже  на п’ятнадцять років буцегарні. Лихоліт же іронізує з тих липових обвинувачень. Мовляв, прокурори й судді лишень і думають, що вранці він  прокидається і планує у кого б це “мобільник” відібрати.  Вони, прокурори й судді, навіть не уявляють, що таке воювати на Донбасі.

— Скільки ночей я не спав, — пригадує Валентин Лихоліт, — відправляючи наших убитих хлопців додому. Я воював проти сепаратистів. І вважаю, що ті, хто були ними, а тоді стали раптом “українцями”, дуже небезпечні, від них не знаєш чого чекати. Усіх сепаратистів треба розстрілювати...
 Із часом “прозрів” і сам прокурор, заявивши, що не проти зміни запобіжного заходу для Лихоліта. Адже, нагадаємо, суд було  спочатку обрав для “Баті” (так звуть бійці “Айдара” свого начштаба) утримання під вартою до 28 серпня.  Прокурор пом’якшав і змінив свою думку лише після того, як дізнався про високі нагороди обвинуваченого від Президента України. Однак мало хто вірить в його прозріння. Позитивний перелом настав лише тоді, коли побратими Валентина Лихоліта твердо пообіцяли лягти кістьми, але “Батю” в біді не залишати.
Найбільше дивує в цій історії те, що перший комбат “Айдару” Сергій Мельничук, який пішов у нардепи в 2014 році, не підтримав своїх бойових побратимів і, зокрема, їх боротьбу за В. Лихоліта. Більше того, він став на бік звинувачень з боку мера Сіверськодонецька та його дружків. Відтак в “айдарівців” до свого колишнього командира виникло чимало питань, на які тому згодом доведеться дати відповідь. Зокрема, йдеться про загибель багатьох бійців “Айдара” не в одній бойовій операції саме через злочинно-непрофесійні  накази Мельничука.
Чимало ветеранів АТО з колишніх батальйонів “Донбас”, “Азов”, “Київська Русь” перекрили Хрещатик, встановили посеред дороги військовий намет. Ще десяток автомобілів зробили автопробіг до будинку Петра Порошенка у Кончі-Заспі. У селі Козин маєток  Порошенка посилено охороняла Нацгвардія у бронежилетах, ворота перекрили великим автобусом. Учасники акції висловили своє “фе” такою церберською і чисельною охороною. Вони проголосили кілька промов на підтримку справедливого судового розгляду щодо  свого “Баті”.
Згодом  до Печерського суду, який розглядав позови регіоналів-сепаратистів, прибув Генеральний прокурор Юрій Луценко. Він заявив, що народні депутати, які піаряться тут, краще б зосередилися на прийнятті закону про амністію. Саме він передбачає звільнення всіх бійців Збройних сил  і добровольчих батальйонів, які у складних умовах організували оборону України. Далі Луценко теж “прозрів”  і висловив свою думку:
— Якби бійці вчинили насильство до дружини, дочки, дітей — мене б тут не було. Те, що в них забрали автомобіль, у цивільному житті розцінюється  як грабіж, а у прифронтовій смузі в цих обставинах — слідство повинно ще раз попрацювати над матеріалами. Я готовий пред’явити звинувачення бійцям паралельно з обвинуваченнями керівникам місцевого самоврядування у сепаратизмі.
Нардеп Ігор Мосійчук спрогнозував: якщо навіть справа вирішиться на користь “айдарівців”, на цьому конфлікт не завершиться, бо майже 8 тисяч учасників АТО утримуються за гратами. Для їх звільнення прийнято рішення створити координаційний штаб.
А ось нардеп Олександр Онищенко, якого запідозрили у спекуляції українського газу через підконтрольні компанії, правда, за заниженими цінами, не став чекати суду. Він благополучно накивав п’ятами від Генерального прокурора, який особисто прибув у Верховну  Раду, аби зняти з лиходія недоторканність. Народні депутати прохання Юрія Луценка задовільнили, позбавивши Онищенка імунітету. А далі той, бачачи, яка гряде розв’язка для нього, сів у літак і, пам’ятай як звали. Юрій Луценко коментує цей казус:
—  Сталося  це завдяки Закону про регламент Верховної Ради, яким передбачена саме така процедура притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності. Не втекти за той час, поки парламентарі вирішують долю свого колеги може тільки смілива і чесна людина. На жаль, пан Онищенко таким не є....
Нині  справа  “за незначним”: знайти Онищенка і привезти в Україну. Хоча, погодьтеся, саме це і є якраз найскладнішим.
Із хороших новин та, що Україна і США невдовзі запустять спільну космічну ракету. Слід нагадати, що у травні минулого року була затверджена Стратегія космічної діяльності України до 2022 року. Нею передбачено запуск шести супутників. Інформація про співпрацю викликала шквал обурення росіян. Що тільки не пишуть  вони у своїх коментарях про українсько-американське партнерство в космічній галузі!
Причиною такого сказу росіян є те, що віце-прем’єр Федерації Дмитро Рогозін нарешті визнав, що Росія надалі геть знесилилася і вже  не наздожене США в космічній галузі. Похизуватися космічними досягненнями ніколи не зможуть...