Ігор Степанюк очолює Війтовецьку об’єднану територіальну громаду у Волочиському районі лише шість місяців. Досвід керівної роботи у нього є, адже свого часу був селищним головою. Але специфіка роботи на посаді керівника об’єднаної громади дещо інша. Адже до її складу входить 17 населених пунктів, де проживає майже 8 тисяч людей.
Розмовляючи з Ігорем Григоровичем стосовно необхідних і невідкладних змін у житті громади, ми відчули, як щиро вболіває він за довірену справу і робить все для того, аби забезпечити фінансову та економічну самодостатність громади, щоб її мешканці стали справжніми господарями у власному домі. Власне про те, що вже зроблено і які перспективи — тема нашої розмови.
— Ігоре Григоровичу, якими були перші кроки на шляху до об’єднання?
— Нашої громади у перспективному плані на об’єднання не було. Але ініціативна група сільських голів поїхала у Хмельницький на прийом до голови обласної ради Михайла Загородного. І треба віддати йому належне, Михайло Васильович уважно нас вислухав і дав доручення офісу реформ розглянути прохання щодо створення громади. Питання вирішилось позитивно і, як бачите, зараз ми — громада, яка функціонує і, якщо можна так сказати, спинається на ноги.
Спочатку обрали старост у 12 селах і приступили до роботи. Почали з того, що найбільше допікало.

— А що саме «допікало» найбільше?
— Розпочали з доріг і водогонів. За півроку у селах Куровечка, Зелена та Криштопівка проклали дороги з твердим покриттям, майже по три кілометри у кожному. Поточні ремонти доріг здійснили у Завалійках, Кривачинцях, Писарівці. А з водою проблема не тільки у нашій громаді, а й по всій області. Тож насамперед копаємо криниці. У селах Медведівка та Бокиївка викопали, за сприяння фірми «Волочиськ-агро». А в Кривачинцях підприємство «Агроюг-В» допомогло почистити криниці. Підприємець Василь Гнідко повністю профінансував будівництво водонапірної башти, а ми силами громади проклали водогін у селі Видава, вже завершуємо аналогічні роботи у Війтівцях. Окрім того, у Писарівці та Кривачинцях готуємо проектно-кошторисну документацію на прокладання водогонів.
Для цього хочемо залучити кошти, які нам виділили з державного бюджету: 7 мільйонів 135 тисяч гривень на розвиток інфраструктури. Тобто по два мільйони — на водогони, а за решту грошей плануємо придбати техніку для створеного комунального підприємства, зокрема, грейдер, самоскид, екскаватор, трактор. Відтак у нас буде можливість самим чистити й ремонтувати дороги, впорядковувати територію, наводити лад на кладовищах.
— Чи відчули позитивні зміни мешканці громади у соціальній сфері?
— Звичайно. Якщо конкретно, то у селі Бокиївка повністю замінили систему опалення школи, відкрили дитячий садочок. А у Писарівці та Сарнові капітально ремонтуємо дитсадки. У Криштопівці плануємо відкрити школу-садочок. Загалом цього року хочемо ввести в експлуатацію ще три дошкільних заклади на 20-25 дітей. Надалі збираємося замінити у всіх школах газове опалення на твердопаливні котли, а це буде певна економія коштів для громади. І ще: постараємося зберегти всі школи у тих населених пунктах, де вони є. Також з часом переведемо на свій баланс наявні медичні заклади.
Частину коштів з місцевого бюджету виділили на відкриття поліцейської станції у Війтівцях. Вона вже функціонує. Отож сподіваємося, що на території громади правопорушень поменшає.
До того ж, у нас працюють пожежна частина, швидка допомога, відділення зв’язку, функціонують фельдшерсько-акушерські пункти, відділ освіти і культури. Чотирнадцять соціальних працівників доглядають за престарілими і хворими. Із місцевого бюджету виділяємо кошти на матеріальну підтримку тим, хто її потребує. Наприклад, кожному воїнові АТО надали допомогу у розмірі 500 гривень.
— Ігоре Григоровичу, оскільки є витрати, потрібні й надходження. За рахунок чого поповнюється місцевий бюджет?
— Похвалюся: ми навіть перевиконали. Сьогодні він складає 22 мільйони 100 тисяч гривень. З них 9,4 мільйона — освітні субвенції залишаються у нас, а 4,8 мільйона — медичні субвенції — поки що йдуть на район. Наш бюджет поповнюється за рахунок податків з доходів фізичних осіб, акцизного податку та орендної плати. На території громади є автозаправки, працюють великі бюджетоутворюючі підприємства: елеватор ТОВ «Волочиськ-агро»та елеватор ТОВ «Агротек-ХПП», є чимало сільгоспформувань, які обробляють нашу землю.
— За таких обставин у громади є хороші перспективи?..
— Безперечно, ми впевнені в завтрашньому дні. Налаштовані на позитив, і нам спільними зусиллями вдасться реалізувати чимало хороших починань. Адже для цього є бажання, кваліфіковані фахівці, небайдужі спонсори, власні кошти, а головне — розуміння, довіра і підтримка людей.
Розмову вела