Держава гарантує… Чи завше за цими словами стоїть реальне піклування про долю її громадян? Чи вони мають впевненість, що за жодних обставин не залишаться напризволяще? У Франції, приміром, трудове право дійсно гарантує людині те, що задекларовано. Тут діє, до того ж й досить ефективно, система трудового захисту.
Незаперечна істина — буде краще людям, буде міцнішою й держава! Це усвідомлюють і в нашій країні. До речі, задля цього все чимало робиться… Зокрема, згідно із Законом України, почали діяти зміни до Кодексу законів про працю (КЗпП) щодо випробування при прийнятті на роботу.

— Верховна Рада України 239-ма голосами народних депутатів 17 травня цього року проголосувала за прийняття змін до КЗпП щодо проходження випробування при прийнятті на роботу. Закон дає змогу розширити перелік осіб, яким не встановлюється випробувальний термін при прийнятті на роботу. Досі це були ті, зокрема, яким не виповнилося 18 років, випускники профтехучилищ, звільнені в запас з військової або альтернативної служби, учасники АТО, інваліди, котрих направили на роботу відповідно до рекомендацій медико-соціальної експертизи тощо.
Зміни до КЗпК відтепер виключатимуть випробувальний термін при прийнятті на роботу для посадових осіб, яких було обрано, переможців конкурсного відбору на заміщення вакантних посад і тих, які пройшли стажування під час прийняття на роботу з відривом від основної роботи. Це стосуватиметься вагітних жінок та самотніх матерів, які мають дітей у віці до 14 років або дітей-інвалідів (саме до такої категорії випробуваних працівників роботодавці ставляться дуже й дуже прискіпливо). Не проходитимуть випробування люди, з якими укладається трудовий договір строком до дванадцяти місяців, ті, які зараховуються на тимчасові та сезонні роботи, а також внутрішньо переміщені особи і учасники АТО.
До випробувального терміну вже не зараховуватимуться дні, коли, незалежно від причини, працівник не трудився. У разі констатації роботодавцем або уповноваженим ним органом невідповідності працівника займаній посаді чи виконуваній ним роботі (встановлюється протягом всього строку випробування), його потрібно попередити про це письмово за три дні до розірвання угоди. Термін випробування залишається: він не має перевищувати 3 місяців, в окремих випадках, передбачених законодавством, за погодженням з відповідним виборним органом первинної профспілкової організації — 6 місяців, для робітників — місяць.
Авторами законопроекту є народні депутати України Олександр Герега, Андрій Шинькович, Володимир Мельниченко та Віталій Барвіненко.
«Визнання роботодавцем результату випробування незадовільним давало підстави для розірвання трудового договору без попередньої згоди з профспілковою організацією, до того ж вихідна допомога здебільшого не виплачувалася. Згідно із нашим Законом, звільнення працівника у зв’язку з незадовільним результатом випробування та розірвання трудового договору віднесено до ініціативи роботодавця. Це гарантуватиме звільненому працівнику отримання платні за виконану роботу, а також вихідної допомоги, адже непоодинокими є випадки, коли людина наприкінці «незадовільного» випробувального терміну, безпосередньо визначеного роботодавцем, залишалася і без роботи, і без грошей…», — розповідає співавтор закону, народний депутат, співзасновник партії «За конкретні справи» Андрій Шинькович.
Парламентар підкреслює, що, голосуючи за цей Закон, депутати дали змогу працювати, а отже й заробляти собі на життя найвразливішій категорії населення – вагітним жінкам та молодим матерям, які виховують дітей. Однозначно це стосуватиметься й учасників АТО, яких також віднесено до вразливої категорії працівників.
…Наостанок ще раз повернемося до досвіду Франції, в якої багато можемо почерпнути для України. Трудовий кодекс цієї країни гарантує працівникам гідну винагороду за їхню працю, можливість навчання, що сприятиме професійному росту, цілковитий захист від безробіття… І хоча тут працює величезна кількість приватних агентств зайнятості, держава гарантує безкоштовне надання робочого місця кожному, хто цього потребує. А от у Польщі, до речі, змінюються правила нарахування заробітної плати заробітчанам з інших держав. Уряд країни працює над змінами до Закону про працевлаштування, що діятимуть уже з наступного року. Передбачається нараховувати зарплату іноземним працівникам нарівні з громадянами Польщі.