Реальні шанси стати успішною є у Чорноострівської селищної територіальної громади, яку очолює Михайло Дзісь. Сьогодні вона — одна з кращих в області. Отож є всі підстави сподіватися, що й надалі тут будуть розвивати інфраструктуру, ремонтувати дороги у населених пунктах, вирішувати соціальні питання.
Які реформи вже відбулися та що запланували надалі — розповідає голова громади Михайло ДЗІСЬ:

Чорний Острів відомий не лише тим, що великий український поет Леонід Глібов написав тут свій знаменитий твір «Стоїть гора високая». У цьому краї живуть дуже роботящі люди, які прагнуть прославити рідне селище натхненною працею, аби бути достойними своїх трудолюбивих пращурів. Віднедавна чорноострівці створили ініціативну й амбітну, у кращому розумінні цього слова, об’єднану територіальну громаду, про яку знають у всій окрузі — адже до її складу входить 21 населений пункт.
Зазначу, що перші серед об’єднаних громад ми створили комунальний заклад «Центр первинної медико-санітарної допомоги Чорноострівської селищної ради». Субвенції з державного бюджету, а це — 7 мільйонів 600 тисяч гривень, спрямували на первинну допомогу населенню громади. Вберегли від закриття Чорноострівську районну лікарню № 2.
Звичайно, цей процес вимагав чималих зусиль. Бо, на жаль, Міністерством охорони здоров‘я не передбачена нормативна база роботи галузі в об’єднаних територіальних громадах.
Такий центр, до речі, можна відкривати, коли у громаді є понад 5 тисяч населення, а у нас на території у 263 квадратних кілометри проживає 12 тисяч людей. Тож ми цим скористалися. Окрім того, маємо ще й 15 фельдшерсько-акушерcьких пунктів та дві амбулаторії.
І на черговій сесії Хмельницької районної ради питання про передачу Чорноострівської лікарні у власність громади вирішилося позитивно. Принагідно хочу подякувати депутатам, які нас підтримали.
У нашій місцевій лікарні — 55 ліжко-місць. Є хірургічне, терапевтичне, гінекологічне, неврологічне й дитяче відділення, стоматологічний кабінет. Додам, що я лікар- хірург першої категорії, тому нерідко доводиться, окрім основної роботи селищного голови об‘єднаної територіальної громади, ще й оперувати хворих (чорноострівський селищний голова єдиний лікар-хірург, який очолює громаду — авт.).
Із державного бюджету нам має надійти 9 мільйонів 960 тисяч на розвиток інфраструктури. На даний час отримали 4,5 мільйона гривень. Для освоєння цих коштів вже розроблені та погоджені на засіданні комісії Інституту громадянського суспільства проекти із виготовлення генерального плану Чорноострівської громади (усіх населених пунктів, що об’єдналися в громаду), проект на придбання сміттєвоза та ста контейнерів для збору сміття. Хочемо придбати для лікарні апарат УЗД.
Щодо інших соціальних напрямків, то, до прикладу, жодної школи, а їх — 10, ми не закрили. Проводимо у них поточні ремонти. Педагогам доплачуємо 10 відсот- ків за престиж професії, а на сесії селищної ради прийняли рішення збільшити доплату до 20 відсотків. Протягом навчального року школярі початкових класів отримували безкоштовне харчування завдяки фінансуванню з місцевого бюджету. За рахунок місцевого бюджету закуплені підручники для 4-7 класів у всі навчальні заклади громади. Чотири шкільних автобуси довозять учнів на навчання, до речі, плануємо оновити шкільний автобусний парк, придбавши новий автобус. У дитсадках, яких також маємо десяток, міняємо вікна й двері. Нещодавно відкрили новий садочок у селі Миколаїв на 20 місць.

МИХАЙЛО ДЗІСЬ (ДРУГИЙ ЗЛІВА) З ДІТЬМИ ГРОМАДИ.

Утримуємо 17 Будинків культури, 11 бібліотек, музичну школу. На потребу територіального центру соціального обслуговування «Надання соціальних послуг» у Чорному Острові спрямовано з селищного бюджету мільйон 100 тисяч гривень.
Працюємо над проектом капітального ремонту вулиці Першотравневої у Чорному Острові, але спочатку прокладемо по ній водогін. Прийняли місцеву програму надання адресної допомоги пільговим категоріям населення, яких у нас налічується три тисячі, та воїнам АТО.Доплачуємо кожному з них щомісяця по 20 гривень на транспортні витрати. Проте, я вважаю, що держава повинна давати субвенцію на перевезення цих категорій людей, а не перекладати свої повноваження на «чужі» плечі.
Сьогодні у нас перевиконання бюджету на 30 відсотків за рахунок ПДФО та акцизів. Осяг додаткових коштів становить два мільйони.
На жаль, у Чорному Острові немає автозаправки, яка б збільшила надходження до бюджету селищної ради та зменшила витрати на заправку шкільних автобусів. Нині шкільні автобуси, щоб заправитися соляркою, змушені їхати до Хмель- ницького — це незручно і не- економно, бо, скажімо, від села Миколаїв до обласного центру майже 40 кілометрів. Тому запрошуємо підприємців, які займаються будівництвом автозаправок, до співпраці.
Зараз налагоджена тісна співпраця з агропідприємствами «Астарта-Київ» та «Хмельницькмлин», з ними підписані угоди про соціальне партнерство. Ці господарюючі суб‘єкти сплачують по 100 гривень за гектар орендованих паїв. За гроші, які надходять до місцевого бюджету, ми встановлюємо вікна та двері у школах і дитсадках, забезпечуючи енергозбереження, встановлюємо дитячі майданчики, проводимо різні види робіт.
У перспективі, я дуже цього хотів би, мріємо побудувати міні-завод з переробки сміття, щоб позбутися стихійних сміттєзвалищ. А взагалі у комунальників нині роботи вистачає, зокрема, з ремонту доріг, встановлення нових вуличних ліхтарів, проведення водогонів, впорядкування територій тощо.
Сьогодні в селах об’єднаної громади працюють дев’ять новообраних старост сіл, дружний депутатський корпус із 26 чоловік — усі однодумці, вболівають за спільну справу.
Ми вміємо працювати, віримо у себе, поєднуємо власні зусилля і ресурси заради спільного благополуччя усіх жителів громади.