Таку назву має всеукраїнська акція, ініційована Асоціацією міст України для активізації об’єднання спроможних громад. Нещодавно в Хмельницькій облдержадміністрації відбулася прес-конференція за участю в. о. заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника, директора Регіонального офісу реформ Сергія Яцковського, виконавчого директора Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України Петра Калинюка, заступника начальника управління регіонального розвитку та будівництва Світлани Пасічник, голови Старосинявської селищної об’єднаної територіальної громади Віталія Здебського (на фото) та інших.

Присутні обговорили особливості роботи об’єднаних територіальних громад в умовах реформи децентралізації державної влади. Хмельниччина активно підтримала впровадження реформи місцевого самоврядування. Обласна адміністрація, спільно зі створеним Офісом реформ, обласним центром перепідготовки і підвищення кваліфікації працівників органів державної влади та органів самоврядування, Інститутом громадянського суспільства минулого року провела широку інформаційну та навчальну кампанію. Нині наша область є одним із лідерів в Україні за кількістю утворених громад. Активно відбувається утворення селищних територіальних громад у Ямполі Білогірського району, Закупній Чемеровецького району, Судилкові та Грицеві Шепетівського району; сільської — у Гукові Чемеровецького району. В п’яти громадах процеси об’єднання на початкових стадіях. Планується, що нові об’єднані територіальні громади будуть утворені протягом цього року.
Новоутворені об’єднані громади уже відчули серйозну фінансову підтримку від держави. Цьогоріч місцевим бюджетам області передбачена субвенція з державного бюджету в обсязі 216,4 мільйона гривень на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Завдяки цим коштам громади зможуть вирішити першочергові питання щодо реконструкції або ремонту інженерних мереж, закладів освіти та охорони здоров’я, дитячих садків, доріг, створення пожежних служб та розвитку комунальних підприємств, придбання шкільних автобусів та облаштування центрів надання адмінпослуг.
 Громади вже подали на розгляд 101 проектну заявку на суму 134,5 мільйона гривень. На 90 проектних заявок (на суму 81,8 мільйона гривень) облдержадміністрація надала висновок. Комісія при Мінрегіоні погодила реалізацію 75 проектних заявок. Окремі громади вже почали впроваджувати у життя власні проекти.
«Бути першими — не завжди легко, але дуже відповідально. Разом із керівниками об’єднаних громад, а пізніше — новообраними головами місцевих рад, керівники та працівники структурних підрозділів обласної адміністрації, експерти Офісу реформ шукали шляхи вирішення нагальних питань стосовно проведення виборів, реєстрації, передачі повноважень та майна, формування бюджетів, отримання і використання субвенцій і т. д. Разом знаходили відповіді і в законодавстві, і в міністерствах та інших центральних органах влади», — підкреслив Валерій Олійник.
Сергій Яцковський, розповідаючи про переваги реформи місцевого самоврядування, зауважив, що саме об’єднана територіальна громада стала тим механізмом, який надає реальну можливість громадянам брати участь в управлінні справами громади.
Представники Регіонального офісу реформ подали інформацію про всеукраїнську акцію «Децентралізаційний марафон», її основні завдання, етапи та заходи. Зокрема, в рамках акції заплановано 50 виїздів у територіальні громади для роз’яснювальної роботи, технологічної підтримки, проведення консультацій тощо.
Увагу присутніх звернули і на наявність питань, які необхідно врегулювати законодавчо. У Верховній Раді України заплановано до розгляду дуже важливі законопроекти  щодо приєднання територіальних громад до існуючих міжбюджетних відносин та містобудування.
Учасники прес-конференції ознайомилися з першими успішними кроками новоствореної Старосинявської об’єднаної територіальної громади. Про те, що вдалося і які перспективи відкриваються перед громадою, нам розповів її голова Віталій ЗДЕБСЬКИЙ.
«Старосинявська об’єднана територіальна громада об’єднала 45 населених пунктів, на її території проживає майже 20 тисяч мешканців. Уперше за довгий час регіон перестав бути дотаційним, адже запланований бюджет перевищено на 3,5 мільйона гривень. На розвиток ін- фраструктури залучено понад 17 мільйонів гривень. Найближчим часом буде проведена реконструкція центрального водогону у Старій Синяві. У центральній районній лікарні плануємо заміну ліфта, який не працював тривалий час. Також хочемо встановити твердопаливні котли в одному із дитячих садочків та у школі. Підготовлено заявку на проведення закупівлі техніки для комунальних господарств (тракторів, вантажівок, крана). Планів та задумів — багато, і у нас є впевненість, що ми їх реалізуємо найближчим часом».