Відомо: напередодні повного місяця у відьмаків і біснуватих відбувається загострення. Вони виють, скавчать, кидаються на оточуючих. Словом — біснуються. Щось подібне в останні роки діється і з нашим північним сусідом, точніше — його президентом. Щоправда, причиною для загострення тут виступає не місяць, а День Незалежності України. Як тільки наближається 24 серпня, Володимира Путіна аж корчі хапають. Ну ніяк не може змиритися,    хирний, із тим фактом, що Україна, хоче він того, а чи ні — була, є і БУДЕ! От і мучиться, страждає, прагнучи затьмарити українцям свято самостійності і соборності. То Іловайський котел, як позаминулого серпня, влаштує, то кримське загострення, як нині. «Ну не може змиритися Росія-«матушка» з тим, щоб 25-та річниця української Незалежності пройшла нормально, щоб до Києва на святкування приїхали лідери провідних країн світу», — зауважив екс-міністр оборони, представник України в підгрупі з безпеки на мінських переговорах Євген Марчук. На думку Євгена Кириловича, «у Росії уже розроблений і задіяний план, як не тільки зіпсувати, а як зірвати святкування 25-ої річниці незалежності України, у якій є багато символіки як для самої України, так і для Росії».

До речі, про символи. Чи відаєте ви, що символом початку Другої світової війни є Гляйвицький інцидент, організований за особистим наказом Гітлера, коли група німецьких військових, переодягшись у форму війська Польського, «напала» на радіостанцію прикордонного міста Гляйвіц, передавши в ефір антифашистське звернення? Світ знає ціну тієї провокації — десятки мільйонів убитих, сотні мільйонів — скалічених, знищена і зруйнована Європа й Азія. Тоді, через Гляйвицький інцидент, Гітлер звинуватив Польщу в тероризмі точнісінько так, як сьогодні Путін звинувачує Україну в тому, що «її керівництво стало на шлях терору» в Криму. У зв’язку з цим пригадується епізод із «Діамантової руки», в якому герой все допитується в ресторані «Плакучая Іва»: «зачем Володька усы сбрил?». Мовляв, вуса б Семену Семеновичу, він — вилитий Володька Кринкин був би! Так і про Путіна хочеться сказати: як би до його звинувачень України в тероризмі йому б ще вусики, він вилитий Адольф Шікльгрубер був би! Ви-ли-ти-и-й!
Нагадаю, на минулому тижні Федеральна служба безпеки Росії  звинуватила Міністерство оборони України в підготовці терактів в анексованому Криму. За твердженням ФСБ РФ, «одним із організаторів відвернених терактів є Євгеній Панов, 1977 року народження, житель Запорізької області, співробітник ГУР МО України». Ще одним затриманим ФСБ так званим «диверсантом з ГУР» виявився уродженець Львівської області, житель Євпаторії Андрій Захтій. Видать, майстри заплічних справ у ФСБ так поспішали організувати провокацію, що в «українські диверсанти» записали антимайданівця й українофоба, двічі судимого грабіжника і шахрая Захтія на кличку «Зая». І тому абсолютно правий Президент Петро Порошенко, назвавши фантазіями звинувачення Росії на адресу українських військових у підготовці терактів у Криму.
— Звинувачення російською стороною України у тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі, — вважає Петро Порошенко.
Зрештою, якщо ви думаєте, що у серпні 39-го хтось сумнівався, що саме Гітлер організував провокацію з нападом на радіостанцію, ви помиляєтесь. Усі тоді добре відали, що ні Польща, ні її керівництво не причетні до Гляйвицького інциденту. Відали, але… мовчали. Ця мовчанка була розцінена біснуватим фюрером, як знак згоди і 1 вересня фашистстські війська перейшли кордони Речі Посполитої.
Так було, але так — не повинно бути. І, я переконаний — не буде. Світ засвоїв уроки Гляйвіца. Неспроста ж провідні газети світу на минулім тижні вийшли із заголовками: «Події на українському Донбасі і в Криму — найбільша загроза миру в Європі, починаючи від травня 46-го року!». А Сполучені Штати вустами офіційного представника Держ- департаменту Елізабет Трюдо, заявили, що «США не хочуть, щоб заяви Путіна про те, що «українське керівництво стало на шлях терору», відволікали світ від реальної проб- леми — окупації і спроби анексії Криму і постійної агресії Росії на сході України.
— Канада не знайшла підтвердження тим звинуваченням, які Росія висунула проти України у зв’язку з подіями в Криму, — у тон американському Держдепу заявив очільник канадського Міністерства закордонних справ Стефан Діон. І не дивно, адже попри те, що кримську провокацію ФСБ готувало заздалегідь, шила в мішку їй сховати не вдалося: на кадрах, які демонструють нібито арешт «українських диверсантів» видно... повний місяць, а фаза повного місяця цього літа припала на 4-8 липня. Тим не менше, у Держдумі Росії уже заявили, що «хватіт цацкаться с Украіной!».
А що ж наші парламентарі? А вони — відпочивають. Дехто, подейкують, навіть у Криму загоряє. Тому, думаю, не позбавлене буде цікавості соціологічне дослідження громадської думки, оприлюднене компанією GfK Ukraine на минулому тижні. Отже, українців запитали, які партії вони б підтримали на парламентських виборах, якби такі відбувалися в найближчу неділю? З’ясувалося, що п’ятивідсотковий бар’єр подолали б вісім політичних сил. На першому місці ВО «Батьківщина», яка отримала б 20% голосів опитуваних. Далі йдуть: «Опозиційний блок» — 17%, «Радикальна партія Ляшка» — 14%, «Самопоміч» — 12%, Блок Петра Порошенка — 8%, «Громадянська позиція» — 8%, «Свобода» — 6%, «УКРОП» — 6%. Тим часом одну з найбільших фракцій у ВР — «Народний фронт» — нині підтримує лише 1% виборців! Вагаються з відповіддю 20% респондентів. А 13% українців взагалі не підуть на вибори.
До речі, в середині червня Київський міжнародний інститут соціологічних досліджень (КМІС) проводив схоже опитування. Згідно з його результатами, до парламенту потрапили б шість політичних партій. Порівнюючи обидва рейтинги, можна зауважити, що найбільшого падіння зазнав БПП (з 13 до 8 відсотків).
Також респонденти розповіли, кого б вони хотіли бачити майбутнім президентом України (якби вибори відбувалися наступної неділі). Першість тримає лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, яку підтримує 21% українців. Юрій Бойко та Олег Ляшко отримали по 15% голосів. Далі в списку: Петро Порошенко — 14%, Анатолій Гриценко — 12%, Андрій Садовий — 12%... Поки що не визначилися зі своїми пріоритетами 23% опитаних, а 15% громадян заявили, що не підуть на вибори, позаяк, не бачать у них ані найменшого сенсу…